Sota ajaa nuoret pois Syyriasta

09.08.2017 - 12:45

Viestintätoimistoketju Burson-Marsteller selvitti nuorten syyrialaispakolaisten mielipiteitä ja asenteita kansainvälisessä tutkimuksessa. Syyrialaisnuorten enemmistö ei usko palaavan kotimaahansa pysyvästi. Heidän mukaansa Syyrian sodan loppuminen ja Isisin lähteminen maasta ovat tärkeimmät asiat, joiden pitäisi tapahtua, jotta he voisivat palata kotimaahansa. Trumpin hallinnon ei nähdä tuovan muutosta Syyrian konfliktiin.

Burson-Marsteller on tutkinut jo yhdeksänä vuonna arabinuorten mielipiteitä ja asenteita. Tänä vuonna A Voice for Young Syrian Refugees -tutkimuksessa selvitettiin Jordaniassa ja Libanonissa asuvien nuorten syyrialaispakolaisten mielipiteitä ja asenteita.

Tutkimuksen mukaan nuorista syyrialaispakolaisista yli puolet (54 %) ei usko palaavansa kotimaahansa pysyvästi tulevaisuudessa. Vastaajista 42 prosenttia voi ajatella palaavansa kotimaahansa ja neljä prosenttia ei osannut sanoa.

Päätökseen kotiinpaluusta vaikuttavat eniten Syyriassa käynnissä oleva sota sekä Isisin läsnäolo maassa. Lähes puolet (47 %) pitää sodan loppumista pysyvään kotiinpaluuseen eniten vaikuttavana tekijänä, kun taas neljänneksen (25 %) mielestä tärkeintä olisi Isisin lähteminen maasta. Vain alle kymmenesosa nostaa tärkeimmiksi päätökseen vaikuttaviksi tekijöiksi taloudellisen tilanteen paranemisen tai Bashar al-Assadin lähtemisen Syyriasta.

Sotilaalliset toimet eivät ratkaise konfliktia

Syyrialaisnuorilta kysyttiin, mikä tekijä on tärkein konfliktin päättämisen kannalta. Enemmistö (71 %) on sitä mieltä, että sotimisen loppuminen on olennaisempaa kuin presidentti Bashar al-Assadin luopuminen vallasta. Reilu neljännes (27 %) pitää al-Assadin presidenttiyttä esteenä rauhansopimukselle.

Lähes puolet (43 %) kokee, että nyt käynnissä olevan Syyrian konfliktin lopettamiseksi tarvitaan sekä poliittisia että sotilaallisia ratkaisuja. Konfliktin ratkaisemiseen pelkkien sotilaallisten toimien avulla ei usko kuin reilu neljännes (27 %).

Syyrialaisten pakolaisnuorten enemmistö (77 %) näkee Isisin vallan heikentyneen viimeisen vuoden aikana, ja viidennes (19 %) kokee sen vallan vahvistuneen.

Vastaajien mukaan tärkeintä taistelussa Isisiä, ja yleensä terrorismia vastaan on, että media välittäisi ihmisille tietoa siitä, ettei Isisillä ole mitään tekemistä islaminuskon kanssa (18 %).

Kysyttäessä Trumpin hallinnon vaikutuksista Syyrian konfliktiin 66 prosenttia vastaajista uskoo, ettei konflikti muutu Trumpin hallinnon aikana. Mielipiteet jakautuvat kahtia sen suhteen, onko Venäjän sekä Iranin osallistuminen parantanut vai pahentanut konfliktia.

Tekijä

Kirjoittajan artikkelit

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Ulkomaat

Kommentit (0 kpl)

Voit kommentoida Tiedonantaja.fi:n blogikirjoituksia käyttäjätunnuksella Kirjaudu sisään jollei sinulla ole vielä käyttäjätunnusta, Rekisteröi tunnus tästä

Jos osallistuit keskustelun vanhoilla Tiedonantaja.fi -sivuilla, voit palauttaa vanhat tietosi sähköpostiosoitteesi avulla. Klikkaa oheista linkkiä, syötä sähköpostiosoitteesi, ja saat piakkoin postiisi viestin, jonka avulla voit luoda uuden salasanan itsellesi. Palauta vanha käyttäjätunnus.