Terveysmaksujen korotusta ajetaan Helsingissä ohi luottamusmiesten

06.06.2008 - 12:00
(updated: 09.10.2015 - 12:38)

Alkuperäinen kirjoittaja: Tiedonantaja nro 23 / 6.6.2008

Terveyskeskusmaksujen korotus yritetään Helsingissä ajaa läpi pelkästään virkamiesten hallinnollisena ratkaisuna ilman valtuuston tai edes terveyslautakunnan käsittelyä. Tämä paljastui, kun kaupunginvaltuutettu Yrjö Hakanen (SKP & Asukaslista) tiedusteli terveyslautakunnan sihteeriltä.


Terveyskeskuksen hallintolakimies ilmoitti, että maksujen korotukset tulevat voimaan ilman erillistä lautakunnan käsittelyä. Terveyskeskuksen johto katsoo "maksujen korotusten tulevan voimaan enimmäismääräisinä ilman eri päätöksiä".


Hakanen kysyi keskiviikkona pidetyssä kaupunginvaltuuston kokouksessa terveyspalveluista vastaavalta apulaiskaupunginjohtaja Paula Kokkoselta (kok), onko hän hyväksynyt tai jopa ohjeistanut virkamiehet ohittamaan kokonaan luottamusmiehet asiassa. Kokkonen ei halunnut edes vastata kysymykseen, mikä herätti tyrmistystä valtuustossa.




Mihin unohtui terveyserojen kaventaminen?



SKP:n ja Asukaslistan ryhmä vastustaa terveys- ja sosiaalipalvelujen maksujen korotuksia. Korotukset ovat ristiriidassa myös terveyskeskuksen päätavoitteeksi asetetun väestöryhmien välisten terveyserojen kaventamisen kanssa, koska ne vaikeuttavat erityisesti pienituloisten mahdollisuuksia käyttää terveyspalveluja.


Porvarihallituksen läpi ajama laki koskee palvelumaksujen enimmäismääriä elokuun alusta lukien. Kunnilla on kuitenkin oikeus periä myös pienempiä maksuja.


Helsingin kokoomuslaisen johdon pyrkimys ajaa korotukset läpi ohi lautakunnan ja valtuuston asettaa kyseenalaiseksi myös SDP:n ryhmän keskiviikkona valtuustossa jättämän välikysymyksen, jossa esitetään valtuustokeskustelua sosiaali- ja terveyspalvelujen alibudjetoimisesta ja maksujen korotuksista luopumisesta. Välikysymyksen uskottavuutta tosin nakertaa se, että SDP on itse ollut mukana hyväksymässä kaikki budjettiratkaisut.




Liikelaitostaminen ja yhtiöittäminen



Kaupunginjohtaja Jussi Pajusen (kok) ajamassa palvelujen liikelaitostamisessa ja yhtiöittämisessä otettiin taas uusi askel, kun valtuusto hyväksyi taloushallintopalvelujen liikelaitostamisen sekä pesula- ja tekstiilipalvelujen fuusioimisen Uudenmaan Sairaalapesula -yhtiöön.


SKP:n ja asukaslistan varavaltuutettu Olli Salin vastusti molempia esityksiä. Hän totesi pesulatoiminnan yhtiöittämisen siirtävän päätösvallan demokratian ulkopuolelle, tuovan arvonlisäverorasitteita ja synnyttävän alueellisen monopolin, joka voimistaa hintojen nousua. Yhtiö ei ota myöskään vastuuta maahanmuuttajien ja vajaatyökykyisten työllistämisestä, jossa kaupungin omalla pesulapalvelulla on ollut tärkeä rooli.


Taloushallintopalvelujen liikelaitostaminen puolestaan merkitsee kaupungin taloudenpidon, palvelujen hinnoitteluperusteista päättämisen, varainhallinnan ja toiminnan seurannan ulkoistamista Salin muistutti, että uuden lain mukaan näissä liikelaitoksen johtokunnalle annetuissa tehtävissä kaupunginhallitus ja valtuusto eivät voi käyttää otto-oikeutta, jolla ne saataisiin demokraattiseen käsittelyyn. Taloushallintopalvelujen liikelaitostamista vastusti myös Vasemmistoliitto, mutta hyväksyi pesulapalvelujen yhtiöittämisen. (TA)

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Arkiston arkiston artikkeli