Solidaarisuuden ja musiikin juhla

15.06.2007 - 12:00
(updated: 09.10.2015 - 12:38)

Alkuperäinen kirjoittaja: Tiedonantaja nro 24/2007

SKP:n edustajakokouksen ensimmäinen päivä huipentui Stoassa pidettyyn Solidaarisuuskonserttiin. Juha-Pekka Väisäsen jouhevasti juontaman konsertin pääosassa oli taitavien laulajien ja muusikoiden esittämä taisteluhenkinen musiikki. Mutta vahvasti esillä oli myös kansainvälinen solidaarisuus Kuuban ja Palestiinan edustajien esittämien tervehdysten kautta.
Latinalainen Amerikka kurkottaa sosialismiinKuuban kommunistisen puolueen keskuskomitean edustaja Juan Valdés Figueroa muisteli tervehdyksessään osallistumista SKP:n edustajakokoukseen 13 vuotta sitten, jolloin Suomessa pohdittiin, liitytäänkö EU:n vai ei. Hän nauratti yleisöä toivomalla, että voisi tulla 13 vuoden päästä sosialistiseen Suomeen.


Figueroa kiitti suomalaisia ja Suomen kommunisteja Kuubaa kohtaan osoitetusta solidaarisuudesta. Se osoittaa, että Suomen kansa on sydämen kansa. "Olen ylpeä, että saan olla kanssanne."


Hän kertoi, että Fidel Castro paranee hyvää vauhtia niistä kirurgisista toimenpiteistä, joita hänelle suoritettiin. Hän kirjoittaa nyt paljon artikkeleita lehtiin muun muassa siitä, miten USA vaikuttaa ilmaston lämpenemiseen ja miten George W. Bush aikoo käyttää elintarvikkeita polttoaineen valmistukseen


Figueroan mukaan Kuuba menee nyt johtajuuden osalta kollektiivisempaan suuntaan. Sosialismi takaa sekä taloudellisen että sosiaalisen kasvun. Viime vuonna bruttokansantuote kasvoi 12,5 prosenttia ja tänä vuonna se kasvanee 10 prosenttia.


Koko Latinalaiseen Amerikkaan on Figuroan mukaan tarttunut uuden sosialismin "tauti". Tämä on ymmärrettävää, koska juuri Latinalaisessa Amerikassa ihmisten uusliberalistinen hyväksikäyttö on kaikkein suurinta. USA on yrittänyt kahmia maanosan resurssit. Mutta nyt lanka on katkaistu.
Palestiinalaiset haluavat vain lailliset oikeutensaSuomen Palestiinalaisedustuston johtaja Nabil Alwazir toi konserttiin PLO:n ja Palestiinalaishallinnon tervehdyksen. Hän kiitti SKP:tä, sen johtoa ja erityisesti puheenjohtaja Yrjö Hakasta lujasta ja periaatteellisesta tuesta palestiinalaisille ja samalla Suomen hallitusta Palestiinan kansalle annetusta avusta.


"Me palestiinalaiset olemme sitoutuneet etenemään rauhanprosessissa ja toivomme israelilaisten tekevän samoin." Lopullisen, oikeudenmukaisen ja kestävän rauhan aikaansaamiseksi Lähi-idässä palestiinalaiset tarvitsevat niiden ystävällismielisten kansojen ja maiden tukea, joilla on tärkeä rooli rauhanprosessin edistämisessä tukemalla palestiinalaisia taloudellisesti ja poliittisesti, Alwazir sanoi.


Palestiinalaiset haluavat vain Palestiinan asiaan liittyvien kansainvälisten päätöslauselmien toteuttamista, he eivät halua mitään enempää kuin lailliset oikeutensa. Eikö tämä kuulosta reilulta?, Alwazir kysyi.
Laulun voimaaItse konsertin aloitti Eespäin Ensemble Lauri Maijalan johtama yhtye saavutti suuren suosion jo vappujuhlassa Kaisaniemessä ja eikä pettänyt odotuksia nytkään. Maijalan muun muassa Bertolt Brechtin ja Elvi Sinervon sanoihin säveltämät laulut soivat komeasti, eikä huumoriakaan unohdettu.


Bolivialaissyntyinen Pedro Castellón toi tuulahduksen Latinalaisesta Amerikasta esittämällä kitaran säestyksellä kolme laulua maanosasta, bolivialaisen, uruguaylaisen ja argentiinalaisen.


Koko konsertin loppuosa olikin sitten Ritva Sorvalin ja Teatteri Vanhan Jukon kvartetin. Kolmentoista laulun tykitystä lomittivat lehdistä poimitut faktat suomalaisen kapitalismin todellisuudesta.


Tuttuakin tutumpien Kaj Chydeniuksen ja Eero Ojasen Bertolt Brechtin, Matti Rossin ja Pentti Saaritsan sanoihin säveltämien laulujen ohella kuultiin myös pari Marjatta Meritähden Arvo Turtiaisen sanoihin säveltämää laulua sekä vavahduttava klassinen rauhanlaulu Buchenwaldin hälytys.


Illan riemastuttavin yllätys koettiin, kun Ritva Sorvalin poika Juri Juutinen kipusi lavalle ja vetäisi suvereenisti rikkaan maailman ja köyhien maiden suhteita käsittelevän, Marja-Leena Mikkolan sanoittaman ja Chydeniuksen säveltämän laulun Alhaalta ylöspäin pyydetään.


Konsertti päättyi yhteisesti laulettuun Kansainväliseen. (ES)

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Arkiston arkiston artikkeli