TA:N TEORIA&POLITIIKKA -LIITE Lokakuun vallankumous toi toivon kipinän

16.11.2007 - 12:00
(updated: 09.10.2015 - 12:38)

Alkuperäinen kirjoittaja: Lue lisää Tiedonantajan nro 42 Teoria & Politiikka -liitteestä

Venäjän väliaikaisen hallituksen pääministeri Aleksandr Kerenski antoi kesällä 1917 Helsingin piirin miliisipäällikkö Kustaa Roviolle tehtäväksi etsiä vaarallinen bolshevikkivallankumouksellinen Vladimir Lenin, jonka tiedettiin piileskelevän Helsingissä. Sen sijaan Kerenski ei tiennyt, että Lenin majaili juuri samaisen, bolshevikkeja kannattaneen Kustaa Rovion asunnossa ja kirjoitti Valtio ja vallankumous –teostaan.


– Kirjassa Lenin tutki Marxin ja Engelsin vallan haltuunoton dialektiikkaa, millä tavalla poliittinen voidaan vallata, kertoi Lokakuu vallankumous ja sosialismi 2000-luvulla –seminaarissa alustanut Lenin-museon johtaja Aimo Minkkinen.


Sen sijaan Leninin toinen hanke, Venäjän vuoden 1905 vallankumouksellista liikehdintää ruotiva teksti jäi kesken Leninin riennettyä takaisin Venäjälle keskelle lokakuun vallankumouksen pyörteitä.


Minkkinen halusi esimerkillään kertoa, miten Leninillä teorian kehittely ja käytännön toiminta liittyivät saumattomasti yhteen. Lenin toi teorian tasolle käytännön kokemuksiaan ja toisaalta sovelsi jatkuvasti käytäntöön opiskelemaansa aineistoa, ei vain Marxia ja Engelsiä. Esimerkiksi Carl von Clausewitzin sodankäyntiä koskevat opit kuuluivat myös hänen repertoaariinsa....MARKO KORVELA

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Arkiston arkiston artikkeli