SKP:ssä yhdistyvät nuoruus ja kokemus

15.06.2007 - 12:00
(updated: 09.10.2015 - 12:38)

Alkuperäinen kirjoittaja: Tiedonantaja nro 24/2007

Hannu Salminen oli tullut Lahdesta seuraamaan SKP:n edustajakokousta. Salminen piti kokouksessa hyväksyttyä ohjelmaa eteenpäin suuntaavana.


– Hyväksytyssä ohjelmassa oli mukana myös Forssan ohjelman henki. Ohjelma ammentaa perinteestä ja suuntaa tulevaan. Tämän tiivisti oivallisesti Teatteri Vanhan Jukon kvartetti lauantain esityksessään Elvi Sinervon sanoin: "Me emme taistele sen puolesta, mitä on, vaan mitä on tuleva".


Salmista ilahdutti se, että ohjelmassa tuodaan ilmi kommunistisen liikkeen kansainvälinen luonne pääoman jatkaessa edelleen globalisoitumistaan.


– Oli ilo huomata kansainvälisten vieraiden suuri määrä. Nämä puolueet eivät ole integroituneet EU:n viralliseen koneistoon vaan tarjoavat mahdollisuuden verkostoituneeseen joukkotoimintaan myös kansainvälisesti.


Salminen piti myös mielenkiintoisina kuubalaisen vierailijan Juan Valdés Figueroan näköaloja Latinalaisen Amerikan tilanteesta, jossa USA:n häikäilemätön hyväksikäyttö on synnyttänyt vasemmistolaisen vastareaktion.


– Figueroan näkemys, jossa Eurooppa seuraa perässä Latinalaista Amerikkaa, antaa toivoa taistelussa.




Demokratia puolueessa vahva



Heinolan osaston edustajana kokouksessa ollut Tero Pitkä luonnehti kokouksen tunnelmaa mukavaksi, vaikka yhteiskunnallinen tilanne onkin ahdistava.


– Kokous vahvisti omaa käsitystäni demokratiasta puolueen sisällä. Valiokuntatyöskentelyssä pystyi todella vaikuttamaan, julkilausumavaliokunnassa työskennellyt Pitkä kertoi.


Pitkä koki myös tärkeäksi uuden puolueohjelman hyväksymisen. Hän piti hyvänä mainintaa vanhasta työväenliikkeen vaatimuksesta: kirkon erottamisesta valtiosta.


– Kokoussalin puheissa tosin on toisinaan hieman toistoa, mikä kuuluu asiaan. Omalla kohdallani parhaat keskustelut on käyty salin ulkopuolella vapaamuotoisesti, toisinaan salin puheiden innoittamina.




Punahenkisiä puheita ja aloitteita



Päällimmäisenä Tero Pitkällä jäivät mieleen puheenvuorot, joissa käsiteltiin ammattiyhdistysasioita, esimerkiksi ay-liikkeen hajotuspyrkimyksiä suurliittoja muodostamalla.


– Nämä puheet kumpusivat puhujan omasta kokemuksesta työelämässä ja ay-touhussa. Työläisjätkän puhe vakuuttaa. Varsinkin yhdessä puheessa oli kunnolla punahenkeä, sitä, mistä homman pitää lähteä.


– Aina välillä tulee mieleen, että pitäisi tehdä monia asioita, mutta oma vajavaisuus ja arjen kiireet tulevat vastaan, kolmen pienen lapsen isä tuskaili.


– Toisinaan on ahdistavaa, että joukkovoimaa ei ole samalla tavalla kuin menneinä vuosina, eikä sitä itse ole kokenut.


Puheenvuorot poikivat kuitenkin kunta-alalla työskentelevälle Pitkälle joukkotoiminnallisia ideoita.


– Kuntapuitelain toteuttamisesta tulisi keskustella niin työntekijöiden, kuin kuntalaisten kanssa. Ja vielä niin, että kuntalaiset ja työntekijät voivat vaikuttaa lain toteuttamiseen. Tästä pitää tehdä kuntalaisaloite ja tuoda aloite julkisuuteen, JHL:oon kuuluva Pitkä ideoi.




Ideoita ja voimia toimintaan



Aino Kainulainen, jyväskyläläinen nuorisoliittolainen oli tullut tapaamaan tovereita ja seuraamaan kokousta. Kiinnostavinta Kainulaisen mielestä oli ohjelmakeskustelu.


– Ohjelmasta keskusteltiin kriittiseenkin sävyyn ja siihen tehtiin muutoksia vielä kokouksessa.


Marja-Leena Kulppi ja Risto Vartiainen olivat saapuneet kokoukseen Rovaniemeltä. Molemmat kokivat kokouksen hengen hienona.


– Kokouksesta sai vahvaa uskoa SKP:n eteenpäin menoon ja uuteen nousuun. Kansainväliset tervehdykset toivat kirkkaasti esiin sen, että me emme ole täällä Suomessa yksin vaan ajattelevia ja toimivia ihmisiä on ympäri maailman, jopa Yhdysvalloissa, kertoi Vartiainen.


Molempien mielestä kokous antoi ideoita ja voimia toimintaan, mielenvirkeyttä ja jaksamista; taisteluhenkeä.


– Nuoria näki paljon, mikä oli virkistävää. Puolue ei ole punaniskaisten ukkojen kerho, vaan nuoret ovat mukana päättäviä elimiä myöten. Puolueessa yhdistyy oikealla tavalla nuoruus ja kokemus, luonnehti Kulppi.


– Ohjelmakeskustelu sai myös pohtimaan, kuinka ideologiaa ja puoluetta voisi tuoda voimallisemmin esiin paikallisella tasolla. Vaikka Lapissa etäisyydet ovat pitkiä, taistelu jatkuu, molemmat vakuuttivat.



KALLE HERNBERG

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Arkiston arkiston artikkeli