Tekoja ja vaihtoehtoja kuntavaaleihin

07.02.2012 - 14:31
(updated: 16.10.2015 - 10:39)
Tamperelaiset mielenosoituksessa viime syyskuussa rantatunnelia vastaan palvelujen puolesta. / Pentti Airola |

Politiikka on arkisiin ongelmiin liittyviä tekoja. Kunnat ovat tässä keskeinen toiminnan kenttä ja siellä tarvitaan positiivisia vaihtoehtoja leikkauslistoille ja yksityistämiselle. Näitä vaihtoehtoja kehiteltiin tammikuun lopulla Tampereella Suomen kommunistisen puolueen kuntavaalien ideariihessä, joka kokosi tuvan täydeltä väkeä ympäri maata.

– Kuntien ja kuntayhtymien talous on noin 41,5 miljardia euroa vuodessa. Sillä on iso merkitys ihmisten arjelle, totesi keskustelua avannut Tampereen kaupunginvaltuutettu Jari Heinonen.

– Kuntavaaleissa on äänikynnys matala ja paikallisten asioiden merkitys iso. Tarvitaan tekoja työkansan puolesta ja demokratian laajentamiseksi.

Uusia positiivisia aloitteita

Keskustelun toinen avaaja, opiskelija Minna Mentula pohti sitä, miksi SKP:tä ei äänestetä ja mistä SKP voi saada lisää äänestäjiä.

– Mitä yhteisiä intressejä löytyy ei-niin-vasemmistolaisten kanssa? Mitä yhteistä on Vasemmistoliittoon pettyneiden kanssa? Entä miten SKP tulee esiin nuorten oikeuksien puolustajana?

Nykypolitiikka ei tarjoa mitään uutta, vain leikkaamista ja sopeutumista talouden ehtoihin. Tarvitaan lisää perusturvan kaltaisia uusia positiivisia aloitteita hyvinvointivaltion kehittämiseksi, Mentula esitti.

Keskustelussa nousivat esille muun muassa toivon herättäminen, teot palvelujen puolustamisessa, sosiaalisten verkostojen rooli, nuorten puolustaminen, yksinelävien asema, demokratia-käsitysten avaaminen, asuntopolitiikka, kuntien tulopuolen laajentaminen ja mahdollisuus koota hallitusvasemmistoon pettyneitä.

Tulossa isoja ratkaisuja

Lähiviikkoina on tulossa isoja ratkaisuja. Hallitus julkistaa kuntaministeri Henna Virkkusen (kok) johdolla valmistellun esityksen rajusta kuntien vähentämisestä ja palvelujen keskittämistä. Maaliskuussa hallitus päättää lähivuosien menokehykset, joihin valtiovarainministeriön esittänyt viiden miljardin leikkauksia ja veronkorotuksia. Heti maaliskuun alussa on EU:n huippukokous, jonka pitäisi hyväksyä kova talouskurisopimus.

Kaikki nämä ratkaisut aiotaan tehdä kansalaisilta mitään kysymättä. Kuntakentän vastustuksen takia hallitus järjestää aluekierroksen kuntauudistuksesta, mutta tilaisuuksiin päästetään vain muutamat kuntien johtajat.

Kuntien tulevaisuudesta on kyse myös maaliskuussa JHL:n vaalissa, jossa on uutena listana mukana ”Julkisten palvelujen puolustajat”.

Vaihtoehtoinen kuntafoorumi

SKP:n puheenjohtaja Yrjö Hakanen ehdotti, että kommunistit aloittavat vaalivalmistelut kunnissa katugallupilla ”Mitä haluat muuttaa tässä kunnassa?” Kevään lopulla kyselystä tehtäisiin yhteenvetoa ja aloitteita. Kuntauudistuksesta on syytä vaatia avoimia keskustelutilaisuuksia, joissa asukkaiden ääni pääsee esille. Ongelmien ydin ei ole kuntien koko vaan rahoituksen vähyys. Toisenlaiselle politiikalle on tilausta – nyt tarvitaan sen tekijöitä: ehdokkaita, asukasliikkeitä, yhteistyötä kuntien työntekijöiden kanssa.

SKP järjestää huhtikuun 14.päivä Helsingissä valtakunnallisen seminaarin, jossa jatketaan vaihtoehtojen kehittämistä kuntavaaleihin. Mukaan toivotaan osallistujia ympäri maata ja etenkin vaaleihin ehdolle lähteviä. Seminaariin liittyy myös muita tapahtumia, muun muassa kuntauudistukselle vaihtoehtoja esittävän pamfletin julkaiseminen.

Tekijä

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Kotimaa

Kommentit (0 kpl)

Voit kommentoida Tiedonantaja.fi:n blogikirjoituksia käyttäjätunnuksella Kirjaudu sisään jollei sinulla ole vielä käyttäjätunnusta, Rekisteröi tunnus tästä

Jos osallistuit keskustelun vanhoilla Tiedonantaja.fi -sivuilla, voit palauttaa vanhat tietosi sähköpostiosoitteesi avulla. Klikkaa oheista linkkiä, syötä sähköpostiosoitteesi, ja saat piakkoin postiisi viestin, jonka avulla voit luoda uuden salasanan itsellesi. Palauta vanha käyttäjätunnus.