SKP mukana SAK:n aktiivimallia vastustavassa mielenosoituksessa

02.02.2018 - 09:30
(updated: 02.02.2018 - 12:14)

Helsingin Senaatintori ja Tuomiokirkon portaat täyttyivät väestä, kun SAK järjestää parhaillaan mielenosoitusta hallituksen niin sanottua aktiivimallia vastaan.

Kymmeniä linja-autoja tuli eri puolilta Suomea kuljettaen tuhansia ja tuhansia mielenosoittajia paikalle.

SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta totesi, että aktiivimalli on kilpailukykysopimusta rikkova leikkaus työttömyysturvaan. 

- Leikkauksista on luovuttava. Työtön ansaitsee oikeudenmukaisen, ihmisarvoisen kohtelun, totesi Eloranta.

Paikalle oli tuotu myös hallituspuolueiden edustajia, mitä moni kummasteli: eikö porvari saa äänensä kuuluville jo muutenkin, miksi raahata heitä ay-liikkeen mielenosoitukseen?

Kokoomuksen aktiivimallia puolustavana kansanedustajana ja työttömien kyykyttäjänä ansioitunut Juhana Vartiainen sai ansaitsemansa äänekkään vastaanoton: HALLITUS ALAS! Selvää oli, että Vartiaisen selittelyt eivät ay-väkeen uponneet. Aktiivimalli on hylättävä, kaikui vaatimus.

Törkeä heikennys

Suomen kommunistinen puolue tukee SAK:n koolle kutsumaa mielenilmausta työttömyysturvan aktiivimallia vastaan.

Sipilän oikeistohallituksen hyväksymä työttömien kyykytyslaki on yksi törkeimmistä yksittäisistä heikennyksistä hyvinvointiin tähän mennessä. Laki on peruttava välittömästi ja kaikilta työntekijöiltä vaaditaan nyt laajaa solidaarisuutta työttömien aseman parantamiseksi, SKP toteaa.

Työttömiä rangaistaan

Palkattoman työn teettäminen ja kaikenlaiset rangaistukset työttömiä kohtaan ovat lisääntyneet. SKP:n mukaan niin sanottu aktiivimalli jatkaa kuin raippaa iskien samalla linjalla.

Työllisyyttä ei paranneta pakottamalla ihmisiä orjatöihin, vaan työllisyyspolitiikalla, jossa työllisyysmäärärahoja lisätään esimerkiksi luopumalla uusista asehankinnoista. Työllisyyttä voidaan parantaa myös luomalla lisää työtä julkiselle sektorille ja työtä jakamalla, esimerkiksi siirtymällä kuuden tunnin työpäivään ansiotasoa alentamatta.

– Asianmukaisesti palkattuihin töihin on jatkuvasti tunkua, joten kaikenlainen puhe "laiskoista työttömistä" on vain porvareiden panettelua, SKP muistuttaa.

Työehtojen heikennykset peruttava

SKP:n mielestä ay-liikkeen on aktiivimallin kumoamisen lisäksi vaadittava tyoehtoihin kohdistuneita heikennyksiä peruttavaksi. Hallitus on rikkonut kiky-sopimusta ja näin ollen sopimuksen välittömään purkuun olisi perusteet.

Oikeistolainen politiikka tulee lopulta yksityistämään kaiken ja tuhoamaan perusturvan ja työehdot.

Ammattiliitoilla on voimaa muuttaa yhteiskunnan koko tulonjakoa.

– Oikeistolainen politiikka, mikäli sen annetaan jatkua, tulee lopulta yksityistämään kaiken ja tuhoamaan perusturvan ja työehdot. Tämä tarkoittaa palaamista yli sadan vuoden taakse, aikaan jolloin ihmisoikeudet olivat mitättömät. Tällaista kehitystä vastaan on käytävä koko työväenluokkana, toteavat kommunistit.

Tekijä

Kirjoittajan artikkelit

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Lue myös

Kotimaa

Kommentit (0 kpl)

Voit kommentoida Tiedonantaja.fi:n blogikirjoituksia käyttäjätunnuksella Kirjaudu sisään jollei sinulla ole vielä käyttäjätunnusta, Rekisteröi tunnus tästä

Jos osallistuit keskustelun vanhoilla Tiedonantaja.fi -sivuilla, voit palauttaa vanhat tietosi sähköpostiosoitteesi avulla. Klikkaa oheista linkkiä, syötä sähköpostiosoitteesi, ja saat piakkoin postiisi viestin, jonka avulla voit luoda uuden salasanan itsellesi. Palauta vanha käyttäjätunnus.