Sotilaallinen liittoutumattomuus mahdollistaa ulkopoliittista liikkumavaraa

24.02.2010 - 14:10
(updated: 16.10.2015 - 10:39)
Naton sisäinen solidaarisuus voi tulla Suomelle kalliiksi. / Naton vastaiset ruohonjuuriryhmät |

Nato on globaalilla tasolla toimiva, uusliberalistisen talouspolitiikan väkivaltainen järjestysmies, joka on entistä enemmän ottamassa ennakoivaa asennetta maailmanpolitiikassa.

Näin summaa sotilasliiton nykyistä roolia Rauhanpuolustajien puheenjohtaja Markku Kangaspuro. Hänen mukaansa Suomessakin Nato-intoilijoiden markkinoimaa yleistä rauhantakaajaa tai hyväntekijä-Natoa ei ole näköpiirissä.

Kangaspuro toteaa, että Nato-jäsenyys veisi pahimmassa tapauksessa Suomen tukkanuottasille Venäjän kanssa. Tilanteen voisi laukaista Naton ja Venäjän välinen konflikti esimerkiksi Kaukasuksen alueella, Lähi-idässä tai vaikkapa Afrikassa, jossa maailman suurvallat käyvät kiihtyvää kilpaa mantereen luonnonvaroista.

Sotilasliiton sisäinen solidaarisuus voi siis tulla Suomelle kalliiksi.

— Nato ei myöskään ole mikään yhtenäinen organisaatio. Sen sisällä on erilaisia kantoja Irakin ja Afganistanin sodista sekä eri intressejä esimerkiksi Venäjän suhteen, sanoo Kangaspuro.

Hän muistuttaa, että sotilaallinen liittoutumattomuus mahdollistaa Suomelle laajemman ulkopoliittisen liikkumavaran.

— Maailman geopoliittinen tilanne on liikkeessä. Tulevaisuus vaatii fiksua ja joustavaa politiikkaa pieneltä Suomelta, jolla ei ole suuria pääoma- tai luonnonvararesursseja, sanoo Markku Kangaspuro.

Ensi viikolla Naton vastaista toimintaa: 

Helsinki:

Tiistaina 2.3. Nato - no way -rauhankonsertti Tavastialla

Torstaina 4.3. mielenosoitus klo 15 Kalastajatorpalla

Turku:

Keskiviikkona 3.3. toimintaa Kauppatorilla klo 15-18 ja illalla rauhankonsertti

Kuopio:

Lauantaina 27.2. kauppatorilla klo 10.30 tapahtuma ja KTY:n kokoustiloissa (Käsityökatu 24B) klo 11 alkaen seminaari

www.natonoway.net

Tekijä

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Kotimaa

Kommentit (2 kpl)

Voit kommentoida Tiedonantaja.fi:n blogikirjoituksia käyttäjätunnuksella Kirjaudu sisään jollei sinulla ole vielä käyttäjätunnusta, Rekisteröi tunnus tästä

Jos osallistuit keskustelun vanhoilla Tiedonantaja.fi -sivuilla, voit palauttaa vanhat tietosi sähköpostiosoitteesi avulla. Klikkaa oheista linkkiä, syötä sähköpostiosoitteesi, ja saat piakkoin postiisi viestin, jonka avulla voit luoda uuden salasanan itsellesi. Palauta vanha käyttäjätunnus.