Salattu valtakunta

08.10.2004 - 12:00
(updated: 09.10.2015 - 12:38)

Alkuperäinen kirjoittaja: ARI SARDAR

Moni on miettinyt ainakin lapsena, onko arkinen todellisuus ainoa todellisuus. Jos vaikka kissat osaisivat puhua ja niillä vaikka olisi oma valtakunta. Semmoinen tarunhohtoinen, jossa on prinssejä ja prinsessoja.


Tästä kliseisestä lähtökohdasta lähtee japanilainen Kissojen valtakunta -elokuva. Salattu todellisuus meidän todellisuutemme keskellä on houkutteleva ajatus, vaikka ei varsinaisesti omaperäinen. Japanilaiset osaavat tehdä laadukkaampaa elektroniikkaa kuin jenkit ja piirretyissä he ovat vuosi vuodelta askeleen edellä Hollywoodia. Myös saamalla kliseisestä lähtökohdasta mestarillisen lopputuloksen.Vaativat perinteetJapanilaiset animaatiot ovat niittäneet mainetta korkealla teknisellä laadullaan. Tästä hyvä esimerkki on vuonna 1987 valmistunut Akira, joka avasi viimeistään japanilaiselle animaatiolle maailmanmarkkinat.


Toinen japanilaisen animaation vahvuuksista on vahva tarinan kerronta. Niin tarinoissa kuin henkilöissäkin on yleensä enemmän syvyyttä kuin Hollywood-vastineissaan, eikä vertailu päde ainoastaan piirrettyihin vaan ylipäänsä suurimpaan osaan jenkkilän ns. mainstream-vyörytyksestä.Jatkaa kunniakkaita perinteitäKissojen valtakunta on onnistunut pitämään yllä japanilaisen animaation mainetta. Tehtävä ei ole helppo, kun samalta studiolta on tullut jo lyhyessä ajassa klassikkomaineeseen noussut Henkien kätkemä – Oscar-voittajaelokuva.


Mikä on Kissojen valtakunnan salaisuus? Tekninen jälki on tyylikästä ja huippuammattilaisten tekemää. Tarina hipoo dramaturgisesti täydellisyyttä. Mutta silti kokonaisuudesta nousevat esiin yksityiskohdat. Ja ennen kaikkea se, että jokainen kohta on mietitty moneen kertaan. Aasialaisesta kulttuurista juontava yksityiskohtien loputon viilailu palvelee katsojia nautittavalla tavalla. Yhtään piirrosjälkeä, henkilöhahmojen luonteenpiirteitten yksityiskohtaa tai tarinan käännettä ei tapahdu ilman, että se palvelisi lopputulosta.Animaatiota suomeksiKissojen valtakunta on ensimmäinen suomeksi puhuttu japanilainen animaatio.


Elokuvan maahan tuoneen Cinema Mondon Mika Siltala kuulutti asiasta Rakkautta & anarkiaa -festivaalin näytöksessä. Yleisön reaktiot eivät olleet erityisen innostuneet, mutta kun elokuva oli ohi taputuksista ei meinannut tulla loppua. Ja osansa taputuksista varmasti sai hienosti toteutettu suomalainen ääninäyttely.


Animaatio sopii siis myös alle kouluikäisille lapsille ja ennen kaikkea heidän vanhemmilleen. taianomaista viihdettä orientista.

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Arkiston arkiston artikkeli