Selvä enemmistö: ei Natolle

18.05.2007 - 12:00
(updated: 09.10.2015 - 12:38)

Alkuperäinen kirjoittaja: Tiedonantaja nro 20/2007

Uuden mielipidekyselyn mukaan liki kaksi kolmasosaa suomalaisista eli 63 prosenttia vastustaa Suomen liittymistä sotilasliitto Natoon. Natoon liittymistä kannattaa 27 prosenttia kansalaisista.


Luvut käyvät ilmi TNS Gallupin Turun Sanomille ja Väli-Suomen sanomalehdille tekemästä kyselystä.


Vain kokoomuksen kannattajien enemmistö, 55 prosenttia, on Nato-jäsenyyden kannalla. Muissa suurissa puolueissa Nato-vastaisuus on voimakasta. Keskustan kannattajista 69 prosenttia suhtautuu jäsenyyteen kielteisesti. SDP:n riveissä vastustajia on 73 prosenttia ja jäsenyyttä kannattaa vain viidennes.


Tuloksesta tekee erityisen merkittävän se, että kyseli tehtiin viime viikolla, heti sen jälkeen, kun jo pitkään jatkunut Venäjän vastainen kampanjointi huipentui Tallinnan sotilasmuistomerkkiä koskeneeseen propagandavyörytykseen.


Myös YLE Uutiset teetti viime viikolla Taloustutkimuksella kyselyn, jossa tiedusteltiin patsasjupakan ja Venäjän viimeaikaisten maailmanpoliittisten kannanottojen vaikutuksia Nato-kantaan. Lähes kahden kolmasosan mielestä Venäjän kannanotoilla ja Suomen Nato-jäsenyydellä ei ole toistensa kanssa mitään tekemistä. Neljän prosentin mielestä Venäjän toimet ovat vähentäneet Suomen tarvetta liittyä Natoon. Vain pääosa jo muutenkin Nato-myönteisistä näki lisätarvetta liittyä Natoon.


Kyselyjen tulokset ovat kylmä suihku Nato-jäsenyyden puolesta kampanjoiville. Mutta kampanja jatkuu On käytävä vastahyökkäykseen.(ES)

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Arkiston arkiston artikkeli