Samir Amin ajan hermolla

20.03.2012 - 13:32
(updated: 16.10.2015 - 10:39)
Amin korostaa, että jos aikoo olla marxilainen on myös oltava kommunisti, koska teoriaa ei voi erottaa käytännön luokkataistelusta. / Skill Lab |

Merkittävä marxilainen kansainvälisen talouden tutkija Samir Amin täytti viime syksynä 80 vuotta. Amin on mittavan uransa aikana ehtinyt kirjoittaa useita merkittäviä teoksia. Aminin näkökulma kapitalismiin muistuttaa Immanuel Wallersteinin vastaavaa: Aminillekin kapitalismi on historiallinen maailmanjärjestelmä, jolle ominaista on satoja vuosia jatkunut rikkaiden keskusmaiden harjoittama periferian riisto.

Kapitalismin kriisi ja marxismin uusi nousu ovat luoneet kysyntää, jonka vuoksi Aminin keskeisimmistä kirjoista on otettu uusintapainoksia. Amin on myös kirjoittanut tuoreita arvioita nykyisestä kapitalismin kriisistä erityisesti kehittyvien maiden näkökulmasta.

Monikulttuurinen tausta

Samir Amin syntyi Egyptissä Kairossa syyskuussa 1931 lääkäriperheeseen. Hänen äitinsä oli ranskalainen ja isä egyptiläinen. Amin valmistui Pariisin yliopistosta 1957 pääaineinaan valtio-oppi, taloustiede ja tilastotiede. Monen aikalaisensa tavoin Amin oli aluksi mukana Ranskan kommunistisen puolueen toiminnassa, mutta viehtyi puolueen neuvostomarxilaisen linjan sijasta enemmän maolaisista vaikutteista, mikä oli luonteenomaista 1950-1960-lukujen vaihteen Ranskan radikaalivasemmiston intellektueille.

Monikulttuurisesta taustastaan johtuen Amin kiinnostui kolonialismin ja imperialismin vastaisista teemoista. Hän työskenteli tutkijana ja asiantuntijatehtävissä muun muassa Egyptissä, Malissa ja Senegalissa. Vuodesta 1980 lähtien Amin on toiminut Senegalin Dakarissa sijaitsevan Third World Forumin johtajana. Vuonna 1975 perustetun foorumin tarkoitus on toimia sekä vaihtoehtoisten kehitysmallien tutkimuskeskuksena että radikaalina keskustelufoorumina. Foorumin verkoston piirissä on noin tuhat tutkijaa ja asiantuntijaa Afrikasta, Aasiasta ja Latinalaisesta Amerikasta ja se on vaikuttanut merkittävästi esimerkiksi Maailman sosiaalifoorumin kehitykseen.

Marxilainen on kommunisti ja internationalisti

Amin on uransa aikana julkaissut kolmisenkymmentä teosta, eikä ikä ole miehen tahtia hidastanut. Vuonna 2009 ilmestyneessä kirjassaan Ending the Crisis of Capitalism or Ending Capitalism? Amin käsittelee kapitalismin tuoretta järjestelmäkriisiä. Otsikkoa myöten Amin pohtii tilannetta, onko tulossa kapitalismin kriisin hetkittäinen hellittäminen vai mahdollisesti koko kapitalismin romahtaminen.

Aminin mielestä tämänhetkinen käsitys talouskriisistä on liian eurosentrinen; teema jota kehittyvien maiden tutkija on korostanut jo 1980-luvun lopulta lähtien. Kapitalismi on Aminin mielestä oleellisesti maailmanlaajuinen järjestelmä.

Amin kiinnittää huomiota nykyisen kapitalistisen järjestelmän harvainvaltaan, jonka olennainen piirre on rikkaan pohjoisen imperialististen keskittymien (Yhdysvallat, Euroopan unioni ja Japani) globaalin etelän resurssien säälimätön riisto. Hänen mielestään kehittyvien maiden pitäisi irtautua kapitalistisen talouden mallista ja pyrkiä rakentamaan sille vaihtoehtoa.

Amin korostaa, että jos aikoo olla marxilainen on myös oltava kommunisti, koska teoriaa ei voi erottaa käytännön luokkataistelusta. Ja jokainen kommunisti on myös välttämättä internationalisti, sillä taistelu kapitalismia vastaan on sekä rikkaiden teollisuusmaiden työväenluokan että marginaaliin jätettyjen kehittyvien maiden riistettyjen yhteinen luokkataistelu.

Sosialismi tai barbaria

Samir Aminin tekstejä on suomen kielellä saatavilla valitettavan vähän. TA-Tieto julkaisi vuonna 2001 ilmestyneessä Marxismi ja 2000-luku -kokoelmassa Aminin artikkelin otsikolla "1900-luvun poliittinen taloustiede". Siinä Amin arvelee Yhdysvaltain satavuotisen hegemonian murenemista ja 2000-luvun alkua kärjistyvien yhteiskunnallisten konfliktien ajaksi. Ja tämä ennuste on helppo todeta oikeansuuntaiseksi.

– Kapitalismin sisäiset ristiriidat ovat vuosisadan (1900-luvun, toim. huom.) lopussa terävämpiä kuin sen alussa ja tuhoamismenetelmät paljon tehokkaampia. 2000-luvun valinta on enemmän kuin koskaan "sosialismi tai barbaria", kirjoittaa Amin.

Aminin tekstejä on julkaistu suomeksi myös YK-Tiedotteissa 4/1988 ja 3/1989.

The Third World Forum

Tekijä

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Teoria

Kommentit (0 kpl)

Voit kommentoida Tiedonantaja.fi:n blogikirjoituksia käyttäjätunnuksella Kirjaudu sisään jollei sinulla ole vielä käyttäjätunnusta, Rekisteröi tunnus tästä

Jos osallistuit keskustelun vanhoilla Tiedonantaja.fi -sivuilla, voit palauttaa vanhat tietosi sähköpostiosoitteesi avulla. Klikkaa oheista linkkiä, syötä sähköpostiosoitteesi, ja saat piakkoin postiisi viestin, jonka avulla voit luoda uuden salasanan itsellesi. Palauta vanha käyttäjätunnus.