TA-KOMMENTTI: Sikataloutta ja SATA-komiteaa

31.12.2009 - 12:00
(updated: 09.10.2015 - 12:38)

Alkuperäinen kirjoittaja: Tiedonantaja nro 48/31.12.2009

Oikeutta eläimille -järjestö paljasti joulun alla Suomen sianlihatuotannon karun tilan. Järjestö kuvasi 32 sikatilalla videomateriaalia, jotka järkyttivät monia: likaisia, surkean näköisiä eläimiä tungettuina ahtaisiin tiloihin.


Elintarviketurvallisuusvirasto Evira teki tehotarkastuksia eläinoikeusaktivistien kuvaamilla tiloilla. Virasto löysi niistä puolesta vakavia laiminlyöntejä.


Kun OE:n kuvaamat tilat oli valittu satunnaisotoksella, voidaan päätellä, että noin puolessa Suomen sikatiloista on eläinten oloissa moitittavaa.


Pari vuotta sitten OE julkaisi samankaltaisia videoita suomalaisilta eläintiloilta. Syntyneen kohun jälkeen maa- ja metsätalousministeri Sirkka-Liisa Anttila lupasi laittaa asiat eläintiloilla kuntoon. Järjestön mukaan ministeri Anttila ei ole pitänyt lupauksiaan ja on muutenkin sekavilla lausunnoillaan osoittautunut epäpäteväksi, minkä vuoksi ministerin pitäisi erota.


Toimeettomana Sirkka-Liisa Anttila, itsekin tunnettu sikatilallinen, ei sentään ole ollut. Hän on ohjannut valtion varoja neljännesmiljoonan euron edestä, ei suinkaan tuotantoeläinten olojen parantamiseen, vaan imagokampanjaan, jolla yritetään kiillottaa sianlihatuotannon kilpeä.



Eviran mukaan sikatalouden sisällä on nyt käytävä vakavaa keskustelua. Tuottajat puolestaan valittavat väsymystään. Kaiken takana on Euroopan unionin tehotuotantoon pakottava maatalouspolitiikka, joka ajaa suomalaista talonpoikaa entistä tiukemmalle, kun tuotantokustannukset nousevat mutta tulot putoavat.


Ministeri Anttila on todennut, että sikatiloilla noudatetaan lakia. Jos laki kerran selkeästi OE:n materiaalin valossa antaa valtuudet pitää tuotantoeläimiä sietämättömissä oloissa, ehkä lakia pitäisi muuttaa?


Kauas on tultu niistä ajoista, joita vanhempi väki ja suomalaiset elokuvat muistelevat - ainakin osittain - idyllisenä maalaiselämänä. Näitä mielikuviahan sikateollisuus mielellään käyttää markkinointivälineenä myydäkseen tehotuotettua lihaa.



Vihreiden Osmo Soininvaara valitti joulun alla verkkoblogissaan, että sikateollisuuteen ja yleensä maatalouden tukemiseen kyllä löytyy rahaa syydettäväksi, mutta sosiaaliturvan kehittämiseen ei. Tuskinpa EU-Suomen maatalouspolitiikkaa voi pelkästään syyttää siitä, että SATA-komitean vuoden lopulla päätökseen saatu tulema on yhtä epäonnistunut kuin Kööpenhaminan ilmastokokouksen saldo. Tiukkoihin budjettiraameihin pakotettu sosiaaliturvan uudistus muuttaa suomalaista sosiaalipolitiikkaa entistä oikeistolaisempaan suuntaan, missä sosiaaliturva nähdään ensisijaisesti kustannuksena.


Muutamasta parannuksesta huolimatta monille kaikkein vaikeimmassa asemassa oleville ei komitea tarjoa yhtään mitään. Toimeentulotuen perusosan, työttömyysturvan peruspäivärahan ja työmarkkinatuen tason ei esitetä mitään korotusta.


SKP:n perusturva-aloite on ajankohtaisempi kuin aikoihin. Nyt kaivattaisiin myös entistä kipeämmin Oikeutta eläimille -järjestön kaltaisia suoran toiminnan tahoja, jotka nostaisivat radikaalilla tavalla esiin suomalaisen köyhän, vähäosaisen, syrjäytetyn äänen.



MARKO KORVELA

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Arkiston arkiston artikkeli