Solidaarisuutta kreikkalaisten taistelulle

15.02.2012 - 13:35
(updated: 16.10.2015 - 10:39)
Kreikan ay-liike järjesti viikonloppuna uuden kaksipäiväisen yleislakon kurjistamisohjelmaa vastaan. Kommunistipuolue KKE levitti banderollinsa Ateenan Akropoliin kupeeseen. / KKE |

Kreikalle on saneltu uudet, entistä julmemmat lainaehdot. EU:n, Euroopan keskuspankin ja Kansainvälisen valuuttarahaston vaatimuksesta tehty Memorandum 2 sisältää nelisenkymmentä liuskaa yksityiskohtaisia määräyksiä uusista julkisten menojen leikkauksista, yksityistämisistä ja lakien heikennyksistä.

Julkiselta sektorilta pitää lopettaa 150 000 työpaikkaa. Kaikki valtionyritysten uudet työsopimukset pitää tehdä määräaikaisiksi. Ateenan ja Thessalonikin julkiset vesilaitokset on yksityistettävä. Minimipalkkoja on alennettava 22 % (586 euroon) ja nuorten minimipalkkaa 32 % (510 euroon). Yhdessä aiempien kriisiohjelmien kanssa palkkojen leikkaukset ovat jo 45 %. Työttömyysturva leikataan 22 %, mahdollisesti jopa 33 % (313 euroon). Kollektiivisten työehtosopimusten perustaksi minimipalkat, jos uutta sopimusta ei synny kolmen kuukauden kuluessa. Yleisen eläkkeen leikkaaminen 15 %. Bruttokansantuotteesta 1,5 % vastaavat miljardien leikkaukset erilaisiin sosiaalimenoihin. Kahden julkisen asuntolainajärjestelmän lopettaminen. Lisää veroja tavallisille kansalaisille, mutta verohelpotuksia suurfirmoille.

Ja kaikki tämä aiempien, kahden vuoden aikana tehtyjen leikkausten päälle.

Kreikan ay-liike järjesti viikonloppuna uuden kaksipäiväisen yleislakon kurjistamisohjelmaa vastaan. Kommunistit ja vasemmistopuolue Synaspismos vaativat hallitusta eroamaan, uusia vaaleja ja julkisen velan yksipuolista mitätöimistä.

”Emme ole velkaa kenellekään! Emme maksa! Rahaeliitti, joka on velat tehnyt, maksakoon! Vastarinta, solidaarisuus, heitetään ulos hallitus ja EU-EKP-IMF troikka”, vaadittiin viikonlopun mielenosoituksissa. Ay-liike ja radikaali vasemmisto myös tuomitsivat provokaattorit, jotka lietsoivat väkivaltaa poliisien kanssa.

On häpeäksi suomalaiselle työväenliikkeelle, että SDP:n ja Vasemmistoliiton edustajat ovat mukana hallituksen ja EU:n kautta vaatimassa kreikkalaisia alistumaan ”troikan” sanelemaan kurjistamisohjelmaan. Samalla ne ovat mukana hallituksessa, joka valmistelee uusia leikkausohjelmia myös Suomessa.

Kreikkalaisen ay-liikkeen, kommunistien ja vasemmistokoalition taistelulle on syytä antaa kaikki tuki!

Tekijä

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Ulkomaat

Kommentit (12 kpl)

Voit kommentoida Tiedonantaja.fi:n blogikirjoituksia käyttäjätunnuksella Kirjaudu sisään jollei sinulla ole vielä käyttäjätunnusta, Rekisteröi tunnus tästä

Jos osallistuit keskustelun vanhoilla Tiedonantaja.fi -sivuilla, voit palauttaa vanhat tietosi sähköpostiosoitteesi avulla. Klikkaa oheista linkkiä, syötä sähköpostiosoitteesi, ja saat piakkoin postiisi viestin, jonka avulla voit luoda uuden salasanan itsellesi. Palauta vanha käyttäjätunnus.