Tavoitteena kahden itsenäisen valtion rauha

21.09.2007 - 12:00
(updated: 09.10.2015 - 12:38)

Alkuperäinen kirjoittaja: Lue lisää Tiedonantajasta nro 34/2007

Työpaikkojen rauhantoimikunnalla oli kokouksessaan 8. syyskuuta mahdollisuus kuulla Suomen Rauhanpuolustajien kahta vierasta, David Rosenbergia ja Mutassim Abu al Hawaa, IPCRI-rauhanjärjestöstä (Israel/Palestine Center for Research & Information). Järjestö on ainoa israelilais-palestiinalainen rauhanjärjestö ja sen tavoitteena on kahden itsenäisen valtion rauha. David Rosenberg on Länsi-Jerusalemissa asuva israelilainen. Hän toimii IPCRI:n lisäksi myös Israelin kommunistisessa puolueessa. Mutassim Abu al Hawa on puolestaan Itä-Jerusalemissa asuva palestiinalainen ja myös toimija IPCRI:ssa.




Miehitys työntekijöiden ja sosioekonomian näkökulmasta



Vuonna 1967 sota oli päättynyt Gazan ja Länsirannan miehitykseen. Ajanjaksoa 1967–1987 kutsutaan "halvan miehityksen" ajaksi. Miehitys ei vienyt suuria resursseja ja Israel sai miehittämiltään alueilta halvan työvoimareservin. Yksi kolmasosaa palestiinalaisista eli noin 500 000 palestiinalaista työskenteli israelilaisten palveluksessa. He tekivät matalapalkkaisia töitä, joista suurimmat alat olivat siivous, terveydenhuolto, huolinta ja maatalous.


Palestiinalaisten työsuhde oli usein vain päivän mittainen ja heidän oikeutensa olivat lähes olemattomia. Palestiinalaisilta työntekijöiltä kerättiin vuosien 1968–1993 veroja ja erilaisia maksuja palkasta 1-4 prosentin verran. Näistä rahoista suurin osa ei kuitenkaan koskaan palautunut palestiinalaisille terveydenhuollon tai muiden palveluiden myötä, vaan ne jäivät israelilaisten käyttöön. Vuoteen 1987 mennessä kerätyistä maksuista peräti 95 prosenttia jäi palautumatta palestiinalaisille.


Samanaikaisesti Israelin suurin ay-liike keräsi kaikilta Israelissa työskenteleviltä palestiinalaisilta, halusivatpa he tai eivät, niin sanottua jäsenmaksua 1 prosentin palkasta. Myöskään nämä rahat eivät palautuneet palestiinalaisille tavalla tai toisella. Palestiinalaisten ja israelilaisten välillä oli osittain myös kilpailua työpaikoista, sillä niin suuri palestiinalaisten työvoima tarkoitti työttömyyttä israelilaisille....



TANJA PELTTARI

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Arkiston arkiston artikkeli