SKP vaatii heti lisää rahoitusta rautateille

24.01.2011 - 10:40
(updated: 16.10.2015 - 10:39)
Kansanliikkeet luovuttivat tuhansien nimien adressit päättäjille. Oikealla Jori Porspakka. / Toivo Koivisto |

Hallitus on osoittanut rautatieliikenteeseen liian vähän resursseja ja asettanut tulostavoitteet, joihin VR:n johto on vastannut vähentämällä henkilöstöä, lopettamalla asemia ja ulkoistamalla toimintoja.

Suomen kommunistinen puolue huomauttaa kannanotossaan, että tulostavoittelun alttarille on uhrattu niin pohjoisen ja idän yöjunat kuin etelän normaalit juna-aikataulut.

– Työmatkalaiset eivät ole voineet tietää, pääsevätkö perille edes suunnilleen aikataulun mukaisesti. Liikenneministeriö, VR ja liikennevirasto pallottelevat vastuuta toisilleen sen sijaan, että parantaisivat viipymättä palveluja ja tiedotusta.

Rautatieverkon kunnostamisen ja Suomen oloihin sopivien kalustohankintojen ohella tarvitaan myös lisää vakinaisia työntekijöitä.

Raideliikenteen yksityistämisestä kielteisiä kokemuksia

Kilpailuttamista ja yksityistämistä on tarjottu etenkin porvaripuolueiden ja vihreiden taholta vastaukseksi raideliikenteen ongelmiin. Monissa maissa on jo kokeiltu yksityistämistä ja kokemukset ovat pääsääntöisesti kielteisiä.

– Yksityistäminen on johtanut raideliikenteen muuttumiseen epäluotettavammaksi, kalliimmaksi ja jopa onnettomuuksien lisääntymiseen. Suomen ei pidä lähteä tälle tielle. Hallituksen ajama pääkaupunkiseudun lähiliikenteen kilpailuttaminen pitää hylätä. Valtion tulee välittömästi myöntää VR:lle sen esittämä 100 miljoonan lisärahoitus ja sitoutua lähivuosien isoihin investointeihin. VR on palautettava osakeyhtiöstä valtion liikelaitokseksi, vaatii SKP.

Kansalaistoimintaa tarvitaan

Suomen valtio omistaa kokonaan VR Groupin. Hallitus ja eduskunta voivat halutessaan käyttää valtaa yhtiössä niin, että lippujen hintojen edullisuus, junavuorojen riittävyys koko maassa ja palvelun laatu asetetaan liikevoittojen tavoittelua tärkeämmäksi. SKP huomauttaa, ettei nyt kannata uskoa tyhjiin vaalilupauksiin vaan vaatia kansalaistoiminnalla päättäjiltä tekoja.

Hyvä esimerkki kansalaistoiminnasta koettiin viime torstaina, kun Jokelan, Kemijärven ja Iisalmen asemien lakkauttamista vastustava kansanliike kävi eduskunnassa luovuttamassa tuhansien nimien adressit vastaavalle ministerille Jyri Häkämiehelle sekä VR:n toimitusjohtajalle Mikael Arolle.

Jokelan asema säilytettävä -liikeen aktiivi Jori Porspakka kertoo, että asiassa saatiin varsinainen vaalipäätös.

– Lipunmyynti jatkuu kesään ja aseman tilat ovat käytössä tämän vuoden loppuun. Päätös siirretään siis eduskuntavaalien yli, kommentoi Porspakka.

Tekijä

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Kotimaa

Kommentit (11 kpl)

Voit kommentoida Tiedonantaja.fi:n blogikirjoituksia käyttäjätunnuksella Kirjaudu sisään jollei sinulla ole vielä käyttäjätunnusta, Rekisteröi tunnus tästä

Jos osallistuit keskustelun vanhoilla Tiedonantaja.fi -sivuilla, voit palauttaa vanhat tietosi sähköpostiosoitteesi avulla. Klikkaa oheista linkkiä, syötä sähköpostiosoitteesi, ja saat piakkoin postiisi viestin, jonka avulla voit luoda uuden salasanan itsellesi. Palauta vanha käyttäjätunnus.