Keywords:

SKP koolla Turussa

04.06.2016 - 09:45

Lauantaina ja sunnuntaina vietetään todellista politiikan superviikonloppua, kun SKP:n edustajakokous järjestetään Turun T-Talolla. SKP:n keskuskomitea esittää edustajakokoukselle hyväksyttäväksi kahdeksan asiakirjaa; rauhasta, maahanmuutosta, rasismista, ympäristöstä, kuntapolitiikasta, sosiaali- ja terveyspolitiikasta, sosialismista sekä kaikesta siitä, mikä piireissä, osastoissa ja jäsenjärjestöissä sekä asiakirjatyön dialogiprosessissa on koettu tärkeäksi. Edustajakokouksessa keskiössä on luonnollisesti politiikka, mutta ei tule unohtaa lauantain superlatiivisen laadukasta ja kovatasoista iltajuhlaa: tällöin myös kommunistilla on lupa hetkeksi hengähtää ja viettää laatuaikaa toverillisessa ilmapiirissä.

Seuraavassa turkulainen kommunisti Hannu Väisänen kertoo tunnelmistaan hektisten edustajakokousvalmisteluiden alla.

Aktiiviset turkulaiset kommunistit

Edustajakokous lähenee: mitkä ovat tunnelmat?
– Odottavat. Meiltä löytyy osaavaa ja rutinoitunutta väkeä. Olemme tehneet paljon töitä edustajakokouksen eteen ja toivotamme kaikki lämpimästi tervetulleiksi Turkuun. Kokous tulee menemään hyvin ja odotamme myös kiinnostavaa politiikkaa ja vilkasta poliittista keskustelua.
Turkulaisilta löytyy kokemusta järjestelyihin liittyen.
– Järjestelyissä on ollut kiitettävästi aktiivisia henkilöitä mukana muun muassa Turun Demokraattisista Naisista ja piirijärjestöstämme. Tämä ei ole ensimmäinen kerta, kun edustajakokous järjestetään Turussa.
– Haluamme että tilaisuus on mahdollisimman moderni ja tunnelma sosiaalinen. Olen ollut tyytyväinen siihen, kuinka hyvin kaikki on järjestelyiden osalta mennyt.

SKP:n radikalismin tulee näkyä

Keskuskomitea esittää edustajakokoukselle ennätysmäärän asiakirjoja. Viikonloppuna on tarkoitus hyväksyä kahdeksan asiakirjaa.
– Yleisellä tasolla puolueella on mielestäni erittäin hyvät asiakirjat. Olemme vihdoinkin ottamassa kantaa ja tuomassa oman vaihtoehtomme ajankohtaisiin ja tärkeisiin poliittisiin kysymyksiin liittyen.
– Itseäni askarruttaa ainoastaan se, miten pystymme kokoamaan asiakirjoista yleistajuisen poliittisen toimenpideohjelman, jossa pystymme tiivistetyn napakasti ja ymmärrettävästi tuomaan julki keskeisimmät ja ajankohtaisimmat tavoitteemme. Edustajakokouksessa hyväksyttävien asiakirjojen rinnalla tulee mielestäni olla tiivis, ymmärrettävä ja selkokielinen poliittinen ohjelma.
Nykyinen kansainvälinen ja kotimainen poliittinen tilanne huolestuttaa Väisästä.
– Kreikan tilanne on huolestuttava ja se on johtanut kohdallani siihen, että en näe EU:ssa enää mitään positiivista. Erityisen valitettavana asiana voidaan myös pitää kasvavaa rasismia, äärioikeiston nousua ja valloillaan olevaa murskaavan vahvaa oikeistohegemoniaa.
– Mielestäni tilanne on tällä hetkellä Suomessa ja muualla Euroopassa niin vakava, että SKP:n radikalismin tulee näkyä edustajakokouksessa ja luonnollisesti myös sen jälkeen.

Puolueen rooli nyt ja tulevaisuudessa

Edustajakokous valitsee SKP:n uuden johdon ja keskuskomitean.
– Toivon että keskuskomitea nuorentuu ja näin varmasti tuleekin tapahtumaan. Mielestäni olisi myös tärkeää, että keskuskomitea tulisi aktiivisemmin näkymään. Toivoisin keskuskomitealta aktiivisempaa otetta piiri- ja järjestötasolla, ettei edustajien ääni jäisi kuulumaan ainoastaan kokouksen seinien sisäpuolelle. Keskuskomitean päätösten, asiakirjojen ja alustusten pitäisi välittyä ja kuulua kentälle asti puolueen ruohonjuuritason toimijoiden keskuuteen.
Mitä poliittisia teemoja SKP:n tulisi ottaa seuraavan kolmivuotiskauden kauden tavoitteiksi?
– Sosialismi on otettava tavoitteeksi. Meidän pitää puhua pankkien sosialisoimisesta ja kansallistamisesta, suurteollisuuden kansallisesta haltuunotosta jne. Asiat on konkretisoitava: ei sosialismia tule nähdä jonain hypoteesina jossakin kaukana ja tavoittamattomissa. Meidän kommunistien tehtävänä on miettiä sitä, mitä sosialismi tässä ja nyt tarkoittaa: tämän tulee näkyä edustajakokouksessa tehtävissä päätöksissä.
Mihin suuntaan toivot puolueen kehittyvän?
– Seuraavan edustajakokouskauden aikana tulisi keskittyä SKP:n uudelleen rakentamiseen ja kehittämiseen. SKP on kuihtunut minimiin ja olemme puolueena marginalisoituneet. Pelkästä politiikasta puhuminen ei näin ollen riitä, vaan puolueen rakentaminen vaatii selkeästi organisoitua toimintaa.
Miten ihmiset saataisiin laajemmin kiinnostumaan SKP:n toiminnasta?

"SKP:tä ja sen saavutuksia ei tule vähätellä: SKP on pieni-suuri-puolue."


– Ihmisten tulee tietää, mitä SKP ajaa. Asioiden ajaminen ei tarkoita pelkästään paperitoimintaa, eli julkilausumia ja kannanottoja, vaan sitä, että me olemme kaduilla ihmisten parissa. Näin olemme toki jo nyt tehneet muun muassa Joukkovoiman parissa.
– Mielestäni SKP:n tulisi pyrkiä uusien liittolaissuhteiden rakentamiseen vähintäänkin asiakohtaisissa kysymyksissä. Väitän jopa, että se on yksi avaintekijä SKP:n eristämisen ja eristäytymisen murtamiseksi: ei yksin vaan yhdessä muiden muutosta haluavien kanssa.
– Meidän pitää pystyä puhumaan ihmisten kanssa sellaisin käsittein, että tulemme ymmärretyksi. Emme voi jäädä 50-lukulaisen kapulakielen vangiksi, koska se saa ihmiset juoksemaan karkuun.
SKP:llä on suuri merkitys Suomen poliittisella kentällä.
– SKP:tä ja sen saavutuksia ei tule vähätellä: SKP on pieni-suuri-puolue. Me olemme ainoa puolue ja ainoa liike Suomessa, joka on johdonmukaisesti ollut joukkokamppailuissa mukana ja pistänyt itsensä likoon kansan puolesta. Vaikka työn hedelmät eivät aina olekaan tulleet meille, niin olemme puolueena herätelleet ja kasvattaneet ihmisiä ymmärtämään asioita sekä siinä sivussa myös itse oppineet hyvin paljon.

Iltajuhla: ”edustajakokouksen kruunu”

Lauantai-ilta Turussa huipentuu klo 19 Sigyn-salissa järjestettävään juhlaan ”Taide kuuluu kansalle”.
– Odotan juhlaa kovasti ja sitä, että sali olisi täynnä. Iltajuhla on eräänlainen edustajakokouksen kruunu. ”Varsinainen seminaari” alkaa kuitenkin iltajuhlan jälkeen kotonani, jonne on tulossa hienoja ja älykkäitä ihmisiä eripuolilta Suomea omine kokemuksineen. Saamme varmasti loistavan ”seminaarin” aikaiseksi. Politiikan lisäksi edustajakokouksissa onkin erityisen hienoa ja tärkeää, että pääsee tapaamaan ympäri Suomea saapuvia mahtavia tovereita: se on voimaannuttavaa, Hannu Väisänen päättää.

Tekijä

Kirjoittajan artikkelit

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Kotimaa

Kommentit (1 kpl)

Voit kommentoida Tiedonantaja.fi:n blogikirjoituksia käyttäjätunnuksella Kirjaudu sisään jollei sinulla ole vielä käyttäjätunnusta, Rekisteröi tunnus tästä

Jos osallistuit keskustelun vanhoilla Tiedonantaja.fi -sivuilla, voit palauttaa vanhat tietosi sähköpostiosoitteesi avulla. Klikkaa oheista linkkiä, syötä sähköpostiosoitteesi, ja saat piakkoin postiisi viestin, jonka avulla voit luoda uuden salasanan itsellesi. Palauta vanha käyttäjätunnus.