Tavoitteena rauha ja ydinaseeton maailma

05.08.2016 - 13:00
Hiroshimassa ja ympäri maailmaa järjestetään lauantaina lyhtyseremonioita ydinpommien uhrien muistolle. Kuva Freedom II Andres.

Tänä vuonna tulee kuluneeksi 71 vuotta siitä kun 6. elokuuta 1945 Yhdysvaltain pommikone pudotti ydinpommit Hiroshiman ja Nagasakin kaupunkeihin Japanissa. Molemmat kaupungit tuhoutuivat silmänräpäyksessä, sadattuhannet kuolivat tai vammautuivat. Vielä tänään japanilaiset kärsivät säteilystä.

Kansainvälinen rauhanliike viettää 6. elokuuta atomipommien uhrien muistopäivää eli Hiroshima-päivää. Samalla nostetaan esille myös työtä ja toimintaa ydinaseriisunnan puolesta.

Hiroshima-päivän tilaisuuksia järjestetään ympäri maailmaa ja Suomea. Suomalaisen rauhanliikkeen tilaisuuksia löytyy muu muassa Suomen Rauhanpuolustajien ja Rauhanliiton kotisivuilta.

Ydinpelote edelleen voimassa

Suomen kommunistisen puolueen puheenjohtaja ja rauhanaktivisti JP Väisänen muistuttaa, että sen sijaan, että ihmiskunta olisi ottanut Hiroshimasta opikseen ja kieltänyt ydinaseiden käytön, ei ydinsodan uhka ole poistunut maailmasta.

”Tavoitteeksi täällä Suomessa ja Skandinaviassa voidaan ottaa ydinaseeton Pohjola.”

– Ydinaseet ja ydinaseiden pelote ovat edelleen monen valtion puolustus- ja turvallisuuspoliittisissa ohjelmissa, ihan kuin Hiroshimaa ei olisi tapahtunutkaan, sanoo Väisänen. Hän puhuu lauantaina Kemissä järjestettävässä tilaisuudessa.

– Ydinsulkusopimuksen kuudes artikla velvoittaa allekirjoittaneita valtioita ydinaseriisuntaan. Meidän onkin syytä vahvistaa globaalia rauhanliikettä ja sen kutsua ydinaseiden täydelliseen eliminointiin. Tavoitteeksi täällä Suomessa ja Skandinaviassa voidaan ottaa ydinaseeton Pohjola, eikä Euroopassakaan ydinaseita tarvita, visioi Väisänen.

Tekijä

Kirjoittajan artikkelit

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Kotimaa

Kommentit (0 kpl)

Voit kommentoida Tiedonantaja.fi:n blogikirjoituksia käyttäjätunnuksella Kirjaudu sisään jollei sinulla ole vielä käyttäjätunnusta, Rekisteröi tunnus tästä

Jos osallistuit keskustelun vanhoilla Tiedonantaja.fi -sivuilla, voit palauttaa vanhat tietosi sähköpostiosoitteesi avulla. Klikkaa oheista linkkiä, syötä sähköpostiosoitteesi, ja saat piakkoin postiisi viestin, jonka avulla voit luoda uuden salasanan itsellesi. Palauta vanha käyttäjätunnus.