SKP: Kreikan ja Ranskan vaalit tuomio hallitusten ja EU:n leikkauspolitiikalle

08.05.2012 - 13:02
(updated: 16.10.2015 - 10:39)
Kreikan vasemmiston Syriza-liittoutuma kolminkertaisti kannatuksensa vaaleissa. / plagal |

Kreikan ja Ranskan vaalien tulokset ovat tuomio hallitusten toteuttamalle leikkauspolitiikalle ja Euroopan unionin kurisopimuksille, jotka palvelevat vain pankkien ja suurfirmojen etuja. Radikaalin vasemmiston eteneminen vaaleissa avaa uusia näköaloja muutoksen mahdollisuuksille koko Euroopassa, toteaa Suomen kommunistinen puolue.

Kreikassa leikkauspolitiikkaa ja ”Troikan” – EU:n, EKP:n ja IMF:n – komentoa vastustanut vasemmisto eteni. Syriza-liittoutuma kolminkertaisti kannatuksensa ja nousi maan toiseksi suurimmaksi poliittiseksi voimaksi. Maata johtaneet konservatiivit ja erityisesti sosialidemokraatit kärsivät murskatappion.

Ranskassa sosialistien presidenttiehdokkaan voiton varmisti leikkauspolitiikkaa vastustavan Vasemmistorintaman eteneminen ja tuki. Muutostoiveiden toteutuminen riippuu myös kesäkuussa pidettävistä parlamenttivaaleista.

Vaalitulokset ovat vaatimus suunnan muuttamisesta paitsi Kreikassa ja Ranskassa myös koko Euroopan unionissa. Laajat joukkoliikkeet loivat pohjan hallituspuolueiden tappiolle ja niistä riippuu jatkossakin politiikan muuttuminen. Toisaalta vaalitulokset hälyttävät myös äärioikeiston ja uusfasististen puolueiden noususta, jollei tarjolla ole selkeää vasemmistolaista, demokraattista ja solidaarista vaihtoehtoa.

Suomen kommunistisen puolueen sihteeristö onnittelee Kreikan ja Ranskan vasemmistovoimia koko Euroopalle toivoa antaneista vaalivoitoista. Jatkamme yhdessä kamppailua leikkauspolitiikkaa ja EU:n komentovaltaa vastaan.

Samalla SKP vetoaa Suomen sosialidemokraatteihin ja vasemmistoliittolaisiin johtopäätösten tekemiseksi myös Suomen hallituksen politiikasta. On turha kalastella pisteitä Kreikan ja Ranskan vaalituloksilla, jos SDP ja VAS jatkavat itse sitä samaa poliittista linjaa, joka sai noissa vaaleissa äänestäjien tuomion. Uusi tilanne on haaste myös kommunisteille voimistaa toimintaa politiikan suunnan muuttamiseksi ja osallistua aktiivisesti muun muassa kansainväliseen toimintapäivään 12.5. rahavaltaa vastaan,todellisen demokratian puolesta.

Tekijä

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Ulkomaat

Kommentit (65 kpl)

Voit kommentoida Tiedonantaja.fi:n blogikirjoituksia käyttäjätunnuksella Kirjaudu sisään jollei sinulla ole vielä käyttäjätunnusta, Rekisteröi tunnus tästä

Jos osallistuit keskustelun vanhoilla Tiedonantaja.fi -sivuilla, voit palauttaa vanhat tietosi sähköpostiosoitteesi avulla. Klikkaa oheista linkkiä, syötä sähköpostiosoitteesi, ja saat piakkoin postiisi viestin, jonka avulla voit luoda uuden salasanan itsellesi. Palauta vanha käyttäjätunnus.