Syvin kriisi sitten 1930-luvun laman

20.03.2008 - 12:00
(updated: 09.10.2015 - 12:38)

Alkuperäinen kirjoittaja: Tiedonantaja nro 12 / 28.3.2008

Miten tahansa tapahtumat Wall Streetillä muutaman lähiviikon aikana kehittyvätkin, ei ole epäilystäkään siitä, että kehkeytymässä on historiallisen suuri kriisi. USA:n talous on sellaisen romahduksen partaalla, jota ei ole nähty sitten suuren laman. Kukaan ei varmasti tiedä, missä määrin tämä heijastuu muuhun maailmaan. Varmaa vain on, että heijastuu.


USA:n viidenneksi suurimman investointipankin Bear Stearnsin viikko sitten tapahtunut kaatuminen, jonka seurauksena JP Morgan Chase -pankki keskuspankki Fedin avustuksella otti sen haltuunsa, on suuri käännekohta sotienjälkeisen globaalin kapitalismin historiassa. Se osoittaa, että kapitalistisen maailmantalouden ristiriidat ovat nyt saavuttamassa pisteen missä 1930-luvulla koetun tyyppinen finanssikatastrofi ja sosiaalis-taloudellinen hävitys ei ole vain mahdollinen, vaan on käymässä yhä todennäköisemmäksi.


Bear Stearnsin 14 000 työntekijän elinikäiset säästöt yhtiön osakkeisiin ovat hävinneet yhdellä iskulla ja ainakin puolen heistä odotetaan menettävän työnsä. Heidän ahdinkonsa ennakoi sitä sosiaalista katastrofia, joka uhkaa työtätekeviä USA:ssa ja kautta maailman.


Fedin toimet alleviivaavat sitä tosiasiaa, että Bear Stearns saattaa olla vain ensimmäinen sarjassa pankkien ja finanssi-instituutioiden romahduksia USA:ssa ja kansainvälisesti. Bears Stearnsin jälkeen useat muutkin sitä paljon suuremmat pankit ovat joutuneet ilmoittamaan kymmenien miljardien dollarien tappioista. Esimerkiksi Citicorp ja Merrill Lynch ovat joutuneet turvautumaan Lähi-idän ja Kaukoidän valtionrahastoihin saadakseen lisää pääomia alaskirjausten kattamiseen. Toimillaan Fed viestitti, että se pelkää muidenkin suurten Wall Streetin firmojen romahdusta. Veteraaniekonomisti Allen Sinai ennustaa, että "useat suuret finanssi-instituutiot" tulevat häviämään jossakin muodossa.


Keskuspankin toimet uhkaavat väistämättä heikentää maailmanlaajuista luottamusta myös Fedin itsensä maksukyyn ja kiihdyttää USA:n dollarin rajua putoamista maailman valuuttamarkkinoilla. Dollari putosi jo viikko sitten ennätysalhaalle suhteessa euroon, jeniin ja Sveitsin frangiin.


Monet USA:n yhtiö- ja finanssieliitissä arvostelevat Fedin ja Bushin hallinnon toimia juuri sillä perusteella, että nämä toimet heikentävät vakavasti dollaria ja sitä kautta amerikkalaisen kapitalismin globaalia asemaa. Wall Street totesi toimitusartikkelissaan shokkiviikonlopun jälkeen, että "luottomarkkinapaniikissa, joka alkoi elokuussa, olemme nyt saavuttaneet maksimaalisen vaaran pisteen".


Kaksi viime vuosikymmentä läntinen valtamedia on hehkuttanut kapitalististen markkinoiden pettämättömyyttä ja pörssivelhojen neroutta. Kapitalismin ylistäjät ovat käyttäneet eurooppalaisen sosialismin romahdusta sen julistamiseen, että sosialismi on lopussa ja että yksityisomistukseen ja voitontavoitteluun perustuvat kapitalistiset markkinat ovat ainoa historiallisesti mahdollinen taloudellisen organisoitumisen muoto.


Tämä historiallinen valhe on nyt paljastunut, taas kerran. On aika tehdä tunnetuksi marxilaista tieteellistä analyysiä kapitalistisen yhteiskunnan kehityksestä sekä voimistaa kamppailua uusliberalismia ja kapitalismia vastaan, kapitalismin kriisin demokraattisen ja sosialistisen ratkaisemisen puolesta.



ERKKI SUSI

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Arkiston arkiston artikkeli