Telakkamies: Suomesta puuttuu työväenpuolue

30.09.2013 - 15:56
(updated: 16.10.2015 - 10:39)
Kokouksen osanottajat olivat huolissaan suomalaisten telakoiden tulevaisuudesta. / Veikko Koivusalo |

Rauman telakan kaaosmainen tilanne puhutti lauantaina 21. syyskuuta järjestetyn Tiedonantaja-festivaalin ay-keskustelussa Turussa. Korealaisomisteinen STX Finland ilmoitti telakan sulkemisesta ja 700 hengen irtisanomisesta saman viikon maanantaina.

– Koko tämä vuosi on käyty yt-neuvotteluja, ja nyt niitä käydään taas seuraavat kuusi viikkoa. Meillä vähennystarpeeksi on ilmoitettu sata työntekijää, kertoo Turun telakan työsuojeluvaltuutettu Ari Rajamäki.

Hän on Metalliliiton ammattiosasto 49:n jäsen ja samalla työntekijöiden edustaja STX Finlandin hallituksessa. Siinä ominaisuudessa hän on saanut kuulla kaikenlaisia kommentteja suomalaisesta meriteollisuudesta. Tietäjiä on telakan ulkopuolella paljon, ja neuvoja satelee. 

– Voihan sen tunnustaa yritysjohdonkin puolesta, että valtava määrä virheellisiä päätöksiä on tehty. Samalla on valtava määrä oikeita päätöksiä, jotka jätettiin tekemättä. Sitä satoa tässä nyt niitetään, Rajamäki toteaa.

Poliitikkojen munaus löi naulan arkkuun

Erityisen vastuun Rajamäki näkee kuitenkin olevan Suomen hallituksella, joka kieltäytyi viime joulukuussa myöntämästä 50 miljoonan lainaa STX Finlandille. Seurauksena Oasis 3-loistoristeilijäkauppa menetettiin Ranskaan.

– Sen verran O3-kaupasta voi sanoa, ettei se kaatunut mihinkään laittomuuksiin, sanoi Jan Vapaavuori mitä tahansa.

Rajamäki paljastaa, että kulisseissa tehtiin "helkkarinmoinen työ" rahoituksen varmistamiseksi. Kasassa oli eri lähteistä koottu "rahoituksen katedraali," jossa valtion myöntämä 50 miljoonaa olisi ollut keskeinen, uskottavuutta tuova osa.

– Kuviteltiin lapsellisesti, että porvarit hoitavat tämän kaupan sen takia, että siinä on kiinni niin monen sadan yrityksen liikevaihto, ja vasemmistopuolueet sen takia, että siinä on aika monesta työpaikasta kysymys.

Toisin kävi. Vaikka hallitus lupasi tehdä kaikkensa, jäi tekemättä juuri se tärkein: poliittinen päätös. Kun pöytään tuli miljardikaupan lasku, uusille virkamiehille "valahti huonot housuun" ja päätös oli kielteinen.

Talouspoliittisen ministerivaliokunnan mentyä vmarraskuussa virkamiestulkinnan taakse lyötiin samalla iso naula Rauman telakan arkkuun. Kun Oasista rakennettaessa telakan liikevaihto oli Rajamäen mukaan toista miljardia, nyt se on parhaimmassa tapauksessa puolet siitä.

– Ei vaadi korkeampaa matematiikkaa ymmärtää, että seurauksena on työntekijöillekin kylmää kyytiä. Kyllä tästä yritettiin viime syksynä ja talvena varoittaa päättäjiä.

Vasta viime keväänä TUI-kaupan myötä rupesi pikku hiljaa päättäjillekin selviämään, että telakkateollisuudelle on käymässä huonosti. TUI:lle löytyikin riittävän luova rahoitus, joka viime vuonna oli vielä ollut täysin mahdotonta.

Missä on vasemmiston teollisuuspolitiikka?

Vaikka Rajamäki kuuluu Vasemmistoliittoon, on hän kokemustensa perusteella tullut siihen tulokseen, että Suomesta puuttuu tällä hetkellä todellinen työväenpuolue. 

– Siihen tarvittaisiin ay-liikkeen ryhtiliike, sen resurssit ja kontaktit käyttöön, sekä taustalle kunnon teollisuuspoliittinen ohjelma. Kun siitä siivoaisi vielä perussuomalaisten maahanmuuttajavastaisuuden pois, noilla aineksilla voisi näinä poikkeusaikoina voittaa jopa poliittista valtaa, ay-aktiivi maalailee. 

Nykypäivän politiikan päättäjillä ei Rajamäen mukaan ole kokemusta perinteisestä teollisesta työstä, ja sitä myötä puuttuu myös näkemys. Ammattiyhdistysliikkeen ja vasemmistopuolueiden välit eivät ole enää lainkaan niin lämpimät, kuin voisi olettaa. 

– Vaikka kuvittelen, että puhun suomea, ei viestini teollisuuden merkityksestä tunnu menevän heille laisinkaan perille, Rajamäki ihmettelee.

Telakkakeskusteluun osallistunut Vasemmistoliiton kansanedustaja Jyrki Yrttiaho yhtyi Ari Rajamäen tilannearvioon.

– Tässä on nähty, mikä on tämän hallituksen teollisuuspoliittinen osaaminen ja linja. Ei puhettakaan siitä, että valtio-omistusta käytettäisiin kansallisen teollisuuden säilyttämiseen tai kehittämiseen.

Valtionyhtiöpolitiikka on kansanedustajan mukaan puhtaasti myyntipolitiikkaa. Sama johtopäätös kuuluu sekä Vapaavuoren että Urpilaisen päätöksissä ja lausunnoissa: Telakkateollisuus on epäterveessä tilassa, eikä valtiosta ole investoijaksi.

Kaikki puolueet toistavat tehneensä parhaansa, ja toteavat lopuksi, ettei muuta vaihtoehtoa ole.

– Olen ihan samaa mieltä Arin kanssa, että vasemmalla tarvitaan poliittisten voimien uudelleenryhmittäytymistä, ainakin sitä, että Vasemmistoliitto jättää hallituksen ja ryhtyy ajamaan niitä asioita, joita on luvannutkin, Yrttiaho painottaa.

– Nyt puolueen linjasta ei ole pitkiin aikoihin saanut mitään selvää.

Tekijä

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Kotimaa

Kommentit (14 kpl)

Voit kommentoida Tiedonantaja.fi:n blogikirjoituksia käyttäjätunnuksella Kirjaudu sisään jollei sinulla ole vielä käyttäjätunnusta, Rekisteröi tunnus tästä

Jos osallistuit keskustelun vanhoilla Tiedonantaja.fi -sivuilla, voit palauttaa vanhat tietosi sähköpostiosoitteesi avulla. Klikkaa oheista linkkiä, syötä sähköpostiosoitteesi, ja saat piakkoin postiisi viestin, jonka avulla voit luoda uuden salasanan itsellesi. Palauta vanha käyttäjätunnus.