Syyrian sodan lopettaminen koskettaa myös Suomea

26.10.2016 - 10:45
Helsingin Senaatintorilla muodostettiin maanantaina YK:n päivänä ihmisistä koostuva rauhanmerkki. Kuva: Toivo Koivisto.

Suomalaisten rauhanjärjestöjen yhteisessä YK:n päivän kannanotossa todetaan, että Syyriassa on sodittu lähes viisi vuotta. Noin puolet asukkaista on paennut taisteluja joko muualle Syyriaan, sen naapurimaihin tai Eurooppaan – myös Suomeen. Pakolaisuuden lisäksi sotiminen on aiheuttanut mittavat aineelliset tuhot ja kaikki osapuolet ovat rikkoneet sodan oikeussääntöjä sekä loukanneet ihmisoikeuksia.

Järjestöjen mielestä viisi vuotta sotaa riittää. Sotimisen lopettaminen edellyttää ensisijaisesti Yhdysvaltojen ja Venäjän yksimielisyyttä neuvotteluratkaisusta. Rauhanjärjestöt toivovat, että suomalaiset järjestöt ja yksittäiset kansalaiset mahdollisimman laajasti yhtyisivät vetoomukseen sodan lopettamiseksi.

Yhdysvallat ja Venäjä eivät kuitenkaan yksin voi ratkaista Syyrian sotaa, mutta niiden mukanaolo on välttämätön. Neuvotteluratkaisuun tarvitaan myös YK, Euroopan unioni, Syyrian hallitus, Syyrian kansalaisyhteiskunta – erityisesti naiset ja nuoret, Syyrian kansallisneuvosto ja muut oppositioryhmät sekä niitä tukevat valtiot.

Suomen on kannettava vastuunsa Syyrian pakolaisista esimerkiksi ottamalla vastaan enemmän kiintiöpakolaisia.

Sotiminen pitää lopettaa neuvottelemalla rauhansopimus, jonka kaikki osapuolet voivat hyväksyä.

Syyrian sodan lopettaminen koskettaa myös Suomea. Hallituksen ja ulkopoliittisen johdon on omilla toimillaan edistettävä neuvotteluratkaisua. Samoin Suomen on kannettava vastuunsa Syyrian pakolaisista esimerkiksi ottamalla vastaan enemmän kiintiöpakolaisia.

Sotimiseen tarvitaan aseita ja ammuksia. Suomesta on asevientiä useisiin maihin, jotka sotivat Syyriassa ja tukevat sotivia ryhmiä, ainakin Arabiemiraatteihin, Israeliin, Saudi-Arabiaan ja Turkkiin.

Tekijä

Kirjoittajan artikkelit

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Kotimaa

Kommentit (0 kpl)

Voit kommentoida Tiedonantaja.fi:n blogikirjoituksia käyttäjätunnuksella Kirjaudu sisään jollei sinulla ole vielä käyttäjätunnusta, Rekisteröi tunnus tästä

Jos osallistuit keskustelun vanhoilla Tiedonantaja.fi -sivuilla, voit palauttaa vanhat tietosi sähköpostiosoitteesi avulla. Klikkaa oheista linkkiä, syötä sähköpostiosoitteesi, ja saat piakkoin postiisi viestin, jonka avulla voit luoda uuden salasanan itsellesi. Palauta vanha käyttäjätunnus.