Sodan laajentamista pohjustetaan Libanonissa

08.06.2007 - 12:00
(updated: 09.10.2015 - 12:38)

Alkuperäinen kirjoittaja: Tiedonantaja Nro 23/2007

Valtamediassa on esitetty paljon harhatietoa Libanonin väkivaltaisuuksista, joiden aikana maan armeija on ottanut yhteen Fatah al-Islam -nimisen fundamentalistiryhmän kanssa ja Pohjois-Libanonissa sijaitsevassa palestiinalaisten pakolaisleirissä on surmattu paljon siviilejä. Valtamedian pääväite on, että Syyria tukee Fatah al-Islamia ja yrittää sen avulla saada Libanonissa aikaan sisäpoliittista sekasortoa sekä estää maan entisen pääministerin Rafik Haririn murhat tutkimukset. Alusta astihan epäilykset murhasta on kohdistettu Syyriaan.


Monet seikat viittaavat kuitenkin siihen, että kyse on Yhdysvaltojen tukemien "islamistiterroristien" toiminnasta Libanonissa.


Fatah al.Islam on pääosin ei-palestiinalainen sunnifundamentalistinen ryhmä, joka operoi pakolaisleireillä. Sen innoittajina ovat Saudi-Arabian wahhabistilahkot, jotka olivat osa CIA:n salaisia operaatioita siitä lähtien kun USA ja Pakistanin tiedustelupalvelu ISI alkoivat organisoida Neuvostoliiton vastaista sotaa Afganistanissa. Näin sai alkunsa myöhemmin al-Qaidana tunnetuksi tullut Osama bin Ladenin johtama terroristiverkosto.


Joissakin median raporteissa Fatah al-Islam on esitetty täysin epäloogisesti järjestönä, jolla on yhteys Palestiinan maalliseen Fatah-liikkeeseen. Mutta ideologisilta asenteiltaan Fatah al-Islam on samanlainen kuin al-Qaida, jota ovat tunnetusti rahoittaneet Saudi-Arabia ja eräät muut Persianlahden maat ja tukeneet ISI ja CIA.


Lehtitietojen mukaan Nahr al-Baredin pakolaisleirillä, jota vastaan Libanonin armeija on viimeiset kaksi viikkoa hyökännyt, on tai oli noin 150–200 Fatah al-Islamin taistelijaa, kansallisuudeltaan saudiarabialaisia, syyrialaisia, jemeniläisiä ja marokkolaisia.


USA on julkisuudessa siunannut Libanonin länsimielisen hallituksen sotilasoperaatiot pakolaisleirejä vastaan. Libanonin hallitus on pyytänyt USA:lta lähes 300 miljoonan dollarin sotilasapua näihin piskuisen ryhmän vastaisiin operaatioihin.


Yhdysvaltalaisen tutkivan journalistin Seymour Hershin mukaan Saudi-Arabia tukee ja rahoittaa salaa Fatah al-Islamia kiinteässä yhteistyössä Bushin hallinnon kanssa. Hersh viittaa varapresidentti Dick Cheneyn ja Valkoisen talon Lähi-idän-neuvonantajan Elliott Abramsin sekä Saudi-Arabian kansallisen turvallisuusneuvonantajan prinssi Badar bin Sultanin "yksityiseen sopimukseen". Hershin mukaan myös Libanonin hallitus on mukana tässä salaisessa operaatiossa.


Sopimuksen ideana on saada saudeilta salaista tukea kovan linjan jihadisteille, sunniryhmille erityisesti Libanonissa, jotta niitä voitaisiin käyttää aseena shiialaista Hizbollahia vastaan. Saudit puolestaan lupaavat USA:lle, että he pystyvät valvomaan näitä ryhmiä. Hersh muistuttaa, että USA tukee nyt sunneja shiioja vastaan kaikkialla missä voi, muun muassa Iranissa ja Libanonissa. Ja USA toimii erityisesti Libanonissa saadakseen aikaan uskonryhmien välistä väkivaltaa. Saudituki Fatah al-Islamille on osa USA:n junailemaa salaista operaatiota, joka on samanlainen kuin operaatiot, joita CIA teki 1980-luvulla al-Qaidan tukemiseksi. (Hershin haastattelu tv-kanava CNN:llä 21.5.2007)


Samaan aikaan kun Bushin hallinto syyttää Syyriaa Fatah al-Islamin tukemisesta, on siis olemassa todisteita siitä, että palestiinalaissiviilien surmat pakolaisleireillä olivat tulosta huolellisesti lavastetusta sotilaallisesta tiedusteluoperaatiosta.


Israelin kesällä 2006 Libanonissa käymästä terrorisodasta lähtien Naton joukot ovat olleet läsnä Libanonissa ja myös Syyrian ja Libanonin rannikkoviivalla. YK:n turvallisuusneuvoston päätöslauselma, joka salli Naton rauhanturvajoukkojen sijoittamisen alueelle, oli ensimmäinen askel tässä prosessissa, joka seurasi vuonna 2005 tapahtunutta Syyrian joukkojen vetäytymistä Libanonista.


Sotilaallisen "tiekartan" tavoitteena on saada Libanonissa aikaan uskonryhmien väkivaltaa, joka antaa "humanitaarisin perustein" tekosyyn Nato-joukkojen tehostetulle interventiolle YK:n muodollisella valtuutuksella. Tämä Naton sotilaallinen interventio yhteistyössä Israelin kanssa olisi jatkoa Syyrian joukkojen vetäytymiselle 2005 ja Israelin pommituksille 2006. Jos se tapahtuisi, se voisi johtaa Libanonin tosiasialliseen ulkomaiseen miehitykseen sekä Syyrian vastaisen taloussaarron voimaan saattamiseen.


Tekosyinä näille tehostetuille sotilaallisille toimille olisivat Syyrian väitetty tuki Fatah al-Islamille ja Syyrian oletettu sekaantuminen Haririn salamurhaan. Koalitio on jo käyttänyt tarkasti ajoitettua Haririn murhan "tutkimusta" ja muodollisesti YK:n perustaman "tuomioistuimen" pystyttämistä Syyrian vastaisten mielialojen lietsomiseen Libanonissa.


Sotilaallisesta ja strategisesta näkökulmasta Libanon on portti Syyriaan Libanonin horjuttaminen tukee USA:n, Naton ja Israelin sotilaallisia suunnitelmia Syyriaa ja Irania vastaan. Libanonin viimeaikaiset tapahtumat voivat olla osa laajemman sodan valmistelua.



ERKKI SUSI

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Arkiston arkiston artikkeli