SKP tukee hoitajien vaatimuksia

05.10.2007 - 12:00
(updated: 09.10.2015 - 12:38)

Alkuperäinen kirjoittaja: Tiedonantaja nro 36/2007

Hoitoalan palkkojen kuoppakorotus on oikeutettu ja tarpeellinen vaatimus. Terveys- ja sosiaalialan palkat ovat jääneet erityisesti kuntasektorilla jälkeen kustannusten ja palkkojen yleisestä kehityksestä. Tämä vaikeuttaa sekä hoitajien toimeentuloa että uusien työntekijöiden saamista.


Rahasta hoitajien palkkojen kuoppakorotuksen toteuttaminen ei ole kiinni. Valtiontalouden ylijäämä on tänä vuonna noussut jo 2,8 miljardiin euroon ja ensi vuoden valtion budjetti on 2 miljardia ylijäämäinen. Osa näistä ylijäämistä voidaan ja pitää käyttää hoitoalan palkkojen korottamiseen.


Hallituksen kunta-alalle normaalien indeksitarkistusten lisäksi lupaama 150 miljoonaa euroa on hävyttömän vähän. Varsinkin kun hallitus esittää samaan aikaan kuntien sosiaali-, terveys- ja sivistystoimen valtionosuusprosenttien alentamista, joka vie kunnilta 480 miljoonaa euroa vuodessa.


Eduskunta voi ja sen pitää vahvistaa kuntien taloutta hylkäämällä hallituksen esittämä valtionosuuksien alentaminen. Kuntien rahoitusta voidaan lisäksi vahvistaa lopettamalla pääomatulojen verovapaus kunnallisverotuksessa.
Vastuu eduskuntapuolueillaSuomen kommunistinen puolue tukee Tehyn toimintaa hoitajien nostamiseksi ylös palkkakuopasta. Työntekijöiden palkkojen nostaminen on välttämätöntä julkisten terveys- ja sosiaalipalveluja kriisiytymisen ehkäisemiseksi. Laadukkaiden julkisten palvelujen turvaaminen ehkäisee myös palvelujen eriarvoistumista.


Ratkaiseva vastuu hoitajien palkkojen korottamisesta on eduskuntapuolueilla, joiden edustajat johtavat myös Kunnallista työmarkkinalaitosta. Hoitajien palkkatason nostaminen olisi tärkeä avaus muidenkin naisvaltaisten alojen matalien palkkojen nostamiseksi


SKP ilmaisee tukensa myös muiden alojen pyrkimyksille parantaa palkkoja ja muita työehtoja. Palvelualojen ammattiliiton, Sähköliiton, Toimihenkilöunionin, Viestintäliiton ja muiden alojen työntekijöiden vaatimukset muuttaisivat tulonjakoa oikeudenmukaisemmaksi ja edistäisivät myös työllisyyttä vahvistamalla kotimaista ostovoimaa.

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Arkiston arkiston artikkeli