Solidaarisuutta Palestiinalle ja Lähi-idän demokratiakehitykselle

09.10.2009 - 12:00
(updated: 09.10.2015 - 12:38)

Alkuperäinen kirjoittaja: Tiedonantaja 37/9.10.2009

Kommunistien ja vasemmistolaisten työväenpuolueiden ylimääräinen kokous pidettiin 28..-30.9. Syyrian pääkaupungissa Damaskoksessa. Maailman pisimpään asutetussa pääkaupungissa 50 puolueen kokousedustajat keskustelivat välittömästi ja ilman tiukkoja rajoituksia Lähi-idän demokraattisesta tulevaisuudesta. Lähi-itä on yksi niistä maailman keskuksista, jossa käydään tänään meillekin tuttua konkreettista taistelua uusista kaupallisista markkinoista.


Kokouksen puheenvuoroissa nousi esille kommunistien ja vasemmistolaisten edistyksellisten voimien ratkaiseva merkitys alueen demokratiakehitykselle. Sosialismi ja kommunismi ovat konkreettinen vaihtoehto Israelin ja Yhdysvaltojen harjoittamalle kapitalistiselle rahalla ostettavan vapauden ja oikeudenmukaisuuden politiikalle. Lähi-idässäkin kysymyksessä on kaiken kaupallistamisen ja kansallisen päätöksenteon ja demokraattisten vaikuttamismahdollisuuksien vastakkainasettelusta.


Lähi-idän strategiset vesi- ja öljyvarat ovat keskeisiä tekijöitä, jotka ovat osaltaan johtaneet maa-alueiden valloituksiin koko Palestiinan alueella ja mm. Etelä Libanonissa ja Syyrian Golanissa.




Palestiinalaisilla oikeus omaan valtioon



Ellei oikeudenmukaiseen ja demokraattisesti kestävään poliittiseen ratkaisuun päästä, niin palestiinalaisten yli kuusikymmentä vuotta jatkunut pakolaisuus jatkuu vain edelleen vaikeutuvana pakolaisuutena. Tänään yksin Gazan alueella 70 % väestöstä kärsii jatkuvasta työttömyydestä ja elämän perustarpeiden kuten puhtaan veden ja sähkön puutteesta.


Suomen kommunistisen puolueen puheenvuorossa vedottiin inhimillisten perusoikeuksien lisäksi kansainväliseen solidaarisuuden voimistamiseen ja erityisesti Palestiinan kansan oikeuteen muodostaa oma Palestiinan valtio.




Syyrian uskoo solidaarisuuteen



"Emme käytä asioista samoja ilmaisuja emmekä ole kaikesta Iranin presidentti Mahmoud Ahmadinezadin kanssa samaa mieltä" sanoo Syyrian kommunistisen puolueen puheenjohtaja Hunein Nemer ja lisää, että "teemme yhteistyötä kaikkien edistyksellisten voimien kuten Iranin valtion kanssa, jos ne vain edistävät Lähi-idän demokratiakehitystä".


Nemer vetoaa eri kansainvälisiin kommunistisiin puolueisiin, ja etenkin Egyptiin, että ne vaatisivat omia kansallisia hallituksiaan ottamaan konkreettisemmin kantaa Lähi-idän demokraattisen kehityksen puolesta. "Taantumukselliset voimat puhuvat nyt jopa koko Palestiina-ongelman lopettamisesta sillä, että Jordaniasta, Libanonista ja Syyriasta tehtäisi palestiinalaisten uusi kotimaa", sanoo Nemer ja luonnehtii Lähi-idän tilannetta räjähdysherkäksi.


Palestiinan kommunistisen puolueen puheenjohtaja Mahmoud M. M. Sa"adeh korosti poliittisen ratkaisun löytämisen tärkeyttä Lähi-idän umpisolmua muistuttavassa tilanteessa. "Tarvitsemme ensisijaisesti Israelin miehityksen ja tuhansien israelilaisten sotilaiden valvomien tarkastuspisteiden välitöntä lopettamista ja epäinhimillisen Israelin rakentaman "apartheid-muurin" purkamista. Palestiinan infrastruktuurin kehittäminen tulee luonnollisesti kysymykseen vasta sitten kun Palestiinan valtiolle on luotu oma tila."




Kommunistit keskustelivat Golanilla



Syyrialle kansainvälisen kokouksen järjestäminen oli merkittävää myös siksi, että Israel miehittää edelleen Syyrialle kuuluvia alueita Golanilla. Kokouksen viimeisenä päivänä järjestettiin suuri mielenosoitus Syyrian ja Israelin miehittämällä rajalla.


Mielenosoituksessa kommunistit keskustelivat valtavien äänentoistolaitteiden avulla rajan yli. Israelin miehittämällä alueella puhuivat mm. Israelin kommunistisen puolueen johto ja Israelin valloittaman Golanin syyrialaisten edustajat. Punaliput, kokouksen tunnusliput ja Syyrian liput liehuivat molemmin puolin rajaa.


Kansainvälinen media seurasi Syyrian kokousta alusta asti ja kansallisten uutisten lisäksi kokouksesta mainittiin mm. BBC:n arabiankielisissä uutisissa.




Uusi kansainvälinen solidaarisuuspäivä



Kokouksessa päätettiin kehittää kansainvälistä kommunistien yhteistyötä. Tshekkiläisen Böömin ja Määrin kommunistisen puolueen edustaja Josef Skala väläytti jopa uuden vasemmistolaisen Al Jazeeran kaltaisen radikaalin television perustamista.


Kommunistinen puolue Tanskassa on ollut pitkään mukana solidaarisuustyössä. Tanskan puolueen kansainvälisen komitean jäsen Elin Soeborg oli tyytyväinen kokouksen päätökseen tehdä marraskuun 29. päivästä kansainvälinen Palestiinan solidaarisuus päivä. Solidaarisuuspäivänä toivotaan järjestettäväksi erilaisia tapahtumia maailman laajuisesti.


Suomessakin osoitetaan 29.10. mieltä Israelin suurlähetystöjen edessä ja vaaditaan Israelin harjoittaman miehityksen lopettamista, apartheid-muurin purkamista ja Jerusalemin juutalaistamisen lopettamista.



JUHA-PEKKA VÄISÄNEN

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Arkiston arkiston artikkeli