Toimintaan sotaa vastaan

04.08.2006 - 12:00
(updated: 09.10.2015 - 12:38)

Alkuperäinen kirjoittaja: Tiedonantaja nro 27/2006.

Kun USA:n tukemaa Israelin hyökkäystä libanonilaisia vastaan on kohta jatkunut kuukausi, ei ole merkkiäkään siitä, että viattomien siviilien joukkomurhaaminen olisi loppumassa. Päinvastoin, Israelin maavoimat yrittävät ilmaiskujen ja tykistötulen avustamina työntyä syvemmälle Libanoniin. Huomion kiinnittyessä Libanoniin on samaan aikaan Israelin terroritoimissa Palestiinassa tapettu lähes sata ihmistä. On syytä olettaa, että tähänastiset hirmutyöt ovat vain alkusoittoa vielä suuremmalle teurastukselle.


Israelin kauppaministeri ja hallituksen turvallisuuskabinetin jäsen Eli Yshai kertoi armeijan radiossa, että on vain pieni vaara, että YK äänestää tällä viikolla tulitaukovaatimuksesta, ja vaikka äänestäisikin, Israel jättäisi sen huomiotta. Hän lisäsi, että "amerikkalaiset ystävämme tulevat sellaisessa tapauksessa käyttämään veto-oikeuttaan". Hän ja muut Israelin viranomaiset tekivät selväksi, että hyökkäyssota tulee jatkumaan vielä vähintään useita viikkoja.


Israelin hallinnolla on kaikki syyt olla luottavainen sen suhteen, että sen isäntä Washingtonissa tulee jatkamaan sen sotatoimien tukemista. Ja tukea tulee myös EU:n taholta, kuten unionin ulkoministerikokouksen hyväksymä vesitetty päätöslauselma osoittaa. Bushin hallinto ei vain tue Israelia, vaan myös kannustaa sitä laajentamaan hyökkäystään Libanonin Hizbollah-liikkeen nujertamiseksi ja maan alistamiseksi uudelleen vasallin asemaan.


Kerran toisensa jälkeen presidentti Bush ja muut hänen hallintonsa edustajat ovat julistaneet vastustavansa välitöntä tulitaukoa ja ilmoittaneet sen sijaan kannattavansa "kestävää rauhaa". Tämä tarkoittaa, että vihollisuuksien lopettaminen hyväksytään vain kun USA ja Israel saavuttavat täysin sotatavoitteensa.


Tähän mennessä kaikille pitäisi olla selvää, että Hizbollahin 12. heinäkuuta suorittama kahden israelilaisen sotilaan sieppaus ei ollut nykyisen sodan syy, vaan ainoastaan tekosyy pitkään suunnitellun hyökkäyksen käynnistämiseksi. Eikä hyökkäys ollut vain yksinkertaisesti Israelin hallituksen tekemä päätös, jonka USA jälkikäteen siunasi. Päinvastoin, se edustaa sen USA:n imperialistisen intervention laajentamista ja syventämistä Lähi-idässä, jonka hyökkäys Irakiin kolme ja puoli vuotta sitten aloitti.


Tämän sodan tavoitteena on edistää USA:n strategisia päämääriä Lähi-idässä ja Keski-Aasiassa käyttäen ns. "globaalia sotaa terrorismia vastaan" oikeutuksena saalistuspolitiikalle, joka johtaisi alueen rikkaat öljyvarat USA:n haltuun. Tämä puolestaan nähdään ratkaisevana USA:n imperialismin tavoitteelle saavuttaa maailmanlaajuinen herruus.


USA:n tuki Israelin sodalle Libanonia vastaan on vain ponnahduslauta tuleville sotilaallisille operaatioille, jotka tähtäävät "hallinnon vaihdokseen" Syyriassa ja Iranissa. USA ei aio sallia minkään edes potentiaalisesti sen globaalien pyrkimysten tiellä olevan hallinnon jäädä valtaan. Irania vastaan USA suunnittelee jopa tarvittaessa käyttävänsä ydinaseita.


Maailman työväenliikkeen ja kaikkien rauhantahtoisten ihmisten on nyt aika herätä ja nousta toimintaan sotaa ja sodan voimia vastaan. On keskusteltava, on järjestettävä tähänastista paljon väkirikkaampia mielenosoituksia, on laajennettava boikottikampanjaa vieraita alueita miehittävien ja hyökkäyssotia käyvien valtioiden tuotteita vastaan, on nostettava kysymykset sodasta ja rauhasta sekä Suomen ja EU:n roolista vahvasti esille EU-puheenjohtajakauden vastatapahtumissa ja valmistauduttaessa eduskuntavaaleihin. Ja on ravisteltava hereille maailman ja meidänkin maamme suurin järjestäytynyt voima, ammattiyhdistysliike.


Ay-liike pitkälti uinuu tässä vaarallisessa tilanteessa. Myönteisiä poikkeuksia sentään on. Muun muassa Kansainvälinen rakennus-, rakennusaine- ja puutyöväen liitto UITBB kehottaa kannanotossaan kaikkia kansallisia ja kansainvälisiä ammattijärjestöjä osoittamaan kiireesti mieltään ja vaatimaan hallituksiaan tuomitsemaan ehdottomasti Israelin hyökkäykset, vaatimaan välitöntä tulitaukoa ja Israelin armeijan ehdotonta vetäytymistä, ennen kuin sota laajenee koko alueelle. Samoin tekee suomalainen Työpaikkojen rauhantoimikunta.


Mikä suomalainen ammatillinen järjestö ottaa ensimmäisenä kehotuksesta vaarin? (ES)

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Arkiston arkiston artikkeli