Talouskriisin laskut työntekijöiden niskaan

04.12.2009 - 12:00
(updated: 09.10.2015 - 12:38)

Alkuperäinen kirjoittaja: Tiedonantaja nro 45/4.12.2009

Elinkeinoelämän keskusliitto EK pyrkii ankkuroimaan palkankorotukset korkeintaan 0,5 prosentin suuruisiksi. Näin mitätön palkankorotus merkitsee väistämättä reaaliansioiden alentumista. Valtiovallan ja kuntien toimesta on jo nyt tehty ensi vuotta koskien verojen ja maksujen korotusratkaisuja, jotka syövät alamittaiset palkankorotukset heti kättelyssä.


EK pyrkii myös kauaskantoisempiin tavoitteisiin työehtosopimusten yleissitovuuden murtamiseksi ja alihinnoitellun pätkätyön lisäämiseksi.




Vauhditusta työehtoneuvotteluihin



Palvelualojen ammattiliiton PAMin puhelinpalvelu- ja yhteyskeskusalan työntekijät marssivat kuluneella viikolla ulos työpaikoiltaan kolmesta yrityksestä. Ulosmarsseihin osallistui kaikkiaan noin 500 työntekijää ja sillä vauhditettiin jumittuneita puhelinpalvelujen ja yhteyskeskusten työehtosopimusneuvotteluja.


Neuvottelut päättyivät maanantaina tuloksettomina ja uutta neuvotteluaikaa ei ole sovittu. Työnantajat ovat olleet haluttomia neuvottelemaan, kun he jääräpäisesti pitävät kiinni EK:n 0,5 prosentin palkka-ankkurista.


Rahoitusalan ammattiliitto Suora on julistanut ylityökiellon ja antanut lakkovaroituksen palkkaneuvottelujen pysähdyttyä samasta syystä.




Barrikadeille paskaduuneja vastaan



Ilmailualan Unioni IAU::n jäsenet aloittivat 30.11. mielenilmauksen lentoasemilla marssimalla ulos työpaikalta. Tarkoitus on estää toiminta, jolla normaaleissa työsuhteissa toimivien työntekijöiden työtä pyritään siirtämään osaksi vuokratyöyritysten ydinbisnestä, epämääräisen joustavaa työtä tekevien työntekijöiden pätkätöiksi.


Finnair on myynyt kenttähenkilökunnan työt ja henkilökunnan työvoiman vuokrausfirmalle. Tarkoituksena on säästää nimenomaan työntekijöiden palkkakuluissa. IAU:n kokemuksen mukaan tällainen ulkoistaminen on johtanut työehtojen ja palkkojen polkemiseen.


IAU:n ja Palvelualojen Toimialaliiton välillä käydään parhaillaan myös työehtosopimusneuvotteluja.


Myös Toimihenkilöunionin TU:n ja teknologiateollisuuden välillä on kiista samankaltaisesta kiistasta. Työnantajapuoli pyrkii soveltamaan eräillä työpaikoilla alan töihin muuta kuin TU:n kanssa solmittua työehtosopimusta.


Menossa on viikon kestävä lakko, joka kohdistuu lähinnä teknologiateollisuuden suurimpia työnantajiin.




Voitoissa varaa palkankorotuksiin



SKP:n pääsihteeri Arto Viitaniemi korostaa miten tärkeää on, että ammattiliitot kyseenalaistavat EK:n palkkalinjan.


– Kyse on työnantajien ja myös hallituksen pyrkimyksestä maksattaa heidän itsensä aiheuttaman talouskriisin laskut työntekijöillä.


1990-luvun aikana ja 2000 tehtiin valtava tulonsiirto työntekijöiltä pääomalle. Yritysten voitot kasvoivat ennätysvauhtia ja palkkojen osuus kansantulosta supistui..


– Viimeisen kymmenen vuoden aikana yritysten voitot olivat yhteensä noin 325 miljardia euroa, eivätkä ne rahat ole minnekään kadonneet, muistuttaa Viitaniemi.


Hänen mielestään taistelu reilujen palkankorotusten puolesta vahvistaa myös työehtosopimusten yleissitovuutta.


– Talouskriisistä ulospääsyn nopeuttaminenkin edellyttää työntekijöiden ostovoiman parantamista, jotta talouden pyörä voisivat saada lisää vauhtia. Myös julkisen talouden elpymiselle tulonsiirto pääomalta työlle on nopein tapa saada lisää veroja kunnille ja valtiolle, sanoo Arto Viitaniemi. (TA)

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Arkiston arkiston artikkeli