Sykähdyttävä ja voimakas Sinun tähtesi -konsertti

14.06.2013 - 13:38
(updated: 16.10.2015 - 10:39)
Illan aikana kuultiin monia muita vanhoja tuttuja työväenlauluja. / Veikko Koivusalo |

Koska SKP:n edustajakokous jatkui vielä sunnuntaina, ei lauantai-illan Sinun tähtesi -konsertin päätteeksi kuultu perinteistä Kansainvälistä. Se jäi seuraavaan päivään.

Sen sijaan illan aikana kuultiin monia muita vanhoja tuttuja työväenlauluja. Ohjelmaan kuului myös tyystin uusia työväenlauluja, runoutta ja tuulahdus latinalais-amerikkalaista eksotiikkaa.

Vankilatunnelmia ja Andien vapauden säveliä

Petra Packalénin juontama ilta lähti käyntiin pysäyttävästi. Lavalle nousivat PAND –Taiteilijat rauhan puolesta –järjestön kolme naista, Pro Kuuba viisikon Anneli Sauli, Eeva-Helena Isomaa ja Arja Pekurinen. Sävy sävyyn punamustiin asuihin sonnustautunut kolmikko esitti Yhdysvalloissa vangitun kuubalaisviisikon jäsenen, Antonio Guerreron runoja. Sykähdyttävät tekstit veivät ajatukset vasemmiston vapaustaistelijoiden vankilarunoperinteeseen: esimerkkejä löytyy niin Suomesta kommunistisen liikkeen illegaalilta kaudelta kuin vaikkapa Vietnamin vallankumoussankarin Ho Tshi Minhin telkien takana kirjoitetuista runoista.

Bolivialaissyntyinen Betty Paz Cabrera toi konserttiin yhtyeensä Flor Tani Tanin, joka koostui kolmesta kitarasta, huiluista ja lyömäsoittimista. Andien musiikillisesta perinteestä ammentava yhtye on monikansallinen, tosin kaikki majailevat tällä hetkellä Suomessa. Melodiat mukailivat meille suomalaisillekin tuttuja säveliä, jotka ovat samaa tyyliä kuin Inti-Illimanin, Los Incasin tai Quilapayúnin musiikki. Merkille pantavaa oli Betty Pazin sielukas lauluääni.

Supertähti Minja Koski

Lahden Juko-teatterissa vaikuttava laulaja-näyttelijä Minja Koski oli saatu paikalle kesken Tampereen Telakan teatteriharjoitusten. Koski esitti kitaristi Jussi Sorjasen säestämänä pääosin itse säveltämiään ja sanoittamiaan lauluja. Kosken monipuolisuus taiteilijana paljastui viimeistään siinä vaiheessa, kun hän kaivoi esiin poikkihuilun. Lauluosuuksien väliin Koski soitti huilulla melodioita. Sorjasen akustinen kitara toi komppeihin bluesin sävyjä.

Duo on osa Minja Kosken Madonluvut-yhtyettä, ja tuntuivat kappaleet toimivan pienemmälläkin miehityksellä. Koski on todellinen supertähti, ja jos maailmassa on tippaakaan oikeudenmukaisuutta, tulemme hänestä kuulemaan vielä moneen kertaan.

Hurja Numminen & Kella

Ja ilta huipentui duo-esitykseen. Hannu Kella ja Ari Numminen intoutuivat huimaan menoon lavalla.

Tanssija-koreografi-taustan omaava Ari Numminen hoiti paitsi laulupuolen, myös jormauotismaisen notkean lavaliikehdinnän. Hannu Kellan säestyksen tunnelmat vaihtuivat käsi kädessä instrumentin kanssa, kun tämä monitaituri soitti välillä hanuria, välillä flyygeliä.

Kappaleiden repertoaarin ääripäissä olivat herkästi tulkittu Punavangin laulu (Valkean vallan aaveet) ja illan ylimääräisenä numerona kuultu riehakas Barrikadimarssi. Yleisö intoutui laulamaan mukana muun muassa Nuorisomarssissa. Maininnan arvoinen on myös Ranskan porvarillisen vallankumouksen ajan merkkilaulu Marseljeesi, josta kuultiin niin sanottu työläisversio.

Selvää oli, että Kellan ja Nummisen tuore levy teki konsertin jälkeen kauppansa. Yhtä selvää oli, että Sinun tähtesi –konsertti liittyi saumattomasti siihen komeaan iltajuhlien sarjaan, josta edellistenkin edustajakokousten ja festivaalien yhteydessä on yleisö saanut nauttia.

Tekijä

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Kulttuuri

Kommentit (0 kpl)

Voit kommentoida Tiedonantaja.fi:n blogikirjoituksia käyttäjätunnuksella Kirjaudu sisään jollei sinulla ole vielä käyttäjätunnusta, Rekisteröi tunnus tästä

Jos osallistuit keskustelun vanhoilla Tiedonantaja.fi -sivuilla, voit palauttaa vanhat tietosi sähköpostiosoitteesi avulla. Klikkaa oheista linkkiä, syötä sähköpostiosoitteesi, ja saat piakkoin postiisi viestin, jonka avulla voit luoda uuden salasanan itsellesi. Palauta vanha käyttäjätunnus.