Tampere maakaasun kautta biopolttoaineisiin

02.03.2007 - 12:00
(updated: 09.10.2015 - 12:38)

Alkuperäinen kirjoittaja: Tiedonantaja nro 9/2997.

Tampere (TA) Kaupunginvaltuutettu Jari Heinonen (skp) esittää, että Tampereen kaupungin liikennelaitos ja koko ajoneuvokanta siirtyisivät ensi vaiheessa maakaasuun ja siirtymävaiheen jälkeen kotimaisiin biopolttoaineisiin. Heinosen aloitteeseen kuuluu myös tietoinen polttoaineiden säästö, esimerkiksi liikennelaitosta kehittämällä ja liikennetarvetta vähentävää yhdyskuntarakennetta edistämällä.


– Näin Tampereen kaupunki asettuu eturintamaan ilmastomuutoksen torjunnassa ja on esikuva muille Suomen kaupungeille, sanoo Jari Heinonen aloitteensa perusteluissa.


Hän toteaa, että vaikka maakaasu on fossiilinen polttoaine, sen kasvihuonepäästöt ovat pienemmät ja maakaasumoottoreiden hyötysuhde on parempi kuin muilla fossiilisilla liikennepolttoaineilla. Maakaasu voidaan myöhemmin teknisesti korvata helposti biokaasulla. Se on myös terveydelle haitallisten ilmanpäästöjen kannalta hyvä polttoaine.


Heinosen mukaan on tärkeää, että liikenteen biopolttoaineet tuotetaan pitkälti kotimaisista raaka-aineista. Tässä paikallistalouksia tukeva hajautettu tuotanto on tärkeätä (maatilat, osuuskunnat, kunnat).


– Erityisesti biokaasu on bioenergian tuotantomenetelmä, jonka energiatase ja ympäristöedut on todettu jo nykytekniikalla selvästi positiivisiksi. Juuri kaupungit voivat toimia esikuvina ottaessaan laajamittaisesti käyttöön kaasubusseja.




Asunnottomuus pois


valtuustokaudella



Tampereen kaupunginvaltuusto päätti SKP:n ryhmän esityksestä talousarviokokouksessaan, että Tampereen kaupunki poistaa asunnottomuuden viimeistään seuraavan valtuustokauden loppuun mennessä.


Jari Heinonen esittää, että nyt uuden pormestarikauden alussa kaupunki perustaa asiatuntijatoimikunnan, jonka tehtäväksi määrätään konkreettisen ohjelman tekeminen asunnottomuuden poistamiseksi Tampereen kaupungista.


– Edellinen asiaa miettinyt toimikunta pohti asiaa laajasti, mutta jätti konkreettiset esitykset tekemättä. Uuden toimikunnan tehtäväksi tulee asettaa sellaisen ohjelman tekeminen, jonka toimenpide-esityksillä asunnottomuus poistetaan seuraavalla valtuustokaudella vuosina 2009-2013 valtuuston yksimielisen tahdon mukaisesti, sanoo Heinonen.


Aloitteen mukaan ohjelmassa tulisi määritellä erityisesti ne toimenpiteet, joilla kaupungin omistamat tai osaomistamat yhteisöt sidotaan tähän ohjelmaan.

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Arkiston arkiston artikkeli