TA-ARVIO: Maailma Brooklynista käsin

21.11.2008 - 12:00
(updated: 09.10.2015 - 12:38)

Alkuperäinen kirjoittaja: Lue lisää Tiedonantajasta nro 43 / 28.11.2008

Ruotsin Akatemian sihteeri Horace Engdahl pohti amerikkalaisen nykyproosan tilaa, hiukan ennen kuin Nobelin kirjallisuuspalkinnosta päätettiin, sanoen amerikkalaiskirjailijoiden olevan aivan liian paikallisia ollakseen todella kiinnostavia.


Engdahlin kommenteissa oli vissi perä, sillä kovin paikallisista aineksista aikamme amerikkalaiskirjailijat todellakin kirjoittavat. Ainakin mitä maantieteeseen tulee. Tämän syksyn suomennetuista jenkkitähdistä niin Richard Ford (Maan laulu), Don DeLillo (Putoava mies) kuin Paul Austerkin (Sattumuksia Brooklynissa) sijoittavat romaaniensa tapahtumat lähinnä New Yorkiin tai sen liepeille.


Mutta kyllä paikallinenkin voi olla kiinnostavaa. Paul Austerin Sattumuksia Brooklynissa on varmasti kirja, joka ei tuota pettymystä Vaikka se kiinnittyy tiukasti paikalliseen, sen keskeinen aihe on moraalin ja suoraselkäisyyden ilmeneminen yhteiskunnassa ja ihmisissä. Ja toisaalta niiden puute.


Sattuma ja sen vaikutus ihmiselämään kuuluu myös romaanin keskeisiin teemoihin, kuten monissa Austerin aikaisemmissakin kirjoissa. Romaania lukiessa kiinnittyy huomio sielujen sopukoita luotaavaan henkilökuvaukseen, mikä onkin aina ollut Austerin vahvoja puolia.


New Yorkin Brooklyniin sijoittuvan romaanin minä-kertoja on Nathan Glass-niminen kuusikymppinen mies, joka on hankkinut leipänsä henkivakuutuksia kauppaamalla. "Huijaamisen halu on yleismaailmallinen ja kun ihminen pääsee kerran sen makuun, hän ei parane siitä koskaan", tietää entinen vakuutusmies. Tehdä helppoa rahaa, suurempaa kiusausta ei olekaan!


Glass on juuri toipunut syövästä, ainakin väliaikaisesti. Hän on kumminkin kaiken varalta, kaikkihan me joskus kuolemme, päättänyt muuttaa takaisin lapsuutensa maisemiin Brooklyniin. Glass on siirtynyt elämässään vahvasti laidan puolelle, sillä vaimon kanssa ovat lusikat menneet jakoon.


Täyttääkseen elämänsä ehtoon edes jollain toiminnalla, hän päättää kirjoittaa eläkepäivillään "Ihmiselämän mielettömyyden kirjan". Mikä absurdi ajatus? Tyhmyyttä, idiotismia ja piinaavia tilanteita sekä omasta että muiden elämästä.


Sattumuksia Brooklynissa ulottuu keväästä 2000 aina aamuun 11.9.2001. Kirjan tapahtumat sijoittuvat pölhölään nimeltä Yhdysvallat, jossa kaheli Bush on kaapannut vallan, jossa raaka kapitalismi myllää kaiken ympäri, avioerot ovat arkipäivää, samoin kodittomuus ja holtiton, fanaattinen jumalusko. 11.9. jälkeen alkaakin kahjoin aika Yhdysvaltain historiassa; Me aletaan jahdata terroristeja! ....



ARTO TUOMINEN


Paul Auster: Sattumuksia Brooklynissa. Suomennos: Erkki Jukarainen. Tammi 2008, sivuja 363.

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Arkiston arkiston artikkeli