Sinun tähtesi -konsertissa luvassa ainutlaatuinen ilta

27.05.2013 - 14:22
(updated: 16.10.2015 - 10:39)
Minja Koski / NN |

Minja Koskella riittää kiireitä. Nuori näyttelijä-laulaja on juuri aloittanut harjoitukset Tampereen Teatteri Telakalla. Kyseessä on kolmen teatterin yhteistyöhanke, jossa on Telakan lisäksi mukana Kosken ”kotiteatteri”, lahtelainen Vanha Juko sekä virolainen Rakvere Teater.

Koski on selvästi innoissaan uudesta projektista, joka poikkeaa monella tavalla aikaisemmista yhteistyökuvioista – onhan nyt mukana myös kansainvälinen elementti.

Teatterin lisäksi lahjakas Koski touhuaa musiikin parissa. Moni muistaakin Kosken muun muassa yhteistyöstä säveltäjämestari Kaj Chydeniksen kanssa sekä omasta Minja Maarika & Madonluvut -orkesteristaan.

Nyt Koski on tuomassa Vantaan Tikkurilan Sinun tähtesi -konserttiin uuden, ainutlaatuisen esityksen. Kesäkuun 8. päivä Koski nousee lavalle kitaristi Jussi Sorjasen kanssa, ja duo esittää Kosken omaa tuotantoa.

Kyseessä on kokoonpanon ensi-ilta, ja luvassa on siis ennennäkemätön ja -kuulumaton show.

Minja Koski kertoo tekevänsä kappaleita teksti edellä. Sanoissa pitää olla tarinaa. Hän nimeää esikuvikseen Juha Vainion, Juicen ja Ismo Alangon.

Sinun tähtesi -konsertin osalta Koski on vielä salamyhkäinen, mutta suostuu hieman kertomaan, mitä tuleman pitää.

– Esitämme uutta poliittista musiikkia. Siinä kunnioitetaan perinnettä, mutta limitetään vanhan sekaan uudempia kerrostumia rinnakkain. Poliittinen laululiike ei ole nostalgiaa vaan elävää, tulevaisuuteen suuntaavaa liikettä, sanoo Koski.

Andien maininkeja Vantaalla

Sinun tähtesi -konsertin eksoottisin esiintyjä tuo yleisölle tuulahduksen Etelä-Amerikasta. Betty Paz ja Flor Tani Tani -yhtye soittaa musiikkia suoraan Andien avarista vuoristomaisemista.

Yhtyeen keulakuva on bolivialaissyntyinen, nykyään Suomessa vaikuttava Betty eli Bertha Paz Cabrera. Hän on toiminut aiemmin Etelä-Amerikassa lasten musiikkiopettajana, esiintynyt kiertävänä muusikkona eri maissa ja ehtinyt levyttääkin jo puolen tusinaa levyä.

Hän kertoo, että yhtyeen nimi Flor Tani Tani tarkoitta Andien vuorilla kasvava kukkakasvia.

– Samoin kuin kukat, olemme kaikki sieltä samalta seudulta, karuista ja köyhistä oloista kotoisin, sanoo Paz.

Hän itse laulaa ja soittaa pientä kielisoitinta, charangoa. Muu yhtye säestää muun muassa huiluilla, kitaroilla sekä suurella rummulla.

Betty Paz kertoo, että yhtyeelle tuottaa suurta iloa esiintyminen nimenomaan SKP:n edustajakokouksen iltakonsertissa.

– Toivomme, että kuulijat voivat ymmärtää meidän tulevan maasta, jossa demokratia on voittanut diktatuurin. Vähitellen kansa on saamassa haltuunsa sekä vallan että maamme luonnonrikkaudet, hän sanoo viitaten Bolivian alkuperäiskansoihin kuuluvan presidentti Evo Moralesin vuonna 2006 alkaneeseen valtakauteen.

Betty Pazin ja Flor Tani Tanin musiikin sanoma on sama, mikä Andien alueen musiikissa on ollut läsnä jo ikiajat: elämän rakkaus, luonnon kunnioitus ja vapauden arvostaminen.

– Avarat maisemat, vapaana liitävät kotkat ja laitumilla liikkuvat laamat ovat yhä olemassa ja osa Andien arkipäivää. Teidän suomalaisten on helppo samaistua tähän, jos ajattelette vaeltavia poroja ja Lapin tuntureita, vihjaisee Betty Paz.

Mukana myös Numminen & Kella, Anneli Sauli sekä PANDin Pro Viisikko -naiset

Sinun tähtesi -konsertissa Vantaalla on niin ikään mukana hurjassa vireessä oleva Duo Numminen & Kella, joka julkaisi keväällä uuden työväenlaululevyn ja kiersi vapun tienoilla esiintymässä täysille saleille.

Hannu Kella on sovittanut vanhan työväenliikkeen tuttujakin lauluja perinteitä kunnioittaen. Laulaja Ari Numminen on tunnettu tanssija ja koreografi, mikä tuo esiintymiseen omanlaatuista notkeutta. Usein yleisökin liittyy tuttuihin lauluihin, eikä yhtye ole näyttänyt sitä pahakseen ottavan. Jos duon vanhan työväenliikkeen laulut menivät vapputohinassa sivu suun, tilanteen voi siis vielä korjata Vantaalla.

Lavalle nousee myös näyttelijä Anneli Sauli Pand -taiteilijat rauhan puolesta -järjestön Pro Viisikko –naisten kera.

Viisi kuubalaista miestä vangittiin Miamissa syyskuussa 1998. He onnistuivat paljastamaan Yhdysvalloissa useita terrorisuunnitelmia Kuuban valtiota ja kuubalaisia vastaan. Toisin kuin olisi ollut loogista, terroritekoja aikovien sijasta Yhdysvaltain viranomaiset ottivatkin kiinni tekojen paljastajat, Kuuban viisikon. Heidät vangittiin määräämättömäksi ajaksi.

Nyt Sauli ja Pro Viisikko -naiset haluavat vapaudenhenkisen runoteoksen kautta lisätä suomalaisten tietoisuutta Kuuban viisikosta, lopettaa kauppasaarron ja olla solidaarisia.

Sinun tähtesi –konsertti 8. kesäkuuta klo 19. Tikkurilan lukio (Valkoisenlähteentie 53,Vantaa). Esiintymässä Ari Numminen & Hannu Kella, Minja Koski & Jussi Sorjanen, Betty Paz & Flor Tani Tani ja Anneli Sauli & Pandin Pro Kuuba viisikko –naiset. Illan juontaa Petra Packalén. Liput aikuiset 10 € / opiskelijat, työttömät ja vähävaraiset 8 € / edustajakokousedustajat 5 €.

Liput ennakkoon SKP:n piirijärjestöistä, edustajakokouksessa infosta ja ovelta

Lippuvaraukset JP Väisänen vain sähköpostilla juha-pekka.vaisanen [at] skp.fi

Tekijä

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Kulttuuri

Kommentit (6 kpl)

Voit kommentoida Tiedonantaja.fi:n blogikirjoituksia käyttäjätunnuksella Kirjaudu sisään jollei sinulla ole vielä käyttäjätunnusta, Rekisteröi tunnus tästä

Jos osallistuit keskustelun vanhoilla Tiedonantaja.fi -sivuilla, voit palauttaa vanhat tietosi sähköpostiosoitteesi avulla. Klikkaa oheista linkkiä, syötä sähköpostiosoitteesi, ja saat piakkoin postiisi viestin, jonka avulla voit luoda uuden salasanan itsellesi. Palauta vanha käyttäjätunnus.