Siivoojat kilpailutuksen kourissa

12.09.2008 - 12:00
(updated: 09.10.2015 - 12:38)

Alkuperäinen kirjoittaja: Tiedonantaja nro 33 / 12.9.2008

Katriina Golubkova on 29-vuotias humanististen tieteiden kandidaatti Oulusta ja SKP:n ehdokas kunnallisvaaleissa. Hän tekee työkseen muun muassa koulusiivouksia.


– Lähdin ehdokkaaksi, koska SKP:n hyviä tavoitteita on syytä tuoda esille myös Oulussa. SKP:hen liittymiseni viime vuonna oli kannanotto ja protesti harjoitettua eriarvoistavaa politiikkaa vastaan, Golubkova kertoo.


Edellisissä kunnallisvaaleissa SKP:llä ei ollut yhtään ehdokasta Oulussa. Golubkova tekee siis tärkeää pioneerityötä kotikaupungissaan.


Koulujen siivous on siellä ulkoistettu. Kun kilpailutuksen aika tulee, työnantajat jakavat siivoojille varmuuden vuoksi irtisanomislaput.


– Ei voi tietää, mikä firma milloinkin siivouksen saa hoitaa. Pakkokilpailutus on tehnyt siivousalasta entistä epäinhimillisemmän. Siivoojat jännittävät irtisanomislaput taskussaan kilpailutuksen tulosta: säilyykö kohde omalla firmalla ja itsellä työpaikka?


Kilpailutuksen ja irtisanomisten jälkeen voidaan taas solmia uusi työsopimus.


– Uusi sopimus näyttää olevan aina edellistä tiukempi. Esimerkiksi sama alue onkin siivottava viidessä tunnissa entisen kuuden sijaan. Lapsilla ei enää näytä olevan oikeutta puhtaisiin pulpetteihin, kun koulusiivooja ei leikatussa ajassa niitä pysty pyyhkimään.


Näin siivousfirma lisää voittojaan.
Lisää resursseja palveluihinOulun kunnallispolitiikassa on Golubkovan mukaan paljon korjattavaa. Lisää resursseja tarvitaan muun muassa vanhustenhoitoon ja mielenterveyspalveluihin.


– Mielenterveyspalvelut ovat olleet jo pitkään riittämättömät ja monet jätetty heitteille jonottamaan hoitoon pääsyä. Julkinen terveydenhuolto pitää saada kuntoon ja terveyskeskukset maksuttomiksi. En ole samaa mieltä Oulun valtuuston puheenjohtajan kanssa siitä, että "päivystysluonteinen toiminta voidaan ulkoistaa".


Oulun kaupungilla on ollut jo vuosia vaikeuksia pitkien toimeentulotuen käsittelyaikojen kanssa.


– Asiakkaita on kehotettu hakemaan apua seurakunnalta, kun rahat viipyvät. Ja joukkoliikenne tarvitsee lisää tukea - kertalipun hinta Oulussa nousi äskettäin jo 2,90 euroon, Golubkova luettelee vaaliteemojaan. (MLS)

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Arkiston arkiston artikkeli