Takaisku Chávezille

07.12.2007 - 12:00
(updated: 09.10.2015 - 12:38)

Alkuperäinen kirjoittaja: Tiedonantaja nro 45/2007

Venezuelan presidentti Hugo Chávez kärsi niukan tappion viime sunnuntain kansanäänestyksessä, joka koski useita perustuslaillisia uudistuksia.


Keskeinen syy Chávezin tappioon lienee se, että suuri määrä hänen tukijoistaan jätti äänestämättä. Peräti 44 prosenttia äänioikeutetuista jäi kotiin. Syitä voi arvailla. Esimerkiksi tunnettu kansalaisaktivisti ja kirjailija Tarik Ali arvioi näin tapahtuneen, koska Chávezin kannattajat eivät joko ymmärtäneet tai hyväksyneet kansanäänestyksen tarpeellisuutta. Työajan lyhentämiseen ja joihinkin muihin sosiaalisiin uudistuksiin liittyvät toimet voitaisiin helposti säätää nykyisessä parlamentissa.


Pääkysymyksiä olivat hallituksen johtajan uudelleenvalintarajoitusten poistaminen (kuten on tilanne suurimmassa osassa Eurooppaa) ja eteneminen kohti sosialismia. Jälkimmäisestä ei ollut tarpeeksi keskustelua ruohonjuuritasolla. Kiirehtimällä uudistusprosessia Chávez tuli antaneeksi oppositiolle tilaisuuden iskeä.


Virheenä voi pitää myös sitä, että ihmisiä vaadittiin äänestämään kaikista ehdotuksista nipussa ota tai jätä -pohjalla. Ainakin osa ehdotuksista olisi tullut hyväksytyksi, jos kustakin olisi sallittu äänestää yksitellen.


Chávez myönsi maanantaiaamuna pitämässään puheessa reilusti tappionsa ja rauhoitteli kahtiajakautunutta kansaa. Puheen kuulijoille syntyi vaikutelma Chávezin sitoutumisesta demokratian pelisääntöjen mukaiseen prosessiin. Selvää on tietysti, ettei hän aio luopua uudistusohjelmastaan.


Tarik Alin mukaan yksi bolivaarisen liikkeen heikkouksista on ollut liiallinen riippuvuus yhdestä henkilöstä. "Se on vaarallista henkilölle (yksi luoti voi riittää) ja epätervettä bolivaariselle prosessille." Hän ehdottaakin avointa keskustelua ja siirtymistä kohti kollektiivisempaa johtoa.


USA:lla ja Venezuelan oikeistolla on bolivaarisen hallituksen horjutussuunnitelma, josta on vuotanut tietoja julkisuuteen. Suunnitelmaan kuuluu myös Chávezin murhaaminen. Tämänkin vuoksi Tarik Alin arvio on varteenotettava.ERKKI SUSI

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Arkiston arkiston artikkeli