SCO vastapainona USA:n hegemonialle

24.08.2007 - 12:00
(updated: 09.10.2015 - 12:38)

Alkuperäinen kirjoittaja: Tiedonantaja nro 30/2007

Äskettäin pidettiin Kirgisian pääkaupungissa Bishkekissä Shanghain yhteistyöjärjestön SCO:n (The Shanghai Cooperation Organization) huippukokous ja samaan aikaan Venäjän Tsheljabiskissä järjestön jäsenmaiden yhteinen sotaharjoitus.


Venäjän ja Kiinan lisäksi SCOn varsinaisia jäsenmaita ovat Kazakstan, Kirgisia, Tadzikistan ja Uzbekistan. Yhdessä tarkkailijajäsenten Iranin, Mongolian, Pakistanin ja Intian kanssa SCO edustaa väestömäärältään noin puolta koko ihmiskunnasta.


SCO:sta on muodostunut merkittävä vastapaino Yhdysvaltain hegemoniapyrkimyksille. Järjestö myös auttaa jäsenmaitaan vapautumaan ja pysymään irti USA:n talutusnuorasta. Tämä on tärkeää, sillä Aasian pahimmat ja traagisimmat kriisit ovat ensisijaisesti USA:n aiheuttamia ja ylläpitämiä. USA:han on yrittänyt levittää vaikutustaan erityisesti entisissä neuvostotasavalloissa suurella rahalla, tukikohdilla ja sponsoroimalla eri värisiä "vallankumouksia". USA:n into jakaa rahaa entisille neuvostotasavalloille ja niiden oppositiovoimille on kuitenkin selvästi laantunut, kun se ei ole saavuttanut tavoittelemiaan poliittisia tuloksia.


SCO:n sotaharjoituksilla puolestaan on kolme perustarkoitusta: varautuminen terrorismia vastaan, varautuminen separatistisia pyrkimyksiä vastaan kussakin jäsenmaassa sekä erityisesti yleismaailmallisen sotilaallisen tasapainon saavuttaminen. Venäjän presidentti Vladimir Putin muistutti huippukokouksessa, että SCO ei ole sotilasliitto. Hän kuitenkin ehdotti harkittavaksi yhteisten sotaharjoitusten pitämisen säännönmukaistamista.


USA:n uuskonservatiivit uskovat, että USA on ylivertainen maailmassa ja voi sanella sen suunnan, sanella tahtonsa myös Venäjälle ja Kiinalle. Venäjä ja Kiina ovat saaneet kylliksi oppitunteja Bushin hallinnon aggressiosta ottaakseen haasteen vakavasti. Yhteistyön kehittäminen SCO:n piirissä on yksi tapa vastata haasteeseen.



ERKKI SUSI

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!