Sharonin Gaza-suunnitelma tähtää rauhanprosessin hautaamiseen

05.11.2004 - 12:00
(updated: 09.10.2015 - 12:38)

Alkuperäinen kirjoittaja: ERKKI SUSI

Israelin pääministerin Ariel Sharonin "vetäytymissuunnitelma" Gazasta on juoni, jolla tähdätään Palestiinan rauhanprosessin hautaamiseen. Siksi Israelin kommunistinen puolue hylkää sen, sanoo puolueen pääsihteeri ja parlamentin, knessetin, jäsen Issam Makhoul.



Sotilaallisen


ratkaisun


epäonnistuminen



Makhoul muistuttaa, että Sharonin suunnitelman taustana on tämän neljän vuoden ajan yrittämä sotilaallinen ratkaisu palestiinalaisten vastarinnan murskaamiseksi.


– Sharon uskoi ja uskoo edelleen, että vallassa olo antaa hänelle kenties viimeisen tilaisuuden pysäyttää historiallinen prosessi itsenäisen Palestiinan valtion pystyttämisestä Israelin rinnalle. Hän laskee, että hänellä on historiallinen tilaisuus ikuistaa vuonna 1967 miehitetyt siirtokunnat, ennen kaikkea Länsirannalla ja Jerusalemin alueella, Makhoul arvioi.


Nyt on kulunut neljä veristä vuotta, joiden aikana Sharonin hallitus on käynyt täyttä sotaa palestiinalaisia vastaan yrittäen pakottaa heidät hyväksymään Israelin yksipuoliset vaatimukset.


– Näiden neljän vuoden aikana Sharonin hallitus ei onnistunut nujertamaan Palestiinan kansaa. Sen vuoksi sekä maailman yleinen mielipide että valtaosa Israelin kansasta katsoo, että Israel ei ole onnistunut sotilaallisella voimalla saavuttamaan poliittisia tavoitteitaan.



Sharonin


harhautus



Näissä olosuhteissa useimmat israelilaiset ja maailman yleinen mielipide vaati Makhoulin mukaan Sharonia tunnustamaan sotilaallisen vaihtoehdon epäonnistumisen ja palaamaan poliittiseen prosessiin.


– Tämä vaihtoehto sisältää neuvottelun palestiinalaisen osapuolen kanssa, YK:n päätöslauselmiin perustuvan ratkaisun saavuttamisen, allekirjoitettujen sopimusten kunnioittamisen, vetäytymisen Israelin armeijan ennen vuoden 2000 lokakuuta miehittämiin asemiin ja edistymisen kohti rauhanratkaisua. Mutta sen sijaan että olisi hyväksynyt nämä loogiset johtopäätökset, Sharon on tullut esiin yksipuolisine "vetäytymissuunnitelmineen".


Makhoul muistuttaa mielipidetiedustelun Israelissa toistuvasti osoittaneen, että israelilaiset hyväksyvät siirtokuntien evakuoimisen poliittisen ratkaisun puitteissa.


– Mutta Sharon, joka haluaisi useimpien siirtokuntien säilyvän ikuisesti, on vastannut suunnitelmallaan irrottautua Gazasta, mikä pitää sisällään joidenkin siirtokuntien evakuoinnin. Tällä tavoin Sharon yrittää antaa vaikutelman, että hän tekee johtopäätöksiä sotilaallisen option epäonnistumisesta, mutta todellisuudessa hän on estämässä tien poliittisen neuvottelujen uudelleen aloittamiseen, siirtokuntien evakuointiin ja rauhanratkaisun saavuttamiseen.



Ei merkitse


miehityksen loppua


edes Gazassa



Makhoul korostaa, että Sharonin "vetäytymissuunnitelma" ei tarkoita miehityksen lopettamista edes Gazassa.


Jos Sharonin "vetäytymissuunnitelma" toteutetaan, se muuttaa koko Gazan kaistan yhdeksi suureksi vankileiriksi, jota Israelin armeija hallitsee kaikilta suunnilta, ilmasta, mereltä ja maalta. Sharonin hallituksen knessetille esittämä päätöslauselma sisältää nimenomaisen lausekkeen, jonka mukaan Israel varaa myös evakuoinnin jälkeen itselleen oikeuden sotilaalliseen väliintuloon Gazassa milloin tahansa se pitää sitä tarpeellisena. Täten Sharonin suunnitelma ei sisällä Israelin miehityksen loppumista Gazan kaistalla, vaan pääministerin yrityksen vetäytyä kaikesta miehitysvallan vastuusta Gazassa Israelin miehityksen alaisina elävien palestiinalaisten jokapäiväisten elinolojen suhteen.


Makhoul pitää tärkeänä korostaa, että Sharonin suunnitelma ei ole osa poliittista prosessia, vaan sitä vastoin yritys syrjäyttää mikä tahansa poliittinen prosessi nyt ja tulevaisuudessa.


– Tämä suunnitelma ei ole askel kohti miehityksen päättymistä Länsirannalla ja Gazan kaistalla, vaan se luo puitteet siirtokuntien vahvistamiselle, sorron syventämiselle ja "bantustaneja" koskevan suunnitelman toteuttamiselle.

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Arkiston arkiston artikkeli