Tieto lisää toimintaa rauhan puolesta

24.08.2011 - 13:47
(updated: 16.10.2015 - 10:39)
– Politiikan viihteellistymisen kielteiset vaikutukset ovat jo nähtävissä asenteissa ja päätöksissä, sanoo Rauhanpuolustajien työntekijä Karim Maiche / TA |

Rauhanpuolustajien Tampereen työntekijä Karim Maiche sanoo tulevansa mukaan Tiedonantaja-festivaaliin, koska pyydettiin. Hänen mielestään on tärkeää, että myös vasemmistossa käydään dialogia eri toimijoiden välillä ja yli puoluerajojen.

– Tiedonantaja on onnistunut monia valtamedioita paremmin vaikkapa 2000-luvun Lähi-itää koskevassa uutisoinnissa. Jokainen voi lukea sanomalehtiä kymmenen vuotta taaksepäin ja vertailla uutisointia esimerkiksi Irakiin liittyen, Karim Maiche toteaa.

Juuri tiedon lisäämistä Maiche pitää tärkeänä sekä Suomessa että maailmanlaajuisesti nykyisen sotien ja kriisien hallitseman suunnan muuttamiseksi.

– Vaikka politiikan ja median viihteellisyyden suhdetta on vaikea hahmottaa, on monella tapaa nähtävissä politiikan viihteellistymisen vaikutukset yhteisiä asioita koskevassa päätöksenteossa ja niiden tiedostamisessa. Tiedon lisääminen saattaisi vaikuttaa ihmisten äänestyskäyttäytymiseen.

Länsi-Sahara ja Palestiina tunnustettava

Mitkä ovat rauhanliikkeen haasteet poliittisille puolueille? Mitä sanot Suomen nykyisen hallituksen puolustus- ja kehitysyhteistyöbudjeteista?

– Rauhanliikkeen tulee pystyä nostamaan esiin kansalaisyhteiskunnasta ja ruohonjuuritasolta kumpuavista epäkohdista. Suomi ei ole Naton jäsen. Se on yksi esimerkki rauhanliikkeen onnistumisesta.

Maiche muistuttaa, että kun Suomi on tunnustanut esimerkiksi Libyan kapinalliset vedoten samoihin periaatteisiin, joilla se on tunnustanut Palestiinan itsehallinnon, mikä estää tunnustamasta Länsi-Saharan itsenäisyyttä?

Hän jatkaa, että todennäköisesti Palestiina julistautuu syyskuussa itsenäiseksi, jolloin Suomen tulisi ehdottomasti tunnustaa Palestiinan valtio.

– Kyseessä olisi merkittävä viesti Israelille rauhan puolesta. Yli 70 valtiota on tunnustanut Länsi-Saharan itsemääräämisoikeuden. Myös Suomen tulisi lähettää Marokolle selkeä viesti, että sen miehitys on laiton ja kansainvälisenoikeuden vastainen. Haasteita riittää.

Nato-Suomi olisi pommittamassa Libyaa

Kun puhutaan puolustusbudjetin linjanvedoista, on ilmiselvää että leikkausten tulisi koskea myös ja erityisesti sotilasmenoja. Maichen mukaan leikkaukset olisi helppo tehdä ilman merkittävää vaikutusta maanpuolustukseen. Tulisi keskittyä etenkin varojen kohdentamiseen.

– Kun puhutaan leikkauksista ja säästövaatimuksista, kannattaako hankkia uusia järjestelmiä hornetteihin maanpuolustuksen kustannuksella? Niihin kaavaillut ilmasta maahan-ohjukset ovat täysin uusi asejärjestelmä, joka on selkeästi hyökkäyksellinen aseistus.

Jos meillä sellainen jo olisi, Maiche pelkää, että Suomi olisi mukana pommittamassa Libyaa. Hornettien ilmatankkauskapasiteetista on enemmän hyötyä Nato-johtoisissa operaatioissa Suomen rajojen ulkopuolella.

– Rajataan puolustusvoimat perinteiseen rooliinsa ja pohditaan Suomen uhkakuvia. Löytyvätkö ne Suomen rajojen ulkopuolelta vai kuinka paljon vaikuttaa esimerkiksi sosiaalisen epätasa-arvoisuuden kasvu, kysyy Karim Maiche.

Tiedonantaja-festivaalin ohjelma >>>

Tekijä

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Kotimaa

Kommentit (0 kpl)

Voit kommentoida Tiedonantaja.fi:n blogikirjoituksia käyttäjätunnuksella Kirjaudu sisään jollei sinulla ole vielä käyttäjätunnusta, Rekisteröi tunnus tästä

Jos osallistuit keskustelun vanhoilla Tiedonantaja.fi -sivuilla, voit palauttaa vanhat tietosi sähköpostiosoitteesi avulla. Klikkaa oheista linkkiä, syötä sähköpostiosoitteesi, ja saat piakkoin postiisi viestin, jonka avulla voit luoda uuden salasanan itsellesi. Palauta vanha käyttäjätunnus.