Solidaarisuutta maailman kylässä
Maailma kylässä -festivaali täyttää viikonloppuna Helsingin Kaisaniemen puiston kulttuurilla niin maapallon kuin tyylilajienkin eri laidoilta. Tuttuun tapaan festivaaleilla myös esittäytyvät lukuisat kansalaisjärjestöt ja kehitysyhteistyöhankkeet, joista yksi on Spartacus-säätiön solidaarisuusprojekti ”Minun tarinani – sinun tarinasi”.
Etelä-Afrikan Limpopossa toteutettavassa projektissa yläkouluikäisiä nuoria rohkaistaan kirjoittamaan sosiaalisista kysymyksistä, kuten hiv- ja aids-ongelmista. Tekstit tuotetaan työpajoissa kirjoittamisen ja opetuksen ammattilaisten tukemana.
5,5 miljoonan asukkaan Limpopo on Etelä-Afrikan köyhimpiä alueita. Sen asukkaista valtaosa puhuu sepediä, xitsongaa ja tshivendaa – alkuperäiskansojen vähemmistökieliä, jotka koko maan mittakaavassa jäävät usein huomiotta. Spartacus-säätiön projektin myötä tuotetut tekstit kirjoitetaan näillä kolmella kielellä. Paikallinen osuuskunta julkaisee tuotokset kirjana, jota levitetään laajasti maksutta alueen kouluihin ja kirjastoihin.
”Minun tarinani – sinun tarinasi” -projektin tarkoituksena on edistää kulttuurista ja sosiaalista kehitystä tavalla, joka vahvistaa nuorten ja maakunnan asukkaiden omia mahdollisuuksia. Tavoitteena on tukea Etelä-Afrikan rotusortohallinnon jälkeistä demokraattista kehitystä edistämällä alkuperäiskielten luovaa käyttöä sekä auttamalla nuoria löytämään oma äänensä kirjallisen ilmaisun kautta.
Tukea tarvitaan
Kaksivuotinen projekti on nyt puolivälissä. Suomen ulkoministeriö tukee hanketta, mutta siihen tarvitaan myös omarahoitusta. Maailma kylässä -festivaaleilla Spartacus-säätiön solidaarisuusteltalta voi ostaa esimerkiksi ”Minun tarinani – sinun tarinasi” -hanketta tukevan T-paidan. Lahjoituksia kerätään Spartacus-säätiön solidaarisuustileille FI46 8000 1501 4100 71 (Danske Bank) ja FI20 1511 3007 2002 19 (Nordea).
Spartacus-säätiö on vuonna 1989 rekisteröity säätiö, jonka tarkoituksena on edistää ja tukea kommunistisen ja työväenliikkeen poliittista, opinto- ja tutkimus-, kulttuuri-, tiedotus- ja kansainvälistä toimintaa. Solidaarisuusprojekteja, tutkimus- ja opintoprojekteja sekä kehitysyhteistyöhankkeita toteuttava säätiö on Maailma kylässä -festivaalin pääjärjestäjän Kehitysyhteistyön palvelukeskuksen Kepan jäsenjärjestö.
Tekijä
Tilaa Tiedonantaja!
Piditkö lukemastasi?
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!
Ulkomaat
Etelä-Afrikka ja muut liittoutumattomat valtiot voisivat koota voimansa rauhan kiilan iskemiseksi sotaa käyvien blokkien välille ja lopettaa kriisit, joita ne pakottavat meidät kaikki kohtaamaan, kirjoittaa Mark Waller.
Rauhaa vaikka väkisin.
Venäjän hyökkäys Ukrainaan on tuonut sodan monella tavalla erityisen lähelle meitä. Se levittää kuolemaa ja tuhoa tavalla, jota ei Euroopassa ole nähty sitten Jugoslavian hajoamissotien. Hyökkääjä on naapurimaamme. Suomessa asuu paljon sekä venäläisiä että ukrainalaisia. Ja media suorastaan vyöryy sotapuhetta.