Tarua ja totta Irakista

22.04.2005 - 12:00
(updated: 09.10.2015 - 12:38)

Alkuperäinen kirjoittaja: (ES)

Viime viikonvaihteesta alkaen Helsingin Sanomat alkoi välittää Irakista merkillisiä Reutersin–AP:n uutisia.


Sunnuntaina julkaistussa uutisessa kerrottiin Yhdysvaltojen ja Irakin nukkehallituksen joukkojen käynnistäneen myöhään lauantai-iltana rynnäkön Bagdadin koillispuolella olevaan Madainin kaupunkiin, jossa joukko sunnikapinallisia piti panttivankeinaan suurta määrää shiiamuslimeja. Pankkivankien määräksi sanottiin 150. Sunnitaistelijoiden väitettiin uhanneen surmata panttivankinsa, elleivät shiiamuslimit poistu kaupungin alueelta.


Maanantaina julkaistussa uutisessa kerrottiin amerikkalaisten ja nukkehallituksen joukkojen jatkavan panttivankeja siepanneiden sunnikapinallisten ajojahtia Madainissa. Sanottiin, että kaupunki oli nyt täysin ensin mainittujen hallinnassa, eikä kapinallisilla ollut mahdollisuuksia paeta piiritetystä kaupungista. Siepattujen määräksi ilmoitettiin nyt alle kymmenen, mahdollisesti vain kolme.


Tiistaina kerrottiin suuren luokan panttivankidraaman paljastuneen todennäköisesti tuulesta temmatuksi tarinaksi. Nukkehallituksen joukkojen ja paikallisten asukkaiden kertoman mukaan vaikutti siltä, ettei ketään ihmisiä ollut kenenkään toimesta siepattu. Yhtään pankkivankia ei löydetty eikä yhtään kapinallista pidätetty. Myöskään mistään ruumiista ei löytynyt merkkiäkään.


Tähän päättyi Helsingin Sanomien raportointi asiasta. Sitä vastoin internetissä välitettiin lisää irakilaisten kommentteja. Kävi selville muun muassa se, että Madainissa sunnit ja shiiat ovat eläneet rauhanomaisesti yhdessä ikimuistoisista ajoista saakka ja kaikki tuntevat toisensa. Ajatustakin sunnisissien hyökkäyksestä kaupunkiin ja shiia-asukkaiden ottamisesta vangeiksi pidettiin naurettavana.


Useimpien irakilaiskommenttien mukaan miehittäjät ja nukkehallitus tai jotkin sen ainekset halusivat tällaisen huijauksen avulla keinotekoisesti lietsoa sunnien ja shiiojen konfliktia. Samalla haluttiin vahvistaa sitä harhakuvaa, että pääasiassa sunneista koostuvan vastarintaliikkeen hyökkäykset kohdistuvat etupäässä siviileihin ja eritoten shiioihin. Kuitenkin yhdysvaltalaisenkin tutkimuslaitoksen (Center for Strategic and International Studies) laskelmien mukaan 75 prosenttia kaikista hyökkäyksistä kohdistuu miehittäjiin ja 4,1 prosenttia siviileihin, yleensä tahattomina "oheisvahinkoina".


Miehittäjille ja nukkehallitukselle äärimmäisen kiusallinen ja paljastava oli Bagdadissa 9. huhtikuuta järjestetty mielenosoitus, johon varovaistenkin arvioiden mukaan osallistui kymmeniä tuhansia ihmisiä, Los Angeles Timesin mukaan 300 000 ihmistä. Suurin osa miehittäjien lähtöä vaatineista mielensoittajista oli shiioja. Mielenosoitus romutti tehokkaasti uskottelun, jonka mukaan shiiat pelkäävät sunnien väkivaltaa, haluavat suojelusta ja toivovat siksi miehitysjoukkojen jäämistä maahan.


Keskiviikkona nukkehallitus sitten ilmoitti löytäneensä Tigris-joesta yli 50 ihmisen ruumiit ja väitti niiden olevan Madainissa siepattujen ihmisten ruumiita. Miten se on mahdollista, kun kaupunkilaiset ja paikallinen poliisi eivät tiedä mistään sissien hyökkäyksestä ja ihmissieppauksista? Ehkä totuus selviää, ehkä ei. Se kuitenkin tiedetään Seymour Hershin paljastuksista, että Irakissa toimii Pentagonin johtamia salaisia kuolemanpartioita, joiden tehtävä on suorittaa provokaatioita ja terroritekoja ja joita eivät sido mitkään lait tai moraaliset pidäkkeet.


Nyt vastarintalähteistä kerrotaan, että amerikkalaiset ja nukkehallituksen taustavoimiin kuuluvat Badr-joukot pakkosiirsivät viime viikolla 85 sunniperheiden jäsentä Madainista takavarikoituaan ensin heidän omaisuutensa, karjansa ja kotinsa. Onko heidät nyt "löydetty" Tigrisistä?

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Arkiston arkiston artikkeli