Suojeltava arvorakennus tuhottu Joensuussa

20.03.2012 - 13:29
(updated: 16.10.2015 - 10:39)
Arvotalon omisti Opiskelija-asuntosäätiö Joensuun Elli. / Ta-Joensuu |

Kalevankatu 26b Joensuussa oli arkkitehtipari Ypyän suunnittelema rapattu omakotitalo vuodelta 1948. Kohde oli rakennushistoriallisesti arvokas ja sisältyi kaupungin kiertoajelun vakio-ohjelmaan. Viimeisiä pientaloja alueellaan. Tontilla oli myös kookkaita havupuita ja kokonaisuus oli todella kaunis. Viime ajat rakennus oli pidetty tyhjillään.

Joensuun keskustan meneillään olevassa kaavaprosessissa rakennus oli määrä suojella ja arvokohteita koskeva rakennuskielto annettiin 1.1.2012 alkaen. Kuitenkin purkuluvan oli ehtinyt jo marraskuussa antaa niinkin demokraattinen elin kuin rakennustarkastaja Jukka Hyttinen.

Taustalla on Kuopion hallinto-oikeuden taannoinen päätös, jonka mukaan kaupungin suojeluun hakeman vanhan omakotitalon Sepänkadulla sai purkaa osakekerrostalon tieltä. Kaupunki ei nyt halunnut ottaa riskiä, että purkukielto olisi taas kumottu hallinto-oikeudessa.

Arvotalon omisti Opiskelija-asuntosäätiö Joensuun Elli. Se purki rakennuksen, jottei sitä ehditä suojella. Samalla kaatui myös pääosa puista. Säätiö ei aio vuosiin rakentaa tontille, joten seuraavalla kaupunkikierroksella turistit voivat ihailla jätekasaa ja luultavasti kulman kundien leiriä. Liekö säätiön johtaja Jarmo Ojalainen halunnut opettaa opiskelijoille, ettei vanhaa pidä suojella eikä asukkaiden mieltä kuunnella.

Ainoa myönteinen seikka koko prosessissa on, että kaupunkilaiset tietävät nyt, mitä OAS Joensuun Elliltä sopii odottaa.

Tekijä

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Kotimaa

Kommentit (0 kpl)

Voit kommentoida Tiedonantaja.fi:n blogikirjoituksia käyttäjätunnuksella Kirjaudu sisään jollei sinulla ole vielä käyttäjätunnusta, Rekisteröi tunnus tästä

Jos osallistuit keskustelun vanhoilla Tiedonantaja.fi -sivuilla, voit palauttaa vanhat tietosi sähköpostiosoitteesi avulla. Klikkaa oheista linkkiä, syötä sähköpostiosoitteesi, ja saat piakkoin postiisi viestin, jonka avulla voit luoda uuden salasanan itsellesi. Palauta vanha käyttäjätunnus.