Suomi irti Afganistan-rikoksista

28.09.2007 - 12:00
(updated: 09.10.2015 - 12:38)

Alkuperäinen kirjoittaja: Tiedonantaja nro 35/2007

Suomi antaa Afganistanille humanitaarista apua 1,3 miljoonaa euroa. Avun päätymisestä oikeisiin kohteisiin ei ole mitään takeita. Vanhasen hallitus aikoo myös pitää suomalaiset joukot Afganistanissa, kenties myös hyväksyä niille lisää vastuuta. Paineita joukkojen kasvattamiseenkin on, sillä USA painostaa kaikkia Afganistanin operaatioon nyt osallistuvia maita lisäämään panostaan.


Suomi on vaarallisella tiellä. Kaikki suomalaissotilaat pitäisi päinvastoin vetää mitä pikimmin kotiin. Eikä ensisijainen – vaikkakin tärkeä – syy ole se, että toiminta Afganistanissa on muuttunut entistä vaarallisemmaksi, kuten presidentti Halonenkin äskettäin totesi. Ensisijainen syy on se, että pysymällä Afganistanissa ja ottamalla näin Naton käymästä miehityssodasta osavastuuta maamme on mukana rikollisessa toiminnassa, jonka pääuhreja ovat siviilit. Tätä ei muuta miksikään se, että tapetut siviilit selitetään "taleban-taistelijoiksi".


Noin viikko sitten Naton pommit tappoivat vähintään 45 siviiliä. Se, joka etsi uutista valtamedian etusivuilta, ei sitä löytänyt. Tämän viikon alkupuolella Helmandin maakunnassa tapettiin yli 165 "taleban-taistelijoiksi epäiltyä" tykistö- ja ilmaiskuissa. Helsingin Sanomat otsikoi: "Yli 165 talebanin kerrottiin kaatuneen Afganistanissa". Jutussa mainittiin kainosti: ":Liittoumalla ei ollut tietoja siitä, oliko tulitus surmannut siviilejä."


Jos valtamediassa ylipäänsä käsitellään siviilien tappamista Afganistanissa, sitä ei nähdä Naton moraalisena ongelmana vaan strategisena ongelmana: jos Nato tappaa liian paljon siviilejä, se vieraannuttaa paikallisia asukkaita ja työntää heitä Talebanin puolelle. Isojen siviilimäärien tappaminen aiheuttaa Natolle ongelman sen pyrkimyksissä voittaa puolelleen väestön "sydämet ja mielet".


Kaikkien Afganistanin Nato-joukkojen komentajaksi viime keväänä tulleella amerikkalaisella kenraalilla Dan McNeillillä oli vastaus: pommitetaan pois ja annetaan sydänten ja mielten olla miten ovat. Naton pommitusten siviiliuhrien jyrkkä lisääntyminen ei ole sattuma. Se heijastaa suurta muutosta Naton strategiassa. Nato turvautuu päivittäisiin massiivisiin ilmapommituksiin. Esimerkiksi uutistoimisto Reuters arvioi, että yli 7 000 siviiliä on saanut surmansa pelkästään 19:n viime kuukauden aikana. Tämäkin arvio voi olla alakanttiin.


Pitkällä aikavälillä tällainen strategia kääntyy väistämättä itseään vastaan. "Jokainen siviilikuolema merkitsee viittä uutta talebania", kuten eräs brittiupseeri äskettäin kertoi journalisti Jason Burkelle. Tämä puolestaan merkitsee lisää vihollisia ja vaaratilanteita kaikille miehitysjoukoille, Natoon kuuluville ja kuulumattomille, myös suomalaisille.


Nato-koalitio tulee häviämään sotansa Afganistanissa. Siviilien tappaminen voi johtaa koalition vetämiseen syytteeseen sotarikoksista. Siinä joukossa Suomen ei pidä olla.ERKKI SUSI

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Arkiston arkiston artikkeli