Tarastin esityksessä rahan valta säilyy

16.10.2009 - 12:00
(updated: 09.10.2015 - 12:38)

Alkuperäinen kirjoittaja: Tiedonantaja nro 38 / 16.10.2009

Vaalirahoituslainsäädännön uudistusta valmistellut Lauri Tarastin vetämä komitea antoi esityksensä alkuviikosta. Eduskuntapuolueet päätyivät siihen, että jatkossakin puolueita saa tukea rajattomasti, mutta kalenterivuoden aikana yhdeltä lahjoittajalta tulleet arvoltaan yli 2000 euroa suuremmat tuet on ilmoitettava ajantasaisesti.


Komitea esittää vaalikampanjoihin ylärajoja siten, että puolueet saavat käyttää eduskuntavaaleihin miljoona euroa, kunnallis- ja eurovaaleihin 500000 euroa sekä presidentinvaaleihin miljoona euroa kierrosta kohden. Myös yksittäisten ehdokkaitten vaalikampanjoille määriteltiin ylärajat siten, että eduskuntavaaleissa se on 50000 euroa, kunnallisvaaleissa 10000 euroa ja eurovaaleissa 80000 euroa.


Rajat ovat varsin korkeat. Esimerkiksi, jos puolue asettaa eduskuntavaaleissa täyden listan ja kaikki käyttävät maksimisumman kampanjarahaa, nousee puolueen ja ehdokkaitten yhteenlasketun kampanjan hinta yli 12 miljoonaan euroon. Teoriassa joku Kehittyvien Maakuntien Suomen kaltainen yhdistys voisi hoitaa vaalitukea haluamalleen puolueelle sen ehdokkaille melko rajattomasti.


Vaalikampanja määritellään ajallisesti siten, että se on puoli vuotta ennen vaaleja ja kaksi viikkoa vaalien jälkeen käsittävä aika. Vaalikampanjaksi katsotaan lähinnä mediamainonta.


Tarastin komitea ei sen sijaan osta minkäänlaista kantaa eduskuntapuolueiden vain itselleen jakamiin puolue- ja vaalitukiin. Tähän epäkohtaan Euroopan neuvoston korruptionvastainen toimielin GREKO kiinnitti antamassaan lausunnossa huomiota. (TA)

Tilaa Tiedonantaja!

Arkiston arkiston artikkeli