Sotaa, köyhyyttä ja ilmastonmuutosta vastaan

08.06.2007 - 12:00
(updated: 09.10.2015 - 12:38)

Alkuperäinen kirjoittaja: Tiedonantaja nro 23/2007

Rostockin kaupunkia lauantaina 2. kesäkuuta halkoneet mielenosoituskulkueet olivat lähtölaukaus rikkaiden teollisuusmaiden G8-kokousta edeltävälle laajalle vastatapahtumalle. Tapahtumassa tähdennettiin, että tämän rikkaiden maiden foorumin ei pidä antaa päättää maailman ihmisten asioista epädemokraattisesti, ilman minkäänlaista valtuutusta ja ihmisiä kuulematta.


Maailmanpoliittista tilannetta värittävät tällä hetkellä erityisesti Yhdysvaltojen suunnittelema ohjuskilpihanke Tsekkiin ja Puolaan sekä kiistely ilmastonmuutoksen hoidosta. Myös G8-vastatapahtuman hallitsevia teemoja olivat sodanvastaisuus, vaatimukset ilmastolupausten toteuttamisesta sekä Afrikan ongelmat.


Vastatapahtumassa vaadittiin G8-mailta tekoja ilmastonmuutoksen torjumiseksi pelkkien sanojen sijasta – etenkin, kun G8-maat tuottavat ison osan maailman hiilidioksidipäästöistä. Afrikan maiden ja muiden kehitysmaiden osalta vaadittiin lupausten lunastamista velkataakan helpottamiseksi sekä Afrikan Aids-tilanteen parantamiseksi.


Vastatapahtumaan osallistui väkeä laajalti ympäri maailman. Mukana oli vasemmisto- ja kommunistisia puolueita ja niiden nuorisojärjestöjä, kuten myös eri maiden sodanvastaisia järjestöjä ja kehitysyhteistyöjärjestöjä. Maan Ystävät, Greenpeace ja Attac olivat merkittävässä roolissa.


Saksasta oli mukana vasemmistopuolueiden lisäksi paikallinen vihreä puolue. Kirkon piiristä osallistui erilaisia kriittisesti ajattelevia ryhmiä. Kirkko jopa lahjoitti tilojaan vastatapahtuman tilaisuuksia varten.


Komeilipa Rostockin satamassa myös reilun kaupan ja ympäristöystävällisyyden sanansaattaja, turkulaisen Uusi tuuli ry:n ylläpitämä purjelaiva Estelle.




USA:n ohjuskilpihanke puhutti



Rostockin keskustassa järjestettiin sunnuntaina sodanvastainen tapahtuma, jossa isäntämaan edustajien lisäksi puheenvuoroja käyttivät muun muassa Iso-Britannian ja Tsekin edustajat. Samaan aikaan oli lähistöllä meneillään EU:n maatalouspolitiikkaa vastustava tapahtuma.


USA:n suunnitteilla oleva, Tsekkiin ja Puolaan sijoitettavaksi aiottu ohjuskilpijärjestelmä nousi erääksi G8-vastatapahtuman tärkeäksi keskustelunaiheeksi. Keskiviikkoisessa ohjuskilpihanketta käsittelevässä työpajassa aiheesta puhui muun muassa Veronika Sykorova Tsekin kommunistisen puolueen (KSM) nuorisojärjestöstä.


Sykorova kertoi, että KSM oli aktiivisesti mukana organisoimassa mielenosoitusta ohjuskilpihanketta vastaan presidentti George W. Bushin Tsekin-vierailun yhteydessä G8-kokouksen alla. Sykorova muistutti, että enemmistö tsekkiläisistä vastustaa mielipidetutkimusten mukaan maahan suunniteltua ohjuskilpeä.


Saksan kommunistinen puolue DKP järjesti sunnuntaina seminaarin, jossa pohdittiin sosialismin mahdollisuuksia haastaa vallitseva kapitalistinen maailmanjärjestys. Seminaarin puheenjohtaja, Suomessakin vieraillut Hugo Braun iloitsi siitä, että G8-vastatapahtuma on kerännyt yhteen väkeä laajalla rintamalla. Tervehdyksen sekä katsauksen omien maidensa tilanteeseen tarjosivat myös tämän jutun kirjoittaja SKP:n puolesta sekä Portugalin kommunistisen puolueen edustaja Pedro Guerreiro.


DKP:n seminaariin oli saatu vieraaksi myös Venezuelan kommunistisen puolueen keskuskomitean jäsen Carolus Wimmer, joka kertoi ajankohtaisia kuulumisia Venezuelan tilanteesta. Wimmerin mukaan maassa on suunnitteilla uusi vuoden 2002 kaltainen vallankaappausyritys.


Nykyinen Chavezin vastainen propagandakampanja, mukaan lukien televisioasema RCTV:n sulkemiseen liittyvä kohu, liittyy Wimmerin mukaan vallankaappausyrityksen valmisteluun. Venezuelan ajankohtaisiin kysymyksiin ja muuhun seminaarin antiin palataan Tiedonantajassa lähemmin myöhemmin.




Yhteenotoista yksipuolinen kuva



Lauantaiseen mielenosoitukseen osallistuneiden määrästä sekä poliisin ja mielenosoittajien nujakoinnista on ollut mediassa liikkeellä runsaasti toisistaan poikkeavia näkemyksiä. Saksan poliisin arvion mukaan mielenosoitukseen osallistui vain 25 000 ihmistä


Järjestäjien arviot ovat liikkuneet 50 000 – 80 000 osallistujassa. Jos poliisin arvio pitäisi paikkansa, olisi Rostockissa lauantaina ollut yksi poliisi vajaata kahta mielenosoittajaa kohti! Poliiseja oli näet paikalla 13 000, mikä näkyikin selkeästi katukuvassa.


Valtamediassa on annettu lauantain tapahtumista melko yksioikoinen kuva. On kerrottu, kuinka osa mielenosoittajista "aloitti! organisoidusti pullojen ja kivien heittelyn poliisia kohti" (HS 5.6.).


Kuitenkin tapahtumien keskipisteessä olleiden silminnäkijöiden mukaan poliisi hyökkäsi yllättäen kohti mielenosoittajia, kun kaksi eri suunnista tullutta kulkuetta olivat yhdistymässä ja saapumassa satama-alueella järjestettyyn suureen juhlaan.


Yhteenottojen seurauksena Rostockin keskusta suljettiin, ja julkinen liikenne pysäytettiin. Tämä hankaloitti huomattavasti kymmenien tuhansien mielenosoittajien liikkumista takaisin leirintäalueille tai busseille, joilla he olivat Rostockiin saapuneet.


Poliisi provosoi tilannetta monien mielestä tarpeettomasti myös jatkuvalla helikopteripartioinnilla. Suunnilleen tavanomaisen suomalaisen rockfestivaalin kaltaisessa tunnelmassa melko matalalla läpi vuorokauden päivystävä helikopteri oli omiaan luomaan painostavaa tunnelmaa. Lisäksi helikopterin aiheuttaman melun takia oli puheista ja musiikista paikoin vaikea saada selvää. Lieneekö tämä ollut tarkoituskin?


Varmaa on ainakin se, että poliisi sai lauantain tapahtumista oivan verukkeen puuttua jatkossa entistä tiukemmalla kädellä ja jopa ennalta ehkäisevästi kaikkinaiseen kansalaisaktivismiin.



TOMMI LIEVEMAA

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Arkiston arkiston artikkeli