Tampere pelaa itsensä ulos lääkäripalveluista

08.09.2012 - 12:00
(updated: 16.10.2015 - 10:39)
Hervantalaiset kansalaisaktiivit Irmeli Saarijärvi ja Sauli Siidoroff ovat huolissaan alueen sosiaali- ja terveyspalvelujen alasajosta ja hiipivästä yksityistämisestä. / Hannu Oittinen |

Mitä peliä Tampereen kaupunki pelaa omilla terveysasemillaan? Tätä kysyi hervantalainen asukasaktiivi Sauli Siidoroff pormestarin asukasillassa aiemmin tällä viikolla. Siidoroffin tietojen mukaan kaupunki on palkannut kroonisesta lääkäripulasta kärsivälle Hervannan terveysasemalle seitsemän lääkäriä yksityiseltä Pihlajalinna Oy:ltä. Aiemmin kaupunki on ohjannut 3 000 hervantalaisista Pihlajalinnan lääkäripalvelujen käyttäjiksi kaupungin keskustaan.

– Kysymykseeni vastannut sosiaali- ja terveyspalveluista vastaava apulaispormestari Irja Tulonen (kok) vastasi, että yksityiset lääkärit tulevat halvemmiksi kuin kaupunkiin työsuhteessa olevat. Kysyin kuinka paljon halvemmaksi, mutta siihen Tulonen ei osannut vastata. Asukasillan yleisö vastasi Tulosen tietämättömyyteen naurunremakalla, kertoo Siidoroff.

Siidoroff ei usko Tulosen väitettä, sillä Tampere on pitkään maksanut omille lääkäreilleen sopimusten alarajan mukaisia palkkoja. Se onkin yksi syy lääkärien joukkopakoon kaupungin palveluksesta.

– Kaupunki ei myöskään anna lääkäreilleen mahdollisuutta lisäkoulutuksen eikä virkavapauksia, mikä estää lääkärien lisäpätevöitymisen ammatissaan. Yhä enemmän lääkärien ajasta kuluu sihteerin tehtäviin tietokoneella, kun esimerkiksi saneluja kirjoittavien toimistotyöntekijöiden määrää on supistettu, jatkaa Irmeli Saarijärvi, hervantalainen vammaisaktiivi.

Siidoroff ja Saarijärvi antavat sapiskaa tilaaja-tuottajamallin johtaville virkamiehille, entiselle ja nykyiselle tilaajapäällikölle.  Entinen päällikkö saattoi kaupungin terveysasemat tuhon partaalle ja nykyinen päällikkö ”korjaa” virheitä suosimalla yksityisiä lääkärifirmoja.

– Jokunen vuosi sitten kaupunki remontoi Hervantaan puolellatoista miljoonalla eurolla Attendo MedOnelle, jonka sopimuskausi tiettävästi loppuu vuoden vaihteessa. Mitä niihin tiloihin tulee, vai menikö hyöty yhtiön tileille veroparatiiseihin, kysyy Siidoroff.

– Jos meidän hervantalaisten lääkäripalvelut aiotaan yksityistää, niin sitä emme hyväksy. Silloin noustaan jälleen kapinaan, lupaa Saarijärvi. Hänellä on kokemusta adresseista ja mielenosoituksista lähipalvelujen puolesta.

 

Sopimukset julkisiksi ja veronkierto kuriin

 Julkisuudessa puhutaan paljon Hervannan lääkäriaseman väkivaltaisista asiakkaista. Siidoroff ja Saarijärvi myöntävät ilmiön, mutta eivät usko sen liittyvän erityisesti Hervantaan. Ongelma on paljon laajempi. Lähipalvelujen alasajo johtaa monella tosi pahaan tilanteeseen.

– Hervannan aikuissosiaalityön siirtäminen liki keskikaupungille Sarvikselle oli kohtalokas virhe. Nyt sama kohtalo uhkaa mielenterveysasemaa. Se tuo vain lisäongelmia ja lisäkuluja kaupungille, ja aiheuttaa inhimillistä kärsimystä, sanoo Saarijärvi.

Hän on huolissaan tiedoista, joiden mukaan myös lapsiperheiden sosiaalityö ollaan siirtämässä pois Hervannasta. Mitä etäämmällä ja kalliimpia palvelut ovat, sitä useampi jää niiden ulkopuolelle.

– On järkyttävää, että näin isoja asioita päätetään lautakunta- ja virkamiestasolla, ilman valtuustokäsittelyä. Verorahoilla tehtävien kaikkia kuntalaisia koskevien päätösten tulee olla demokraattisesti tehtyjä ja julkisesti nähtävillä olevia, sanoo Siidoroff.

Usein palvelujen alas ajajat ja yksityistäjät vetoavat rahan puutteeseen, vaikka kaupungin ja sen omistamien yhtiöiden tilinpäätökset kertovat vallan muuta. Mutta toisaalta hyväosaiset itse aiheuttavat toimillaan verotulojen vajetta.

– Ansiotulojen muuttaminen pääomatuloiksi on laillistettua veronkiertoa. Ainakin kaupungin palveluksessa olevien tulisi näyttää hyvää esimerkkiä, ja ottaa palkkansa verollisena palkkatulona. Kuinka joku voi vapaamatkustajana käyttää julkisia palveluja, jos ei osallistu niiden rahoitukseen, kysyy Saarijärvi.

– Kysyin asukasillassa, kenen kanssa kaupunki on tehnyt sopimukset ostaessaan Pihlajalinnan palveluista, lääkärien vai firman kanssa. Tässäkin kaupunki voisi valvoa, etteivät lääkärit muuta palkkioitaan verottomiksi pääomatuloiksi, Siidoroff jatkaa.

Molemmat hervantalaisaktiivit ovat sitä mieltä, että kunnallisvaaleissa on saatava käänne aikaan näissä asioissa.

– Kokoomusjohtoisen XL-ryhmän valta on kumottava, muuten hukka perii Tampereen asukkaineen, sanovat Siidoroff ja Saarijärvi.

Tekijä

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Kotimaa