Sharonin uusi veto on ansa?

28.10.2005 - 12:00
(updated: 09.10.2015 - 12:38)

Alkuperäinen kirjoittaja: LUE LISÄÄ TIEDONANTAJASTA 43/2005!

Kaksi peräkkäistä tapahtumaa Israelissa näyttää antavan mahdollisuuksia myös Israelin ja palestiinalaisten jumissa olevan rauhanratkaisun liikauttamiseen eteenpäin.


Ensimmäinen näistä tapahtumista oli ammattiyhdistysjohtaja Amir Peretzin voitto Shimon Peresistä työväenpuolueen sisäisessä vaalissa, nousu puolueen johtoon ja päätös vetää puolue pois koalitiohallituksesta oikeistolaisen likud-puolueen kanssa.


Toinen tapahtuma oli pääministerin ja lukudin johtajan Ariel Sharonin päätös erota likudista ja perustaa uusi "keskusta-oikeistolainen" puolue. Joukko likudin ministereitä ja kansanedustajia päätti heti seurata esimerkkiä ja liittyä uuteen puolueeseen. Sharon antoi selvästi ymmärtää etsivänsä poliittisia liittolaisia vasemmalta ja houkuttelee rinnalleen myös työväenpuolueen syrjäytettyä johtajaa Peresiä.


Työväenpuolueen erottua hallituksesta, pääministeriltä katosi parlamentaarinen enemmistö. Niinpä Sharon pyysi presidentti Moshe Katsavia hajottamaan knessetin. Vaali järjestettäneen maaliskuussa.


Monien Israelin vasemmistolaisten keskuudessa tapahtumat ovat herättäneet suuria odotuksia: oikeistolainen kenraali, joka alkaa toteuttaa vasemmistolaista ohjelmaa; Israelin de Gaulle, josta tulee maan suurimman puolueen johtaja ja joka liitossa vasemmistopuolueiden kanssa luo vakaan enemmistön rauhan puolesta.


Israelin tunnetuin rauhanaktivisti Uri Avnery kuitenkin varoittaa tällaisista odotuksista. Ne ovat hänen mukaansa erkaantuneet täysin todellisuudesta....ERKKI SUSI

Tilaa Tiedonantaja!

Arkiston arkiston artikkeli