Teloitus todennäköisesti voimistaa vastarintaa

05.01.2007 - 12:00
(updated: 09.10.2015 - 12:38)

Alkuperäinen kirjoittaja: Lue lisää Tiedonantajasta nro 1/2007.

Saddam Husseinin teloitus ei palvellut oikeutta, vaan George W. Bushin hallinnon ja sen irakilaisten käskyläisten poliittisia tarkoituksia. Tapa, jolla teloitus suoritettiin – hätäisesti, salaa, yön pimeydessä – oli kaiken laillisen oikeudenkäytön irvikuva ja korosti koko USA:n Irak-hyökkäyksen ja miehityksen laitonta ja taantumuksellista luonnetta.


Teloitusta edeltäneenä perjantaina oli ristiriitaisia lausuntoja siitä, miten ja missä olosuhteissa nukkehallinnon "oikeusistuimen" 26. joulukuuta vahvistama kuolemantuomio pantaisiin toimeen. Juridisista menettelyistä nimellisesti vastaavan pääministeri Nuri al-Malikin hallituksen ja USA:n armeijan viranomaisten kesken käytiin jatkuvaa keskustelua. Vanki oli jälkimmäisten valvonnassa, ja nämä luovuttivat hänet USA:n kontrolloimalla vihreällä vyöhykkeellä sijainneeseen teloituspaikkaan.


Päätös lähettää Saddam hirsipuuhun ei ollut juridinen vaan poliittinen päätös. Tätä viestitti myös itse al-Maliki sen jälkeen kun erikoistuomioistuin oli 5. marraskuuta julistanut kuolemantuomion. Hän julisti, että Saddam teloitettaisiin ennen uutta vuotta. Kiirehtiessään toimeenpanemaan rangaistuksen tässä aikataulussa nukkehallitus sivuutti sekä juridisen oikeudenmukaisuuden perusperiaatteet että itse hyväksymänsä perustuslain, jonka mukaan kuolemantuomio vaatii nykyisen presidentin Jalal Talabanin vahvistusta.


Muun muassa Saddamin puolustusasianajajat ja ihmisoikeusjärjestöt ovat konkreettisesti osoittaneet, että koko oikeudenkäynti oli laiton näytösoikeudenkäynti.....ERKKI SUSI

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Arkiston arkiston artikkeli