Toisenlainen talous syntyy työstä ja taistelusta

26.02.2016 - 09:45

Suomen taloudellinen ja poliittinen eliitti – omistava luokka – puhuu peitetermein ”kilpailukyvystä”, ”kestävyysvajeesta” ja ”talouden sopeuttamisesta”. Eliitin puheessa kuuluu suuren rahan markkinoiden ääni. Suuryhtiöille, pankkiireille ja pörssikeinottelijoille ihmiset ovat taloutta varten, vaikka talouden pitäisi palvella ihmistä.

Vaadimme, että jokaiselle turvataan ihmisarvoinen elämä.

Me kommunistit haluamme nostaa keskusteluun ongelmat, jotka koskevat ihmisten enemmistöä, työväestöä, vähävaraisia ja koko maapallon tulevaisuutta. Vaadimme toimintaa sen puolesta, että jokaiselle turvataan ihmisarvoinen elämä.

Eräs vaatimus, jota nykyään esitetään ani harvoin, koskee talouden demokratisoimista. Taloutta koskevat tärkeät ratkaisut tehdään yleensä pienessä piirissä, yhtiöiden johtajien, pankkiirien, suuromistajien, EU-komissaarien ja keskeisimpien ministereiden toimesta. Pankki- ja finanssipiirien keinottelu on johtanut Suomen teollisuuden laajaan alasajoon ja monien palvelujen rapautumiseen. Rahaeliitin vaatimukset ja korruptio vääristävät päätöksentekoa. Oikeudenmukaisemman, inhimillisemmän, julkisemman ja ekologisemman talouden kehittämiseksi on demokratia ulotettava myös talouden alalle.

Hyvinvointia ei luoda keinottelulla vaan työllä.

Me kommunistit vaadimme myös työpaikoille demokratiaa, jossa työntekijät voivat yhdessä hallita omaa työtään, olla mukana päättämässä investoinneista ja sopia tulosten jakamisesta. Tähän liittyy myös työntekijöiden ja heidän luottamustehtäviin valitsemiensa edustajien sopimusturvan vahvistaminen.

Hyvinvointia ei luoda keinottelulla vaan työllä. Vastaavasti työn tulokset pitää jakaa oikeudenmukaisesti. On sietämätöntä, että rikkaassa Suomessa on yhä enemmän köyhiä. Suomen kommunistinen puolue ei hyväksy, että omistajan asema antaa joillekin oikeuden määrätä työllä ja yhteistyöllä luotujen arvojen jakamisesta ja rohmuta niitä omaksi hyväkseen.

Toisenlainen talous, joka on ihmistä varten eikä päinvastoin, syntyy tänäkin päivänä työstä ja taistelusta. On selvää, että ne, joilla on nyt raha ja valta, eivät luovu siitä vain vetoamalla hyvään tahtoon. Radikaalien muutosten toteuttaminen vaatii monien nykyisin vallalla olevien totuuksien ja rakenteiden kyseenalaistamista, päättäväistä ja joukkomittaista taistelua sekä laajaa oikeiston ja suurpääoman vastaista yhteistyötä.

Suomen työväenliikkeen päämääränä on vuoden 1903 Forssan kokouksesta alkaen ollut kaupunkien ja maaseudun työtätekevien ihmisten vapauttaminen pääoman kahleista, riistosta ja harvainvallasta. SKP jatkaa tätä kamppailua ja kutsuu mukaan kaikkia, joille ihmisten hyvinvointi ja hyvän elämän edellytysten turvaaminen on tärkeämpää kuin kaupallinen voitontavoittelu ja markkinoiden vapaus.

Tekijä

Kirjoittajan artikkelit

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Pääkirjoitukset

Kommentit (0 kpl)

Voit kommentoida Tiedonantaja.fi:n blogikirjoituksia käyttäjätunnuksella Kirjaudu sisään jollei sinulla ole vielä käyttäjätunnusta, Rekisteröi tunnus tästä

Jos osallistuit keskustelun vanhoilla Tiedonantaja.fi -sivuilla, voit palauttaa vanhat tietosi sähköpostiosoitteesi avulla. Klikkaa oheista linkkiä, syötä sähköpostiosoitteesi, ja saat piakkoin postiisi viestin, jonka avulla voit luoda uuden salasanan itsellesi. Palauta vanha käyttäjätunnus.