Tästä on SKP:n hyvä jatkaa

14.06.2013 - 12:58
(updated: 16.10.2015 - 10:39)

Suomen kommunistinen puolue kokoontui edustajakokoukseen viime viikonloppuna Vantaan Tikkurilassa.

Kaksipäiväisen rupeaman jälkeen SKP on uudistunut ja entistä nuorekkaampi. Puolueen johdossa on uusia kasvoja, ja keskuskomiteastakin lähes puolet on uusia jäseniä.

Edustajakokouksen yli 200 osallistujaa käyttivät reilut 60 puheenvuoroa, joiden pituudeksi oli rajattu kuusi minuuttia. Tästä muodostui jo mittava poliittinen keskustelu, joka sisällöltään on tämän päivän Suomessa sangen harvinaista.

Kokouksesta päällimmäiseksi mieleen jäikin innostus ja vaikuttamisen halu. Kokousedustajat ja seuraajat keskustelivat niin salissa kuin salin ulkopuolella aktiivisesti päivänpolttavista poliittisista kysymyksistä, mutta myös laajemmista ja periaatteellisimmista teemoista. Myös uudesta keskuskomiteasta huokui tekemisen halu. Ja kykyäkin pitäisi tällä kokoonpanolla löytyä.

Edustajakokous hyväksyi koko joukon merkittäviä asiakirjoja, jotka tarjoavat konkreettisia eväitä poliittiselle toiminnalle. Nyt on pidettävä huolta siitä, etteivät asiakirjat jää vain pölyttymään, vaan että niitä käsitellään puolueosastoissa ja piireissä kautta maan. On noudatettava uuden puheenjohtajamme Juha-Pekka Väisäsen kehotusta: ”näkyväksi, ääneen ja yhteistyöhön”.

Asiakirjoissa on lukuisia teemoja, joiden puitteissa SKP jo kamppailee tai joiden ympärille voidaan koota laajapohjaista rintamaa. Mainitaan tässä yhteydessä esimerkkeinä perusturvan parantaminen, minimipalkkavaatimus, EU:sta irtaantuminen sekä rauhanpolitiikan vaatimus Nato-vastaisine tunnuksineen. Hallituksen kuntauudistuksen ollessa entistä rankemmassa vastatuulessa tuo SKP:n kunta-aloite varteenotettavaa vaihtoehtoa suurkuntahankkeille ja lähipalvelujen leikkauksille.

Tärkeää on, että SKP:n asiakirjoissa on mukana kommunistiselle, luokkakantaiselle työväenpuolueelle keskeiset asiat: kapitalismin marxilainen kritiikki, luokkataistelu, sosialismi ja kommunismin tavoite. Kommunistisen liikkeen voimavarat, kansainvälisyys ja solidaarisuus, ovat vahvasti esillä puolueemme asiakirjoissa. Tästä hienoja esimerkkejä olivat myös edustajakokouksen kansainväliset vieraat ja kokouksen saamat lukuisat tervehdykset eri sisarpuolueilta ympäri maailmaa.

Edustajakokous otti myös kantaa siihen, etteivät kommunistit ole yksin maailmaa parantamassa. Politiikan suunnan muuttamiseksi tarvitaan poliittista yhteistoimintaa, joka avaa kansalaisille lisää vaikuttamisen väyliä. Sen vuoksi SKP ehdottaa radikaalista vasemmistolaisesta ja punavihreästä vaihtoehdosta kiinnostuneille keskusteluja yhteistoiminnasta tulevissa vaaleissa. Tällainen voimien kokoaminen tarjoaa äänestäjille lisää muutoksen näköaloja. Samalla se voimistaa paineita SDP:n, VAS:n ja vihreiden irtaantumiseksi hallitusyhteistyöstä kokoomuksen kanssa.

Tekijä

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Pääkirjoitukset

Kommentit (13 kpl)

Voit kommentoida Tiedonantaja.fi:n blogikirjoituksia käyttäjätunnuksella Kirjaudu sisään jollei sinulla ole vielä käyttäjätunnusta, Rekisteröi tunnus tästä

Jos osallistuit keskustelun vanhoilla Tiedonantaja.fi -sivuilla, voit palauttaa vanhat tietosi sähköpostiosoitteesi avulla. Klikkaa oheista linkkiä, syötä sähköpostiosoitteesi, ja saat piakkoin postiisi viestin, jonka avulla voit luoda uuden salasanan itsellesi. Palauta vanha käyttäjätunnus.