SKP:n satakuntalaisehdokkaat: Ei kuudennelle ydinvoimalalle!

26.01.2007 - 12:00
(updated: 09.10.2015 - 12:38)

Alkuperäinen kirjoittaja: Lue lisää Tiedonantajasta nro 4/2007.

SKP:n satakuntalaiset eduskuntavaaliehdokkaat Tanja Tanner-Virtanen ja Jouko Vuorio Raumalta sekä Aapo Toivanen Eurajoelta sanovat jyrkästi ei teollisuuden ja valtapuolueiden, SDP:n, keskustan ja kokoomuksen ajamalle kuudennelle ydinvoimalalle sekä koko ydinvoimalle.


Satakunnassa ollaan valmiina kamppailemaan myös voimalan mahdollista Olkiluotoon sijoittamista vastaan.


– Nyt paras tapa vastustaa ydinvoiman lisärakentamista sekä uuden voimalan mahdollista Olkiluotoon sijoittamista on äänestää tulevissa eduskuntavaaleissa SKP:n ehdokkaita, puolueen Satakunnan seudun pirisihteerinä toimiva Vuorio kiteyttää.


Teollisuuden Voiman (TVO) mukaan kuudennen ydinvoimalan ympäristöselvitykset alkavat tänä vuonna ja uuden voimalan lupahakemus voidaan jättää valtioneuvostolle aikaisintaan kahden vuoden kuluttua. Kuudes ydinvoimala aiotaan saada käyttöön vuonna 2015.




Ydinvoimalobbareilla kiire



Tanner-Virtasen mukaan ydinvoimalobbareilla on kiire luoda yhteiskuntaan positiivista ilmapiiriä kuudennelle ydinvoimalalle, koska suomalaisia kiinnostavat ydinenergiaa turvallisemmat sekä korvaavat vaihtoehdot, kuten tuuli- ja aurinkoenergian mahdollisuudet.


– Lobbareiden on yhä vaikeampi selittää, miksi toistaiseksi kalliimpi, mutta ydinvoimaa turvallisempi ja puhtaampi energiavaihtoehto ei kelpaa, sosionomiksi valmistunut ja nyt kotiäitinä oleva Tanner-Virtanen tiivistää.


Toivanen kertoo kuudennen ydinvoimalan sisäänajon näkyvän päivänpolitiikassa valtapuolueiden huomioidessa ydinvoiman lisärakentamisen vaalienjälkeistä hallitusta ja hallitusohjelmaa kaavaillessaan. Jopa Yleisradion uutisissa vaihtoehtoisten energialähteiden mahdollisuudet jätetään selkeästi vähemmälle.




Ydinvoima saastuttaa



Tanner-Virtanen muistuttaa, että Ruotsissa mm. Ringhalsin ja Forsmarkin ydinvoimaloissa sattuneet "läheltä piti" -tilanteet puhkaisevat osaltaan "turvallisen" ydinvoiman kuplaa. Ydinvoima myös saastuttaa koko tuotantoketjun mitalta, uraaninlouhinnasta ydinjätteiden loppusijoitukseen.


– Uraanin louhintaprosessi altistaa ympäristön sekä kaivoksessa työskentelevät ja kaivosseudulla asuvat ihmiset vaaralliselle säteilylle sekä lisää syöpäriskiä, Tanner-Virtanen kertoo.


Louhinnan yhteydessä syntyvä radioaktiivinen hiekka- ja liejumäärä ei ole myöskään mitätön jätemäärä. Puoli kiloa uraania tuottaa tuhat kiloa radioaktiivista jäteainesta.


Uraani erotetaan kiviaineksesta rikkihapolla ja jätteestä löytyykin kemiallisesti erittäin myrkyllisiä aineita sekä raskasmetalleja. Jätekasat levittävät ympäristöönsä keuhkosyöpää aiheuttavaa radioaktiivista pölyä ja radonkaasua.


Toivanen muistuttaa ydinvoiman olevan vain väliaikainen, mutta vaarallinen vaihtoehto. Esimerkiksi Olkiluotoon rakenteilla oleva viides ydinvoimala on prototyyppi, joten siinä voimalakokeilussa suomalaiset ovat koe-eläinten asemassa.....



JOUKO KAHILA

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Arkiston arkiston artikkeli