Terveyspalveluja aiotaan yksityistää Helsingissä

07.11.2008 - 12:00
(updated: 09.10.2015 - 12:38)

Alkuperäinen kirjoittaja: Tiedonantaja nro 41 / 7.11.2008

Ryhmäkuri piti ja vaalilupaukset syötiin, kun Helsingin kaupunginvaltuusto aloitti keskiviikkona ensi vuoden budjetin käsittelyn. Kokoomuksen johdolla valmisteltu budjetti jatkaa palvelujen alibudjetoimista, vaikka kaupungin ennustetaan tekevän tänäkin vuonna voittoa 270 miljoonaa euroa ja sen kassassa on lähes miljardi.


– Sanotaan, että pitää olla rahaa pahan päivän varalta. Miksi nyt, kun talous taantuu, ei panosteta palveluihin ja työllisyysmäärärahoja jopa leikataan, kysyi SKP:n ja asukaslistan valtuutettu Yrjö Hakanen.


– Eikö jo ole liiankin pahat ajat tuhansille hoitojonossa oleville, heitteille jätetyille vanhuksille, sadoille päiväkotipaikkaa jonottaville, työttömille ja asuntojonossa oleville?


– Kuka kantaa esimerkiksi vastuun, kun Herttoniemenrannassa toista vuotta apua turhaan jonottaneen perheen kriisi johti perhesurmaan, Hakanen kysyi.
Henkilöstön esitykset torjuttiinKaupungin kaikkia henkilöstöryhmiä edustavan Järjestöneuvottelukunnan vaatimus 20 miljoonan euron lisärahasta palkkojen jälkeenjääneisyyden korjaamiseksi sai valtuustossa tukea vain SKP:n ja asukaslistan edustajalta. Henkilöstömenoihin ei tule edes prosentin lisäystä.


Budjetissa torjutaan myös Tontinvuokraajien ja kaupungin vuokralaisten yhdistyksen esitykset kohtuuttomien vuokrankorotusten estämisestä.
Terveyskeskuksen ydintoimintoja yksityistetäänOmien palvelujen alibudjetoiminen ja ostopalvelujen lisääminen tulee kalliiksi. Silti budjetissa esitetään kilpailuttamisen laajentamista jopa terveyskeskuksen ydintoimintoihin. Se voi tarkoittaa jopa kokonaisten terveysasemien yksityistämistä.


– Tästä hyötyvät bisnesmiehet, kuten MedOnen johtaja Pertti Karjalainen, joka rikastui kuntien terveyspalvelujen ulkoistamisilla viime vuonna 22 miljoonaa eikä maksanut siitä senttiäkään kunnallisveroa, Hakanen kritisoi.


SKP ja asukaslista vastustavat kaupungin palvelujen siirtämistä yksityisen voitontavoittelun kohteeksi.
Ryhmäkuri puriValtuustossa on vasemmiston ja vihreiden enemmistö. Kokoomus jyräsi kuitenkin kolmen suurimman ryhmän neuvotteluissa ensin vihreiden avulla SDP:n Vasta sitten paikalle päästetyille pienemmille hallitusryhmille jäi vain murusia.


Esimerkiksi Vasemmistoliitto hyväksyi usealla kymmenellä miljoonalla palveluja alibudjetoivan lähes neljän miljardin budjetin, kun sai siihen yhden miljoonan lisäyksen. Perussuomalaiset hyväksyi isojen sopimuksen edes esittämättä siihen mitään.


SDP:ssä ryhmäkuri jouduttiin varmistamaan kovin ottein. Kaupungin työntekijöiden yhteisjärjestön vetäjä Tapio Havastoa kiellettiin kannattamasta henkilöstön esitystä ja hänen tilallaan oli varamies. Ryhmän piiskuri painosti lisäksi salissa kaikkien nähden Zahra Osman-Sovalan perumaan puheenvuoronsa, kun tämä aikoi tukea joitain muutosesityksiä.


SKP:n ja asukaslistan ryhmä teki budjettiin 11 muutosesitystä. Niiden rahoittamiseen riittäisi alle kolmannes viime vuoden ylijäämistä. Valtuusto päättää budjetista ensi keskiviikkona. (TA)

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Arkiston arkiston artikkeli