Sota ja kerskakulutus suurimmat ilmastorikokset

23.03.2010 - 11:26
(updated: 16.10.2015 - 10:39)
Suurituloisten kerskakulutus ja sen edistäminen ovat ympäristön kannalta tuhoisia. / Greenpeace/Satu Pitkänen |

— Lopettakaa sodat, sotavarustelu ja hillitön kerskakulutus, naulasi Heikki Tervahattu kolme keskeistä teesiä ympäristöliikkeelle.

Helsingin yliopiston ekologisen ympäristönsuojelun dosentti Tervahattu alusti SKP:n ja DSL:n talviyliopistossa Vähäjärven kurssikeskuksessa sunnuntaina aiheesta sodat, rikkaat ja ilmastonmuutos.

Irakin sodassa on asiantuntijoiden mukaan kuollut lähes miljoona ihmistä. Neljä miljoonaa on joutunut pakolaisena jättämään kotiseutunsa. Valtavien inhimillisten, taloudellisten ja kulttuuristen tuhojen lisäksi kärsijänä on ympäristö.

— Tehokkaat sotakoneet vaativat valtavasti energiaa ja fossiilisia polttoaineita. Sotiin käytetyillä varoilla saataisiin paljon aikaan ilmastonmuutoksen torjumiseksi, muistutti Tervahattu.

Irakin sotaan kuluu Yhdysvalloilta jopa 3 000 miljardia dollaria, kun ilmaston kohtalokas lämpeneminen voitaisiin arvioiden mukaan estää murto-osalla eli 2 000 miljardin dollarin investoinneilla.

Maapallolla käytetään vuosittain yli 1 500 miljardia dollaria aseisiin. Taustalla on Heikki Tervahatun mukaan kasvava taistelu hupenevista öljyvaroista. Ympäristön ja ihmiskunnan kannalta varustelu voi olla kohtalokasta.

— Sotimisen ilmastovaikutuksia ei oteta kansainvälisissä sopimuksissa ja tilastoissa huomioon. Niinpä USA:n Pentagon saa rauhassa olla maailman suurin saastuttaja.

Rikkaiden verohelpotukset ympäristörikos

Sotimisen lisäksi suurituloisten kerskakulutus ja sen edistäminen ovat ympäristön kannalta tuhoisia. Rikkaat markkinoivat muillekin kulutuskeskeistä elämäntapaa ja materiaalisen menestyksen mallia, mikä on maapallon resurssien kannalta kestämätöntä.

— Suurituloisille annetut verohelpotukset ovat Suomessa pahimpia ympäristörikoksia, sanoi Tervahattu.

Hänen mukaansa ympäristöliikkeen on suunnattava entistä tiukemmin sotaa, imperialismia ja kapitalismia vastaan.

Naton vastainen kamppailu on myös kamppailua kestävän ympäristö- ja ilmastopolitiikan puolesta. Sotilasliiton laajentuminen on maailmanlaajuista taistelua energiavaroista, missä Suomikin haluaa esimerkiksi Afganistanissa turvata väkivalloin omia strategisia asemiaan.

Tekijä

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Ulkomaat

Kommentit (2 kpl)

Voit kommentoida Tiedonantaja.fi:n blogikirjoituksia käyttäjätunnuksella Kirjaudu sisään jollei sinulla ole vielä käyttäjätunnusta, Rekisteröi tunnus tästä

Jos osallistuit keskustelun vanhoilla Tiedonantaja.fi -sivuilla, voit palauttaa vanhat tietosi sähköpostiosoitteesi avulla. Klikkaa oheista linkkiä, syötä sähköpostiosoitteesi, ja saat piakkoin postiisi viestin, jonka avulla voit luoda uuden salasanan itsellesi. Palauta vanha käyttäjätunnus.