Suomen hivuttaminen sotaliittoon on pysäytettävä

20.05.2005 - 12:00
(updated: 09.10.2015 - 12:38)

Alkuperäinen kirjoittaja:

Naton kanssa järjestettävä hyökkäyksellinen ilmasotaharjoitus ja laittomiin sotiin osallistumisen mahdollistava kriisinhallintalakiesitys hälyttävät siitä, miten pitkälle Paavo Lipposen hallituksen kaudella alkanut varaukseton sitoutuminen EU:n sotilaalliseen toimintaan ja Nato-kumppanuuteen on vienyt, totesi puheenjohtaja Yrjö Hakanen alustaessaan viime lauantaina SKP:n keskuskomitean kokouksessa.


– Samaa linjanmuutosta kuvastaa Matti Vanhasen presidentinvaalikampanjan avauspuhe, jossa hän kehui "USA:n perussuhtautumisen vapauteen ja demokratiaan olevan kunnioitusta ansaitseva" ja "USA:n merkityksen voivan olla suuri demokratian juurruttamisessa maailmaan".


Hakanen toivoi mahdollisimman laajaa keskustelua siitä, miten pysäytetään Suomen hivuttaminen EU:n kautta sotilasliittoon ja Natoon.




Toteutumattomat EU-lupaukset



SKP:n keskuskomitea paneutui muutenkin laajasti EU-politiikan kysymyksiin. Erikoistutkija Teuvo Junka tarkasteli EU-jäsenyyttä haettaessa esitettyjen lupausten toteutumista kymmenen jäsenyysvuoden aikana. Hänen esittämänsä tilastotiedot osoittavat selvästi, että EU ei ole tuonut luvattuja työpaikkoja, viennin kasvua, hintojen alenemista, sijoitusten kasvua ja monia muita etuja, joilla jäsenyyttä markkinoitiin. Puskurirahastotkin ovat huvenneet osinkoihin ja pääomien vientiin.


– Jatkoa ajatellen ainakin yksi asia tiedetään varmasti. Suomen nettomaksu kasvaa, Junka totesi.


Vaihtoehto EU:lle –liikkeen pääsihteeri Juhani Lilja muistutti, että kaksi kolmannesta suomalaisista haluaa kansanäänestystä EU:n perustuslaista. Kansanäänestystä vaativan adressin keräystä onkin päätetty jatkaa syksyyn asti, jolloin perustuslaki tulee eduskunnan käsittelyyn.


– Demokratian kaventuminen, EU:n militarisoiminen ja hyvinvointivaltion murentuminen ovat keskeisimpiä syitä vastustaa perustuslakiesitystä, tiivisti Lilja.




Demokraattinen naisverkosto



Varapuheenjohtaja Kaija Kiessling nosti esiin tarpeen kehittää kommunististen ja muiden demokraattisten naisten toimintaa. Esimerkiksi pätkätyöt ja kuntien palvelujen heikentäminen koskevat varsinkin naisia.


Kiessling muistutti jo marxismin klassikoiden kiinnittäneen erityistä huomiota naisten toiminnan järjestämiseen. Hän kehotti ottamaan kaikissa piirijärjestöissä esille valmistautumisen 24.syyskuuta Tampereella pidettävään demokraattisen naisverkoston tapaamiseen.


Keskustelussa nousivat voimakkaasti esille myös solidaarisuus paperiteollisuuden työläisten ja toimihenkilöiden kamppailulle, SKP:n ay-projekti sekä toiminnan laajentaminen kuntien palvelujen heikentämisen ja yksityistämisen torjumiseksi.


Vasa Lankinen Jyväskylästä tiivisti monien ajatukset todetessaan, että apatian aika on ohi ja ihmiset ovat aiempaa valmiimpia toimintaan.


– Nyt on kyse siitä, osaammeko tarttua uuteen tilanteeseen.




Tampereelle 24.syyskuuta



SKP:n keskuskomitea kutsuu kaikkia työväenliikkeen "ismejä" ja rehellistä vasemmistopolitiikkaa arvossa pitäviä Tampereella 24.syyskuuta järjestettävään vuoden 1905 suurlakon 100-vuotistapahtumaan. Luvassa on seminaareja, ay-tapaamisia ja työväen aatteen juhla. Sitä tehdään tunnetuksi erilaisissa kesätapahtumissa, joissa aiotaan olla liikkeellä myös Tiedonantajaa levittäen.


Keskuskomitea otti EU-politiikan ohella kantaa kunta- ja palvelurakenteen muutoshankkeeseen, johon palaamme Tiedonantajassa ensi viikolla. SKP järjestää myös valtakunnallisen kunnallisseminaarin 10.syyskuuta Turun T-talolla.(TA)

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Arkiston arkiston artikkeli